自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

風扇既用電量係電器中最少

大宅

吹吹下就慣左 ,之前成日開住冷氣,之後一黎覺得電費貴,一黎想環保 ,冷氣排出D熱氣真係好勁架,自己做到幾多米做,香港D天氣月黎月熱,如果個個都可以出小小力做D野,咁或者香港第時重會有冬天 (唔好笑我)

原文章由 echoo 於 08-7-26 10:29 發表
三部冷氣電費$1900算平架喇, 我以前兩部都要$1800, 仲要唔係成日開.

開風扇唔開冷氣, 梗係慳得多喇, 不過天氣咁熱頂唔頂得順之嘛

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

覺得清洗冷氣後好似平d.

原文章由 catjeffcat 於 08-7-26 10:17 發表
其實我都想開小 D 冷氣, 我都試過瞓之前關左再開冷氣呢個方法, 但係我瞓瞓左一陣就熱醒, 仲有屋企的房全部都向正正東, 仲要係前面無其他樓遮住, 一到有太陽就晒到很熱. 唔知大家仲有無其他方法呢??

...

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來暖爐同暖風機電費貴冷氣咁多,唔怪得年初好凍好凍果段時間,電費單係有史以來最貴!
原文章由 19790823 於 08-7-26 08:11 發表
港燈個網站有用電量嘅list可以參考下
http://www.heh.com/hehWeb/DomesticServices/BillingPaymentAndElectricityTariff/FAQAboutElectricityBills/RunningCostOfElectricalAppliances/Index_zh.htm

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇你開幾多匹咋架~
係呀~我冬天果時開暖爐~電費都好貴~
e家買d 有能源標誌lor~

伯爵府

魅力王子

原文章由 yennie 於 08-7-25 10:56 發表
晚晚都開三部冷氣...
電費$1900呀...唉...
我屋企無風扇,我同老公話買部,佢話開風扇咪又係開多野電器
佢唔信開風扇係會平過開冷氣喎
唔想同佢頂頸...

所以...
我想問下呢,如果改開風扇唔開冷氣,可以慳幾多電架?
唔 ...

yennie,
i want to tell u my family 電費is $4xx =2 months.

so your family $1900 is too...expensive.

my family always open fans only....
so your hubby is wrong lu~~

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

咁我又未過千, 都係八百幾, 晚上兩間房開, 廳就晚上開六點幾開到九點半到, 星期六如果中午係屋企就會開到晚上十點幾, 星期日出左街就會開小 D.

原文章由 peaceaa1122 於 08-7-26 10:54 AM 發表
覺得清洗冷氣後好似平d.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 BBR 於 08-7-26 10:44 發表
吹吹下就慣左 ,之前成日開住冷氣,之後一黎覺得電費貴,一黎想環保 ,冷氣排出D熱氣真係好勁架,自己做到幾多米做,香港D天氣月黎月熱,如果個個都可以出小小力做D野,咁或者香港第時重會有冬天 ...

我都係抱住呢個心態架....

真係好熱咪去沖多轉凍水涼囉...一樣咁舒服...

我個女同我一樣都習慣咗吹風扇, 就算真係要開,都要全家人係屋企,開一個hr, 間屋涼哂就會熄架勒..

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝各位既回覆!
我畀C6睇下港燈個網,封住佢把口先!!!
我住緊呢到齡只有一年,所以D冷氣都幾新.全體都係分體式
但我就唔知幾多匹...遲D CHECK下個說明書先!
我都睇下我老公會唔會畀我說服到買返把風扇先!

我老公好唔慣香港咁熱,加上佢大汗,所以成日都會開到16度囉
我話閂細D,佢話佢先覺啱啱好.大熱天時開住冷氣叫我著返件衫囉-.-
你話燥唔燥?!
未收到電費單時我都成日哦佢叫佢跟手閂燈之類,佢又成日唔記得
其實我都幾注保架...要用時先開D野

好彩我老公見到張單後都有同我SAY SORRY,話以後都會開咁多冷氣(但而家佢放假...一家人喺晒屋企...唔開冷氣有D難)

係呢...我又想問下,我聽人講話冷氣每調高一度,就會慳10%電,唔知係咪真既呢?

首頁

尾頁

跳至