跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 aptcan 於 08-7-26 15:43 發表
各位媽咪,

請問知唔知點解近來咁多老師唔教, 新學年都有幾位老師唔教, 請問各位知道當中原因嗎?

aptcan,

我唔知道呀, 請問邊幾位老師新學年唔教呀? Thanks!

男爵府

原文章由 aptcan 於 08-7-26 22:07 發表
之前既李老師, 新學年有周老師, 而梁老師我都唔見係新學年既老師表內, 想知點解.

係呀....李老師之前唔舒服.....跟住突然無做....周老師是高級助教...但唔知她是否已取得合格教師牌未?! 因她將會教N班.....

粱老師幾好架,她好有童真和好喜歡小朋友好適合教N班....但係我無為意個LIST內無她WO....其實都可以問下佢既?!

其實你覺得這間學校好唔好呀?

男爵府

原文章由 henrybobo 於 08-7-28 13:00 發表
校長話所有教師同姐姐都續咗約喇! 應該重要請多一個教師,其實周老師好似係合資格教師,不過唔想太辛苦所以做助教, 我咃東涌區好多學校間唔中都有呢個問題, 車費同搭車時間都不少, 如果出面有好嘅offer ,教師都好可能 ...

thank you!

男爵府

原文章由 henrybobo 於 08-7-28 14:30 發表
MingMami,
你小朋友讀那一班? 我囝囝升K2, 我哋都很喜歡呢間學校。阿仔成日問我幾時番學

我小朋友讀N班, 我覺得這間學校既老師同"姐姐" 都好好, 我好喜歡她們, 還好喜歡學校早返學既小朋友會安排做早操 - 有音樂+做運動好健康.

但是我覺得他們制度比較公式和僵化, 因我早前約7時50分帶孩子回到學校門外,但當時的老師不肯讓我的孩子進校園,說要等到8點正後才可進校,從這件事上看到這學校的僵化制度﹗有家長可能會說只差數分鐘沒啥問題吧?對於全職媽咪當然是沒問題啦﹗但對於一些要趕回公司工作的家長來說,就可能為數分鐘而遲到遭上司責備呢﹗

[ 本文章最後由 MingMami 於 08-8-6 10:03 編輯 ]

男爵府

原文章由 henrybobo 於 08-7-28 13:00 發表
校長話所有教師同姐姐都續咗約喇! 應該重要請多一個教師,其實周老師好似係合資格教師,不過唔想太辛苦所以做助教, 我咃東涌區好多學校間唔中都有呢個問題, 車費同搭車時間都不少, 如果出面有好嘅offer ,教師都好可能 ...

同意小朋友適應力是很強,但我們是否因為小朋友的適應力強,便不用理會學校的老師如風車轉呢?如果有問題存在,是否就此自我安慰作吧?但我從教署的網頁資料找到,聖公會的教師普遍薪酬比較同區的幼稚園及幼兒園是偏低的,連同區都比不上那更何況是區外?相信答案很明顯吧﹗但是這學校的學費卻和同區的學校差不多睇齊喎?
以上純粹個人感覺﹗

首頁

尾頁

跳至