自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

當年中國爭嬴2008奧運主辦權,身為中國人的我,都覺得很開心,終於都輪到我哋。中國國家領導人,仲話會採取開放式方法,讓記者進行奧運採訪,但最近喺新聞不斷見到,先是記者採訪中國奧委時,卻被他身旁的保鑣擋着;之後又有無端端沒收香港記者回鄉證;繼而昨日公安竟然動手打記者!
這個就叫做開放採訪嗎?睇電視新聞時,嘩!見啲公安用力將站在鐵梯上的攝影記者扯落嚟,仲整爛埋人哋部攝錄器材,有錯卻仍死口唔認。呢啲係乜嘢開放呀?
仲話人哋南華早報個記者打公安,我相信人哋都係出於自衛的本能反應,大陸又唔講吓佢哋啲公安點動粗拉人、打人!
搞得咁失禮、咁丟架!依家仲要係自己人打自己人,人哋外國人見到,只會覺得中國失禮。我只係覺得,既然中國仲係咁封閉,學乜人申辦奧運?爭嬴咗又點吖!依家咪成為外國人的笑柄囉!
我既感到憤怒,亦有點無奈,各位高幹,唔好講一套做一套啦!奧運即將開鑼,唔知仲有幾多醜嘢呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

agree

子爵府

影哂出黎打人..仲話無D咁既事發生
佢地真係好過份呀

侯爵府

,好失禮......

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

真係好肉酸, 好失禮呀

個奧運....中國唔攪, d事都唔會咁揚........而家揚開哂

真係唔攪好過........

[ 本文章最後由 咕b 於 08-7-26 14:23 編輯 ]

伯爵府

這就是內地政府一向待人處事的態度,睇開d啦!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

珍珠宮

阿q角度去睇,
今次有好大進步架啦, 以前肯定打一身先啦。
(不過之前官方話奧運期間會有新聞自由架wor, 而家又.....)
不過, 唔知我有冇眼花,
我見公安打人時, 後面有一打都係穿著軍裝o既人, 我估係武警, 佢地完全唔出手wor, 淨係企係度睇。

大宅

這個就叫做開放採訪嗎?睇電視新聞時,嘩!見啲公安用力將站在鐵梯上的攝影記者扯落嚟,仲整爛埋人哋部攝錄器材,有錯卻仍死口唔認。呢啲係乜嘢開放呀?

死口唔認不嬲都係大陸特色嚟架啦,好似64咁比人影晒都死口話冇死人格,有乜咁出奇,不過自己身為中國人都覺得好醜,真係唔攪好過攪啦!

大宅

唔大方扮大方, 最後變成咁難睇, 真係肉酸:;pppp:

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

個d排隊買飛仲恐怖.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

Agree,有時好刻意咁做一件事真係仲難睇
我以前返大陸,去到邊都有banner提醒人民要"文明"
講真句呢個做法已經係最唔"文明"

原文章由 constance0801 於 08-7-26 14:50 發表
唔大方扮大方, 最後變成咁難睇, 真係肉酸:;pppp:

子爵府

畀面勳章

中國今次攪奧運, 將d醜事暴露晒出嚟, 貽笑大方, 真係羞家

男爵府

原文章由 LOKITLING 於 08-7-26 16:39 發表
個d排隊買飛仲恐怖.

咪係,以前覺得奧運好多不同地方國籍的人去睇,
睇怕今年的奧運都係大6人睇佔80%....

真係寧願其他國家攪好過bj攪....大6始終都係大6....
不會特然有文化起黎....到時去睇奧運既人會唔會周圍大小便...吐啖....食煙....說粗口......諗起都羞家mouth:

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 NatalieMaMa 於 08-7-26 17:58 發表
中國今次攪奧運, 將d醜事暴露晒出嚟, 貽笑大方, 真係羞家
agree!! 真係羞家!!

伯爵府

畀面勳章

真係唔攪好過攪......勞民傷財

子爵府

奧運倒數 中國準備工作:逮捕壓鎮、拒發簽證
【明報專訊】美國 《華盛頓 郵報》7月18日社論

奧運 臨近,中共領導人卻採用了注定失敗的策略,透過審查、限制發簽證、威嚇和打壓,試圖阻止國內民眾和外國人,發出有違「和諧社會」形象的信息。

去年一月,胡錦濤 政府放寬了對外國記者的部分限制,上月又在國際奧委會 壓力下,同意讓外國傳媒從北京 作衛星直播。然而,當局對國內外傳媒的威嚇卻不斷升級。許多申請在奧運前入境的外國記者,都被扣起了簽證;駐中國的外國記者被警告,負面報道會令他們喪失報道奧運的機會。人權觀察指,有10個外國記者因為有關西藏 騷亂的報道而收到死亡恐嚇。

質疑官方做法的國內人,就受到更苛刻的對待。胡佳 和楊春林,因為將京奧與中國人權問題掛鈎,而在今年初被判囚。此外還有數十名作家和異見人士被關押、被軟禁、或被下令在奧運開幕前離開北京。上月兩位共和黨眾議員帶着734個政治犯的名單訪問北京,他們嘗試接受的維權律師,不是被扣留,就是被阻止離開寓所。

太多外國領袖選擇不吭一聲了,當中包括總統布殊 。布殊證實,他會像津巴布韋的穆加貝 、古巴的勞爾一樣,出席奧運開幕禮,因為他想「為我國選手加油」,也因為如果不出席的話,「就會冒犯中國人民」。然而,他這麼做正是冒犯了那些勇敢地對抗政權壓迫的中國人。京奧期間,要是有示威者高呼訴求、公安惡棍蜂擁而上,要是報道這種事的西方傳媒被審查,那麼我們只能希望,布殊會放棄為京奧加油。

[ 本文章最後由 冬兒.. 於 08-7-26 18:58 編輯 ]

禁止訪問

子爵府

唉....呢d咪係中國人law.........
同埋佢地唔多慣d記者敢影法law....

大宅

係lor, 比你係外國人, 去到坐隔離個大6人吐啖係身邊, 都想死啦, 唔去好過去喇.

原文章由 jennyliu 於 08-7-26 18:08 發表

咪係,以前覺得奧運好多不同地方國籍的人去睇,
睇怕今年的奧運都係大6人睇佔80%....

真係寧願其他國家攪好過bj攪....大6始終都係大6....
不會特然有文化起黎....到時去睇奧運既人會唔會周圍大小便...吐啖....食煙 ...

子爵府

畀面勳章

原文章由 LOKITLING 於 08-7-26 16:39 發表
個d排隊買飛仲恐怖.

大6人根本係佢地個腦入面冇排隊呢兩個字....
叫佢地排隊等如鬥牛場D蠻牛見到紅布一樣...「衝呀~~」

首頁

尾頁

跳至