自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原文章由 rainstarwater 於 08-7-25 09:27 發表
我住元朗村屋,呢邊都有得睇架~~
以前住大埔d村屋,當我地熄燈,d螢火蟲仲會入屋添呀

我都住大埔村屋呀, 我都係住年半先見到兩次咋
反而以前住沙田村屋時見得仲多, 連幼蟲都見過

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

I also joined a tour to watch glowworm at Bribane last month.
Very beautiful indeed!!

原文章由 a#### 於 08-7-25 14:18 發表
真的好靚.小朋友既反應係"嘩完再嘩"...真係好似天上星星咁.
不過我地係澳洲度睇....

[ 本文章最後由 kittylock 於 08-7-25 14:24 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢排好多 LOCAL TOUR 有攪睇螢火蟲, 我同囝囝 2/8 會參加戕軍澳居民權益會舉辦的, 下午2:45將肝澳集合先去屏山文物徑, 跟住去8鄉DINNER, 之後去大埔滘睇螢火蟲, $99(大小同價)....好期待呀!!!!

原文章由 rleung 於 08-7-25 14:10 發表

我跟社區辦既一天團就係去大埔睇.要上山
小朋友當然覺得好新奇.....但係好熱又驚蚊.我諗唔會再去lu.

大宅

原文章由 kittylock 於 08-7-25 14:23 發表
I also joined a tour to watch glowworm at Bribane last month.
Very beautiful indeed!!

Melbourne 有冇得睇呀?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yes, I think so.

The tour guide said glowworms ONLY found in Queensland and Melbourne.

Why does it call glowworm? Cos it glows in dark at "larva" stage which lasts for about 10 months.

For others --> called fireflies cos they glow at "adult" stage which last for just a week or two for mating purpose.

原文章由 BoBoCute 於 08-7-25 14:27 發表

Melbourne 有冇得睇呀?

[ 本文章最後由 kittylock 於 08-7-25 14:34 編輯 ]

大宅

I am also living in HK side, can you tell me where can I locate?

原文章由 caryfox 於 08-7-25 09:21 發表

我住港島,後山有得睇,
唔洗去咁遠,仲要比錢人,
不過螢火蟲真係好正,
當佢發光打圈咁飛,
真你無得頂,真係令人興奮,

不過..........要係好黑的地方才睇得清楚.
...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

仔仔暑期活動都去,$15元一個人~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

大宅

我個仔好野蚊, 我都驚佢咬到豬腳咁喎。

男爵府

原文章由 caryfox 於 08-7-25 09:21 發表

我住港島,後山有得睇,
唔洗去咁遠,仲要比錢人,
不過螢火蟲真係好正,
當佢發光打圈咁飛,
真你無得頂,真係令人興奮,

不過..........要係好黑的地方才睇得清楚.
...

請問港島邊度有得睇呀?可唔可以話俾我知呀?

複式洋房

原文章由 rleung 於 08-7-25 14:10 發表

我跟社區辦既一天團就係去大埔睇.要上山
小朋友當然覺得好新奇.....但係好熱又驚蚊.我諗唔會再去lu.

我都係上星期日剛剛跟社區辦既團去大埔睇尼, 但係唔知個度叫乜野名, 係郊野公園尼GE, 分紅黃藍綠路, 我地行紅路, D螢火蟲沿住溪邊就見到, 佢地怕白光 同嘈雜聲, 紅光就唔怕, 好多人去睇嫁, 旅遊車都有成十架咁多。

首頁

尾頁

跳至