夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時真是要找平衡! 我同老公都同一錢碼的人工, 不過我負責比阿仔學費, 阿仔同阿女保險, 佢就負責比工人, 但因為佢要找卡數, 家裡的雜費都是我比, 好像買送, 水電煤..有時我都好辛苦,個個月我只有2000多玩用, 其他都是洗哂在小朋友同屋企到....以前一直都以為我不會因為錢同老公吵鬧, 不過現今社會樣樣都貴..唉...有時鬧完都會問老公有沒有錢用..總之最重要真是save少少錢, 以防不時之需..十年後當供完阿仔阿女的保險後就可以鬆些了...十年..加油啦!!

伯爵府

都係嗰句, 只要係洗喺屋企上的就應該兩公婆一齊分擔, 但係又唔需要去到計住你比幾多我比幾多的地步囉.

子爵府

樓主~我都覺得過份計較~~!!你明知你老公都係錫你既~~點解仲要食飯錢都唔肯借?用個借字都已經係難聽喇~因為佢付出哂俾個家咋..又唔係自己使哂..點可以咁講佢呢?俾佢都差唔多喇~~佢只不過係問返你借住周轉既都係佢o的血汗錢黎架~!!將心比己~~轉左身份你會點先?我係你老公~你次次都即黑面~~我會好心淡~~我有老婆同無老婆有咩分別?自己一個人都唔使咁大開支~仲要睇人面色...!!!呢個簡直就係我既心聲~因為我老公之前試過咁..!我俾哂屋企野~~佢就無乜出過~~但係到我唔夠喇~又唔係亂使錢~~我收入唔穩定~問返佢拎就會拖..好似要求佢咁..俾係你..你個感受會點先?聽到我好嬲

男爵府

原文章由 琋琋BB 於 08-7-25 09:34 發表
妳有冇諗過妳黑妳老公面佢好難受架
男人老狗要問老婆拎錢已經好難開口架啦
況且佢唔係拎哂d錢去玩
體諒下佢啦

我當然知黑面令人難受.

但................唉.

多謝你地呢班太太/先生幫我解答/畀意見.

做一個c9唔係易事.

男爵府

原文章由 JBlam 於 08-7-25 09:45 發表

我老婆都係咁ga...有時好感動ga...

同埋樓主其實你想你老公點呢?
你已經知道佢d$用係邊..

我好明白,所以有時我都會自動自覺$d錢落老公荷包到.

我都知佢係畀屋企大數.

亦知佢無錢.

所以,有時我都識做既.
做一個c9唔係易事.

男爵府

原文章由 garfield097 於 08-7-25 15:31 發表
都會比佢架!一來佢每個月都有比家用(盡責)二來佢有正經用途,三來冇理由睇住佢死!但佢有時有$唔係第一時間還比我,我會有D唔開心law!有時兩公婆唔計得咁多架!講$就失感情! ...

bingo!!!!!!!!!!

就係咁既 case呀!!!
做一個c9唔係易事.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實兩夫妻收入應該係共用既!何必去計較呢?

你講到佢咁慘收入唔夠一萬,我當佢一萬,咁扣除必要開支,只得千幾蚊月,唔使車錢都唔夠啦!

我個女得十四歲,一個月都唔止使千幾蚊零用啦!當有千五,咁一日咪得五十蚊使,食餐lunch都三十幾蚊啦,得返十幾蚊,買份報紙雜誌都無埋啦!

做男人做到咁,佢點係朋友面前抬頭呀?

男人都要威要面子架啦!

同朋友出街食飯咁點算呀?收到紅色炸彈唔去都三舊喎!咁咪食都無得食!

你都為個男人諗吓呀!

我老公試過唔夠錢使唔同我講,佢成日lunch食麵飽,搞到佢啲同事以為我攞哂佢啲錢同我講返我先知!我幾心痛呀!

自此我命令佢唔准咁對自己,仲一定會check住佢有幾錢,唔夠就俾多啲佢,我一定唔會俾我既男人揍肚餓同無錢使囉!

男女都好,總會想買吓自己嘢,唔通咁大個人申手問口問你攞咩?

你要佢咁,仲要黑面,你真係撿討吓啦!

伯爵府

好媽媽勳章

好多時遇到呢類問題我都會將心比已去諗, 換轉角色係自己因為俾屋企洗費而窮到飯都冇得開, 會想另一半點對自己. 一定唔會係用借既方式, 2個人一齊, 冇計得咁多既.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 nicolwong 於 08-7-25 07:22 發表

我地就公一份婆一份.
老公畀家用,
買雜野(奶粉+屎片+屋企濕碎野),我都有.
講真,佢應該都知我要畀家用.
雖然我既糧通常都有得剩.
但係我都講左,我係儲黎讀大學用.
唉,無錢真係好唔掂. ...

無錢係好慘ga.....所以我唔比自己無錢....

我要'借'錢比我老公,係因為佢去果d活動係可以唔去既,如果佢自己無多餘錢就唔好去啦,要借錢去既,就要還(但如果佢知d錢係我既,佢唔會還ga).....

但你老公係連基本洗費都有問題,你應該要幫下佢啦...趁經濟好d,叫佢跳槽啦.....

禁止訪問

大宅

我老公比3000蚊家用我....
我要用嗰3000蚊黎買奶粉尿片&間中要買送餸
所以我嗰3000我都會慳住使架...
有時見到老公銀包冇咩錢,我就會入100~200落去...
但都唔會同佢計返既,因為知道佢都好慳家了...

[ 本文章最後由 icyling 於 08-7-27 22:45 編輯 ]

男爵府

兩公婆唔先計得咁清楚,佢又唔係拿咗d錢去玩,都係為咗個家.

公爵府

老公係大人..佢會有自制能力..而且佢亦好有計畫..所以我無需要KEEP住佢D錢

公爵府

同意

原文章由 honeybear0207 於 08-7-26 04:25 發表
其實兩夫妻收入應該係共用既!何必去計較呢?

你講到佢咁慘收入唔夠一萬,我當佢一萬,咁扣除必要開支,只得千幾蚊月,唔使車錢都唔夠啦!

我個女得十四歲,一個月都唔止使千幾蚊零用啦!當有千五,咁一日咪得五十蚊使,食餐lunch都三十 ...

子爵府

好媽媽勳章

其實知道老公無錢用...當然會比佢...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

Don't put so much emphasis on money. Between you and your husband, there is something more important than money.
When we just married, my husband was still studying for his Docteral Degree without any income, so I supported the family. And last year, I was pregnant and gave birth to our baby, he supported the family.
You have to support each other.

大宅

原文章由 舞秋月 於 08-7-25 09:25 發表
老公有難喎.. 我會全副身家+私己錢+賣埋嫁妝都要俾佢周轉. 唔係借 !

而且樓主又話老公好錫你. 就樣就足夠啦!
無錢可以再搵, 老公只有一個!

我都同你一樣,所以而家仙都唔仙吓,個個朋友都覺得我傻,點解會無私己錢,但係我無所謂,仍然覺得好幸福,因為我知老公係最錫我既,所以我都會咁錫佢!

大宅

原文章由 nicolwong 於 08-7-25 15:26 發表

一齊用???

點講呢,有時,我真係唔介意.

但有時,我真係要儲既話,就真係唔攞出黎.

唔好怪直...我覺得你點都係自私左少少囉!~邊個唔想儲番個錢比自己?包括你老公會咁諗,但係佢無咁做喎!全部奉獻哂比個家庭,我覺得你有個好老公都唔知福,我老公都係搵唔到錢,但我一早知都嫁左比佢,我地係全無私心,諗所有嘢都係為左個家庭,唔會好似你咁諗自己,邊個唔想進修?邊個唔想有錢?但係有時環璄唔許可就要作出少少既羲生架嘞!~況且兩公婆都無得吓吓都諗自己,要顧及另一半囉...

子爵府

好媽媽勳章

點解老公連食都唔夠, 仲要比咁多99? 可唔可以比少dd?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我老公都失業咗幾個月, 用緊積蓄, 如果佢冇晒錢, 我都會俾錢佢用, 因為佢之前都為頭家貢獻良多, 兩夫妻唔洗計較咁多啦.
你諗下, 如果有朝一日佢有錢而你冇嘅時候, 佢會唔會唔洗你開口都已經俾咗錢你用?咁好嘅老公, 係錢買唔到架. 好好珍借啦.
既然你都有嘢做, 咪盡量分擔頭家嘅開支, 甚至一筆過借錢俾你老公還咗d債, 咁佢唔洗每個月都咁窮, 大家重新儲過錢, 包佢對你感激流涕.

首頁

尾頁

跳至