跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我宜家學緊揸車,發覺原來好難呀 !
都唔知考唔考到車牌,第時點車女女返學 ?

子爵府

原帖由 ckkwkl 於 10-1-27 01:02 發表

how is yr result?

好彩一次攪掂左。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 winnieyiu 於 09-3-30 23:03 發表
死喇,過2日 Road Test,吾記得左 pull over 果陣使吾使拉 hand brake,請問有無人學梗車或考完 Road Test 嘅可以話我知呀?

how is yr result?

洋房

hoebobo
係呀, 唔記得講...第一次係07年考, 我心跳到飛埋出黎, 個考官係錦叫我唔好緊急, 唔緊張就假啦, 我係香港都無車牌, 亦都無諗過黎到加拿大要考牌, 不過經過n次巴士飛站同唔跟schedule 事件後, 頂唔住都要考個牌.....都唔知考class 5 係點.....但今年生完bb後真係要考啦, 費事一拖再拖啦....我就真係好唔想再考....真係重緊張過生仔....好大壓力...你就好啦, 考完......有無tips 呀?! 我應該都係又考Richmond 架啦....

原帖由 hoebobo 於 2010-1-20 23:13 發表
第2次考路試,咁即係考class 5???考class 5 其實都幾難考架。我之前係香港有車牌,所以已經係考咗class 5喇。

大宅

好媽媽勳章

第2次考路試,咁即係考class 5???考class 5 其實都幾難考架。我之前係香港有車牌,所以已經係考咗class 5喇。
原帖由 littlebt 於 10-1-19 05:21 發表
hoebobo
係呀, 我都聽人講西區好易考, 不過我個GLP師父就話太容易俾你考到, 錦你去d多人既city時候就會好緊張, 容易出錯, 有record重會影響第二次路試.....我聽左都有d道理, 雖然想易d pass, 不過都係去Richmond學同 ...

大宅

好媽媽勳章

你係第1次考車牌???難考先考到都係好d嘅,不過richmond嘅人揸車,好多都係鍾意點行就點行。
最緊要記熟d交通規則,練熟d先去考,考嘅時候有信心就得架喇,祝你成功。
原帖由 littlebt 於 10-1-19 05:21 發表
hoebobo
係呀, 我都聽人講西區好易考, 不過我個GLP師父就話太容易俾你考到, 錦你去d多人既city時候就會好緊張, 容易出錯, 有record重會影響第二次路試.....我聽左都有d道理, 雖然想易d pass, 不過都係去Richmond學同 ...

洋房

hoebobo
係呀, 我都聽人講西區好易考, 不過我個GLP師父就話太容易俾你考到, 錦你去d多人既city時候就會好緊張, 容易出錯, 有record重會影響第二次路試.....我聽左都有d道理, 雖然想易d pass, 不過都係去Richmond學同考....今年要考第二次路試啦....其實上年Summer 要考, 不過有左, 所以等生完先..... 雖然話考第二次, 不過都有d緊張tim....你幾時考第二次路試?

原帖由 hoebobo 於 2010-1-18 00:28 發表
我都考咗牌喇,又係考vancouver,我個師父話西區好考d,無咁多行人同車,我係香港有車牌所以好快就有得考,由學車到考到牌只係1個月時間,期間重返咗香港10日添。 ...

大宅

好媽媽勳章

我都考咗牌喇,又係考vancouver,我個師父話西區好考d,無咁多行人同車,我係香港有車牌所以好快就有得考,由學車到考到牌只係1個月時間,期間重返咗香港10日添。
原帖由 maggielikl 於 10-1-15 09:38 發表
各位我上個月終於通過路試, 現在係一個新牌仔(N牌)啦!!

考咗4次, 第5次終於都考到, 頭4次都係係Richmond考, 考到有點心灰, 所以第5次返Vancouver考, 結果好順利通過. ...

洋房

Maggie恭喜哂!! 可以自己開車啦終於!!!:)

原帖由 maggielikl 於 2010-1-14 17:38 發表

考咗4次, 第5次終於都考到, 頭4次都係係Richmond考, 考到有點心灰, 所以第5次返Vancouver考, 結果好順利通過. ...

大宅

考咗4次, 第5次終於都考到, 頭4次都係係Richmond考, 考到有點心灰, 所以第5次返Vancouver考, 結果好順利通過.

大仔(BB)2003年12月13日出世
細仔(QQ)2006年05月12日出世
孻仔(豆豆)2009年07月15日出世

大宅

我無收起, 只係推堆一邊咋!

複式洋房

回覆 # 的文章

推左上巴士之後使唔使收起部 BB 車 or 推堆一邊就得 ? 因為係 Hong Kong 上左巴士要收起部 BB 車,所以我擔心一個人又要抱住個囡囡又要收車攪唔掂!Thank you !

大宅

我通常會成部bb車推上巴士.

複式洋房

宜家天氣開始回暖,我想同囡囡去街街,但要推住 BB 車去搭巴士會唔會好困難 ? 請問有冇經驗媽媽教下點做 ! 唔該 !

子爵府

doggie, Tabima

真係吾該晒 !!

原帖由 Tabima 於 09-4-1 08:22 發表

要, 總之用 "park" 就要.

子爵府

原帖由 winnieyiu 於 09-3-30 11:03 PM 發表
死喇,過2日 Road Test,吾記得左 pull over 果陣使吾使拉 hand brake,請問有無人學梗車或考完 Road Test 嘅可以話我知呀?

要, 總之用 "park" 就要.
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

男爵府

yes - i do have the hand brake for pull over ...

子爵府

男爵府

俾d信心就得啦.
我老公叫佢d同事冇咩事都唔好去我成日去shopping嗰頭,佢話有嗰(盲,儍亨)喺嗰頭揸車,好危險.

大宅

終於可以出大街行啦!
但油門還是控制得不好呢!

首頁

尾頁

跳至