跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無媽咪d bb 發完燒後出玫瑰疹呀,醫生話bb發完燒就會出lee一隻疹,有無媽媽有lee一d經驗呀,大家會點處理呢?

大宅

唔洗擔心喎~ 我大仔嗰陣都係咁樣~
發燒跟住入醫院~到退左燒又係一身疹~
醫生話係玫瑰疹,佢自己會退架放心~

複式洋房

啊~~~太好啦!mouth:

原文章由 carmenchiong 於 08-7-27 11:07 發表
唔洗擔心喎~ 我大仔嗰陣都係咁樣~
發燒跟住入醫院~到退左燒又係一身疹~
醫生話係玫瑰疹,佢自己會退架放心~

洋房

我個仔仔都出左啦, 佢燒了3日呀, 跟住出疹,total 要1week 先好哂

男爵府

畀面勳章

我BB 又係, 燒了3DAY跟住就出疹,現在好了好多, 但佢哋出疹都好精神, 好搞笑

大宅

嘩!好彩睇到呢個 topic,我 bb 上個星期五開始發燒,發到星期日早上先好 d,跟住星期一就出一粒粒……
咁我想問吓你哋 bb 因乜嘢發燒呀?因為 e 生都唔知我 bb 做乜發燒,唯一比較大可能係出牙仔……有無 bb 都係咁而發燒,跟住又有出玫瑰疹呢?

別墅

Hi!各位,
我姨甥仔剛剛7月尾打完半數針,.. E 两日發燒,但昨晚退了燒,今早一身都是一点点細細点既疹!(是否玫瑰疹呢?),....我哋可以点做幫佢退D !,..現在無燒需要睇医生嗎? 請回覆! Thanks !

別墅

出玫瑰疹, 一般會發燒2-3天, 退燒後, o的疹就出現, 唔痕. 如果發燒時, 用暖水沖涼降溫, 可能一日洗多幾次, 不要開冷氣, 開冷氣會令體溫升高. 開FAN. 飲多些水. 出疹時, 可不看醫生, 多飲水, 一般疹會在第二, 三天特別多, 約5天左右會漸散.

原文章由 mannancy 於 08-8-8 09:50 發表
Hi!各位,
我姨甥仔剛剛7月尾打完半數針,.. E 两日發燒,但昨晚退了燒,今早一身都是一点点細細点既疹!(是否玫瑰疹呢?),....我哋可以点做幫佢退D 呢!,..現在無燒需要睇医生嗎? 請回覆! Thanks ! ...

洋房

thanks

原文章由 JOANHUI 於 08-8-8 10:22 發表
出玫瑰疹, 一般會發燒2-3天, 退燒後, o的疹就出現, 唔痕. 如果發燒時, 用暖水沖涼降溫, 可能一日洗多幾次, 不要開冷氣, 開冷氣會令體溫升高. 開FAN. 飲多些水. 出疹時, 可不看醫生, 多飲水, 一般疹會在第二, 三天特 ...

別墅

吾該晒!
原文章由 JOANHUI 於 08-8-8 10:22 AM 發表
出玫瑰疹, 一般會發燒2-3天, 退燒後, o的疹就出現, 唔痕. 如果發燒時, 用暖水沖涼降溫, 可能一日洗多幾次, 不要開冷氣, 開冷氣會令體溫升高. 開FAN. 飲多些水. 出疹時, 可不看醫生, 多飲水, 一般疹會在第二, 三天特 ...

大宅

我個女今朝先去完法國醫院睇醫生返黎,上星期六打咗6合1(6個月)發燒至星期日,但係星期二又發過當晚已去法國睇過但一直唔退到今日清晨一探之下竟然39.5度咁高,當堂嚇到醒晒 。醫生話佢喉嚨發炎引起嘅,唔再關打針公事喇,由星期二計發3日燒即聼日好大機會退燒,同時又好大機會出玫瑰疹喎,即是燒一退疹亦會跟手出黎,因為啲內熱終於發到出黎唔再谷住係裡面。唔須要護理它的,只係表面唔會影響其他野嘅自己慢慢消退咁講。.唉! 總之就陰公啦,成個人落晒型,削晒喇!

複式洋房

hi, 我仔仔都試過發完燒出玫瑰疹, 唔洗驚1week 已經完全冇事了!睇下以下文章啦!

嬰兒玫瑰疹

提到嬰兒玫瑰疹,雖然醫界前輩們為它取了個相當好聽的名字,但對於曾經照顧過玫瑰疹寶寶的父母而言,這個病可是一點兒也不「浪漫」。在此,讓我們來一探嬰兒玫瑰疹的真面貌。一. 臨床症狀一般發生於六個月至兩歲之間的嬰幼兒,通常是寶寶突然發高燒,除了高燒時伴隨的躁動與倦怠之外,其餘時間活力尚佳,偶有厭食、嘔吐、輕微腹瀉等腸胃症狀。在三至四天的發燒期過了之後,疹子一般在二十四小時內出現,先出現在頸部與上半身,之後在一天之內蔓延至下半身及四肢,疹子約在二至三天內消失。此時,疾病已近尾聲,但仍有可能持續幾天的輕微腹瀉。二.流行病學嬰兒玫瑰疹的潛伏期為五至十五天,並無明顯流行季節的差異。至於病毒的感染途徑,由於幾乎所有健康成人的唾液中都可培養出該病毒,因此其自然感染途徑應以飛沫為主。另外,一般相信輸血也可能造成感染。在疾病預防方面,由於目前尚無預防疫苗可供注射,除了少帶寶寶出入公共場所、少做非必要的的輸血治療之外,其他並無有效的預防方法。三.治療與預後嬰兒玫瑰疹本身病程相當良性,治療是以症狀減輕與避免併發症為主,但在疹子未出現之前,由於仍在發高燒且診斷尚未確定,一般仍會考慮使用抗生素。一旦疹子出現時,診斷已確定而燒也退了,這時則可停藥,或者視情況需要,再服用一些腸胃藥。在看了本文之後,妳對於嬰兒玫瑰疹可能有了初步的認識,如果妳的朋友中也有二歲左右的寶寶,請妳將這篇文章轉寄給她,那麼,這篇文章的功效就更大了!

禁止訪問

大宅

咁...我想問問發燒其間仲有冇keep住比糊仔或粥仔bb食呢? 其實佢有病要食藥時我都會溝稀d奶比佢食嘅,食清淡些怕佢食到飽飽滯滯。但而家佢已開始食粥仔就唔知好唔好照舊咁食? 比啲意見吧!

別墅

我BB又係發燒了好幾日,醫生話佢喉嚨發炎,直至第四日開始出玫瑰疹,雖然唔痕癢,但見到佢落晒形,變咗謝謝B,我都心痛,不過小朋友都係要同D病菌打吓交道才會大,唯有畀多D水飲。

BB仍然食粥仔,不過唔係好飲奶,希望快D好返啦~

原文章由 sukishan1217 於 08-8-14 18:34 發表

我個仔都係由喉嚨發炎起.跟住發燒燒左3日一退燒就起.咋晚起疹.今日多左好多.不過佢一d都唔身苦.

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

首頁

尾頁

跳至