跳至

首頁

尾頁

大宅

伯爵府

大宅

醒目開學勳章

你係申請你兄sibling or your hubby's sibling ?
要用親生SIBLING申請架WOR,你填左表申請先,無咩要做,而家都要等13-14年先排到啦,到時會叫你整其他野先攪啦。

男爵府

回覆:兄弟姊妹F4類移民,請教

因為要等>10年,乜野都可能發生。我都建議兩邊都filed application. 如果只申請一邊,你離左婚,或美國申請人過身,或另一半過左身,就無行了。

大宅

引用:因為要等>10年,乜野都可能發生。我都建議

原帖由 edutm 於 15-10-22 發表
因為要等>10年,乜野都可能發生。我都建議兩邊都filed application. 如果只申請一邊,你離左婚,或美國申 ...
但問題系如果等我妹申請,到時囝囝會過21歲,有咩辦法可以一齊過泥?諗到頭痛,C6家姐又忽忽地,叫佢做個申請都咁多大道理,講完又唔知佢講乜。唔想申請咪出聲law, 唔好搞到而家唔知點,仲要擔心十幾年後佢會唔會幫我完成成個過程。

男爵府

引用:Quote:原帖由 edutm 於 15-10-22 發表因為

原帖由 ad614 於 15-10-22 發表
但問題系如果等我妹申請,到時囝囝會過21歲,有咩辦法可以一齊過泥?諗到頭痛,C6家姐又忽忽地,叫佢做個申 ...
過21歲看看過了幾多年。如果只過了三至四年,都仲有機會。因為由你提出申請至到批準申請,要三至五年,然後再等八至九年排期。果三至五年,小孩年齡是可以扣減。

例如,小孩現時9歲,等13年後排期到是22歲,但減去期間等批準的三至五年=19~17歲<21歲,就當無超齡。
所以如果小孩是11歲以下時提出申請,還是有些希望的

大宅

引用:Quote:原帖由 ad614 於 15-10-22 發表但問

原帖由 edutm 於 15-10-22 發表
過21歲看看過了幾多年。如果只過了三至四年,都仲有機會。因為由你提出申請至到批準申請,要三至五年,然後 ...
真係咁樣??咁好,我突然充滿希望想問由file 130開始,去到phoenix, 幾時會有第一步通知?點通知?thx

男爵府

引用:Quote:原帖由 edutm 於 15-10-22 發表過21

原帖由 ad614 於 15-10-22 發表
真係咁樣??咁好,我突然充滿希望想問由file 130開始,去到phoenix, 幾時會有第一步通知?點通知 ...
寄出申請後會收到email 話收到。跟住個幾兩個月後美國申請人會收到正式receipt, 有個priority date 比你。跟住就無野做架啦,可以忘記件事,等9年先會再翻出你case 來處理。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

即刻申請,諗多兩諗,拖多兩拖,夜長夢多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:Quote:原帖由 ad614 於 15-10-22 發表真係

原帖由 edutm 於 15-10-23 發表
寄出申請後會收到email 話收到。跟住個幾兩個月後美國申請人會收到正式receipt, 有個priority date 比你。 ...
👍👍明白了,thx。

大宅

引用:即刻申請,諗多兩諗,拖多兩拖,夜長夢多。

原帖由 rose-mag 於 15-10-23 發表
即刻申請,諗多兩諗,拖多兩拖,夜長夢多。
請問如果批了,過到去要坐幾耐移民監呢?
係咪都可以去旅行,返黎加返咁多?
Thx

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

crystallotus 發表於 15-10-23 22:26
請問如果批了,過到去要坐幾耐移民監呢?
係咪都可以去旅行,返黎加返咁多?
Thx
睇你想點,淨係要本綠咭的話,land完走大有人在,不過以後每次入境出境都要有心理準備會有機會被收番綠咭,咁你以後就連旅行簽証都難批架啦。如你有心入籍就要五年內最少住滿30個月,中間冇出境多過6個月,否則從頭計過。

大宅

引用:Quote:crystallotus 發表於 15-10-23 22:26

原帖由 rose-mag 於 15-10-24 發表
睇你想點,淨係要本綠咭的話,land完走大有人在,不過以後每次入境出境都要有心理準備會有機會被收番綠咭, ...
Thx我有心架,所以想了解下,30個月好easy👍👍我想啲仔可快啲過去讀書

大宅

引用:Quote:crystallotus 發表於 15-10-23 22:26

原帖由 rose-mag 於 15-10-24 發表
睇你想點,淨係要本綠咭的話,land完走大有人在,不過以後每次入境出境都要有心理準備會有機會被收番綠咭, ...
咁係住夠五年就係 citizen?

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 15-10-24 發表睇

原帖由 crystallotus 於 15-10-26 發表
咁係住夠五年就係 citizen?
no, 你要考入籍試,要俾錢考,要讀下題目架,唔係自動俾美籍你。

男爵府

引用:Quote:原帖由 crystallotus 於 15-10-26 發

原帖由 rose-mag 於 15-10-26 發表
no, 你要考入籍試,要俾錢考,要讀下題目架,唔係自動俾美籍你。
請問入藉試難考嗎?內容是什麼?流程和收費是什樣?萬一不合格,可補考嗎?

王國長老

gwash 發表於 15-10-25 18:50
請問入藉試難考嗎?內容是什麼?流程和收費是什樣?萬一不合格,可補考嗎?

...
睇官方網頁有關申請入籍步驟、表格DL同收費各樣資料。
難唔難答你唔到,我未考,不過有人話好易,又有人考兩三次,
考唔到係可以再申請,不過要做過晒所有程序,再俾過錢。

http://www.uscis.gov/citizenship/learners/apply-citizenship

大宅

引用:Quote:原帖由 crystallotus 於 15-10-26 發

Thx,你幾時考?你都係F4過去的?

大宅

引用:Quote:gwash 發表於 15-10-25 18:50 請問入

睇官方網頁有關申請入籍步驟、表格DL同收費各樣資料。
難唔難答你唔到,我未考,不過有人話好易,又有人考 ...
Thx,咁綠卡係咪已可報公立學校?

王國長老

crystallotus 發表於 15-10-25 23:49
Thx,你幾時考?你都係F4過去的?
我唔係F4類別,我嚟咗好多年,已經夠資格考,不過一直未考。有綠卡即有居留權,已經可以報讀公立學校。

首頁

尾頁

跳至