自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

晚晚都開三部冷氣...
電費$1900呀...唉...
我屋企無風扇,我同老公話買部,佢話開風扇咪又係開多野電器
佢唔信開風扇係會平過開冷氣喎
唔想同佢頂頸...

所以...
我想問下呢,如果改開風扇唔開冷氣,可以慳幾多電架?
唔該晒!!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

唔慳得幾多卦
而且好多風扇長開好危險架
唔知咩牌子會著火
我見過喇
睇坐姑拉屋企果部開得太耐著火
好在唔係放細路房及訓緊o者
唔係咪一鑊熟
o係豐澤定實惠買

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你屋企3部冷氣係咪舊機黎架?

大宅

港燈個網站有用電量嘅list可以參考下
http://www.heh.com/hehWeb/DomesticServices/BillingPaymentAndElectricityTariff/FAQAboutElectricityBills/RunningCostOfElectricalAppliances/Index_zh.htm

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

真係平好多播

但我都係揀開冷氣
因為有蚊

大宅

樓主, 我老公都係話D電費唔會差好遠... 不過用新型號嘅冷氣會唔會慳電D呀? 有時開冷氣吹涼咗之後, 再開風扇吹吓都OK啦!
2個寶貝~雅詠&灝泯

子爵府

原文章由 angelmak 於 08-7-26 09:42 發表
樓主, 我老公都係話D電費唔會差好遠... 不過用新型號嘅冷氣會唔會慳電D呀? 有時開冷氣吹涼咗之後, 再開風扇吹吓都OK啦!

係呀~我訓前會先開一陣冷氣(2個鐘吧)~訓時再關左佢~開fan~

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

通常只開風扇, 2個月只交400左右.

珍珠宮

真係差好遠喎.

原文章由 19790823 於 08-7-26 08:11 發表
港燈個網站有用電量嘅list可以參考下
http://www.heh.com/hehWeb/DomesticServices/BillingPaymentAndElectricityTariff/FAQAboutElectricityBills/RunningCostOfElectricalAppliances/Index_zh.htm

大宅

肯定差好遠啦
一部14寸風扇平均75w(我當100w算), 一部1匹巳經成千w啦
1:10呀
肯定開風扇平好多!

大宅

我之前都成日開冷氣,晚上開兩部,都交成千電費,近個月因為成日得我同個女响到就多數開風扇,佢一把我一把,有時會開一陣冷氣比佢,但交小左好多電費,交4百幾

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實我都想開小 D 冷氣, 我都試過瞓之前關左再開冷氣呢個方法, 但係我瞓瞓左一陣就熱醒, 仲有屋企的房全部都向正正東, 仲要係前面無其他樓遮住, 一到有太陽就晒到很熱. 唔知大家仲有無其他方法呢??

原文章由 LILY媽咪 於 08-7-26 10:00 AM 發表
真係差好遠喎.

複式洋房

開冷氣當然會用多好多電, 以我家的一台16吋座地扇為例, 如果改開一部一匹冷氣, 電費約係18倍, 你話犀唔犀利? 就算你部冷氣係新買的亦相差不遠.

原文章由 yennie 於 08-7-26 02:56 發表
晚晚都開三部冷氣...
電費$1900呀...唉...
我屋企無風扇,我同老公話買部,佢話開風扇咪又係開多野電器
佢唔信開風扇係會平過開冷氣喎
唔想同佢頂頸...

所以...
我想問下呢,如果改開風扇唔開冷氣,可以慳幾多電架?
唔 ...

民房

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008053002847

一部 1.5匹分體式冷氣 ge 電費貴定係 4 部鴻運扇貴 ar ?

以下為大約的數字.

1.5匹約1400w = 1.4度電 = $1.4/小時

4 部鴻運扇: 4 x 45w = 180w = 0.18度電 = $0.18/小時

(註: 當1度電1蚊, 每100w=$0.1)

[ 本文章最後由 fatdau 於 08-7-26 10:31 編輯 ]

大宅

我屋企都3面太陽日日對到正,我瞓前開一陣,床尾放左風扇,到瞓時就開最細度數風扇對住吹黎瞓,瞓到半夜有D冷 ,好過開冷氣,個人瞓醒喉嚨好乾,個女就開住比佢瞓,2個鍾後關,開風扇比佢

原文章由 catjeffcat 於 08-7-26 10:17 發表
其實我都想開小 D 冷氣, 我都試過瞓之前關左再開冷氣呢個方法, 但係我瞓瞓左一陣就熱醒, 仲有屋企的房全部都向正正東, 仲要係前面無其他樓遮住, 一到有太陽就晒到很熱. 唔知大家仲有無其他方法呢??

...

子爵府

我都係開風扇,無開冷氣,每月電費約 $2xx

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

電費真是差好遠! 以舊年和今年同一個月(六月)比較(換了新冷氣機的)電費平好多! 舊年我主要係晚上c6放工返來才開(一開就開到早上 - 只開一部), 和中午只開1,2小時, 通常開風扇. 而今年就開多了冷氣 (晚上開二部), 亞仔成日都話熱, 所以平時都會開一部.

原文章由 angelmak 於 08-7-26 09:42 發表
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

珍珠宮

好媽媽勳章

三部冷氣電費$1900算平架喇, 我以前兩部都要$1800, 仲要唔係成日開.

開風扇唔開冷氣, 梗係慳得多喇, 不過天氣咁熱頂唔頂得順之嘛

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

實際爭幾多唔知
電腦長開好食電
抽濕機又係

首頁

尾頁

跳至