跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我已經轉過一次師父啦 ! 跟兩個師父學過,每個都學咗30個鐘,兩個師父都話我唔掂,休息下先,真係傷心又心灰,無辦法,人蠢無藥醫。多謝各位鼓勵,不過暫時停下先,遲D再算!

子爵府

原文章由 paklongmama 於 08-10-21 08:14 AM 發表
即 係泊 位時 (head in, back in and parallel parking)not moving 轉 先才泊位 or
continue moving then parking.

其實都仍然不太明白妳的意思 是否指倒後泊車牌 stall parking 時 用"一手鈦" 定 "翻手鈦"?
(但是 parallel parking 要不停轉個鈦, 所以不明白你所指)

如果真是問倒後泊車是否一手鈦, 我師傅是教一手, 唔駛翻手, 但據悉考試無規定要一手, 可以翻手調較, 不過, 不可又駕前, 又倒後.

不要太大壓力, 其實, 泊車不完美不會是不pass 原因, 駕駛安全及意識才最重要, 因為我駕得算幾好, parallel parking 都做到, 但stall parking 唔掂, 結果都 pass 佐, 因為 stall parking 可以自己再練習.
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

子爵府

原文章由 Pretty_Girl 於 08-10-23 01:26 PM 發表
我已經轉過一次師父啦 ! 跟兩個師父學過,每個都學咗30個鐘,兩個師父都話我唔掂,休息下先,真係傷心又心灰,無辦法,人蠢無藥醫。多謝各位鼓勵,不過暫時停下先,遲D再算! ...

咁你休息下先, 有時欲速不達.

呢段時間, 可以分析, 想下自己駕駛上是有甚麼弱點,

例如泊車, 是可以用熟悉汽車練習, 因為有固定位置可根, 加強信心,
如果對 right of way 不肯定和熟習, 可以先溫書, 再同親友出馬路實地了解如何判斷誰有道路使用權. .
如果是駕駛信心, 可以多走小馬路, 再到忙些馬路, 再進而去繁忙大街, 一步一步來
如果是晚間視野不清, 可以在日間練習到足夠信心, 才嘗試黃昏出車

總之, 嘗試找出自己弱點先, 再對症下藥慢慢試, 不要心急即刻全部做好. 其實所有人, 就算持牌多年駕車, 都可以被找到不完美地方, 但最重要是安全行先, 不要犯大錯, 和避免小錯誤, 自然會好, 加油.
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

大宅

學車學咗4堂, 都係還在行內街, 一d進步都無.

大仔(BB)2003年12月13日出世
細仔(QQ)2006年05月12日出世
孻仔(豆豆)2009年07月15日出世

子爵府

我都學左10 個鐘,仲係控制吾到 speed 同泊位。

原帖由 maggielikl 於 08-11-10 14:01 發表
學車學咗4堂, 都係還在行內街, 一d進步都無.

大宅

終於可以出大街行啦!
但油門還是控制得不好呢!

男爵府

俾d信心就得啦.
我老公叫佢d同事冇咩事都唔好去我成日去shopping嗰頭,佢話有嗰(盲,儍亨)喺嗰頭揸車,好危險.

子爵府

死喇,過2日 Road Test,吾記得左 pull over 果陣使吾使拉 hand brake,請問有無人學梗車或考完 Road Test 嘅可以話我知呀?

男爵府

yes - i do have the hand brake for pull over ...

子爵府

原帖由 winnieyiu 於 09-3-30 11:03 PM 發表
死喇,過2日 Road Test,吾記得左 pull over 果陣使吾使拉 hand brake,請問有無人學梗車或考完 Road Test 嘅可以話我知呀?

要, 總之用 "park" 就要.

子爵府

doggie, Tabima

真係吾該晒 !!

原帖由 Tabima 於 09-4-1 08:22 發表

要, 總之用 "park" 就要.

複式洋房

宜家天氣開始回暖,我想同囡囡去街街,但要推住 BB 車去搭巴士會唔會好困難 ? 請問有冇經驗媽媽教下點做 ! 唔該 !

大宅

我通常會成部bb車推上巴士.

複式洋房

回覆 # 的文章

推左上巴士之後使唔使收起部 BB 車 or 推堆一邊就得 ? 因為係 Hong Kong 上左巴士要收起部 BB 車,所以我擔心一個人又要抱住個囡囡又要收車攪唔掂!Thank you !

大宅

我無收起, 只係推堆一邊咋!

大宅

各位我上個月終於通過路試, 現在係一個新牌仔(N牌)啦!!

考咗4次, 第5次終於都考到, 頭4次都係係Richmond考, 考到有點心灰, 所以第5次返Vancouver考, 結果好順利通過.

洋房

Maggie恭喜哂!! 可以自己開車啦終於!!!:)

原帖由 maggielikl 於 2010-1-14 17:38 發表

考咗4次, 第5次終於都考到, 頭4次都係係Richmond考, 考到有點心灰, 所以第5次返Vancouver考, 結果好順利通過. ...

大宅

好媽媽勳章

我都考咗牌喇,又係考vancouver,我個師父話西區好考d,無咁多行人同車,我係香港有車牌所以好快就有得考,由學車到考到牌只係1個月時間,期間重返咗香港10日添。
原帖由 maggielikl 於 10-1-15 09:38 發表

考咗4次, 第5次終於都考到, 頭4次都係係Richmond考, 考到有點心灰, 所以第5次返Vancouver考, 結果好順利通過. ...

洋房

hoebobo
係呀, 我都聽人講西區好易考, 不過我個GLP師父就話太容易俾你考到, 錦你去d多人既city時候就會好緊張, 容易出錯, 有record重會影響第二次路試.....我聽左都有d道理, 雖然想易d pass, 不過都係去Richmond學同考....今年要考第二次路試啦....其實上年Summer 要考, 不過有左, 所以等生完先..... 雖然話考第二次, 不過都有d緊張tim....你幾時考第二次路試?

原帖由 hoebobo 於 2010-1-18 00:28 發表
我都考咗牌喇,又係考vancouver,我個師父話西區好考d,無咁多行人同車,我係香港有車牌所以好快就有得考,由學車到考到牌只係1個月時間,期間重返咗香港10日添。 ...

大宅

好媽媽勳章

你係第1次考車牌???難考先考到都係好d嘅,不過richmond嘅人揸車,好多都係鍾意點行就點行。
最緊要記熟d交通規則,練熟d先去考,考嘅時候有信心就得架喇,祝你成功。
原帖由 littlebt 於 10-1-19 05:21 發表
hoebobo
係呀, 我都聽人講西區好易考, 不過我個GLP師父就話太容易俾你考到, 錦你去d多人既city時候就會好緊張, 容易出錯, 有record重會影響第二次路試.....我聽左都有d道理, 雖然想易d pass, 不過都係去Richmond學同 ...

首頁

尾頁

跳至