自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我右脚踭左側無喇喇痛,唔知咩事?mouth:

男爵府

應該睇邊科?

我腳甲一直流膿,一直好鍾,都成半個月啦..
返工又唔可以著拖鞋...搞到隻腳一直好唔返.

而家我想睇醫生,但真係唔知睇邊科?
有冇人知呀..幫幫我. THX

大宅

畀面勳章

原文章由 yukiho 於 08-7-27 21:45 發表
我右脚踭左側無喇喇痛,唔知咩事?mouth:

me too.本來1隻腳,痛痛吓2隻都係咁,唔知咩事?我有懷疑過係抱得囡多行街.

禁止訪問

男爵府

原文章由 木馬 於 08-7-27 22:23 發表
腳踭痛? 腳底位置?
你地係咪要成日企/成日行?
有無overload?
如果係, 可能係筋膜炎~

Me too. I pain for several months at 腳底位置.
I visited the doctor (only family doctor) and he
said it should be 筋膜炎 but no need to take
medicine and I will feel ok later. However,
I still pain now. I pain more if I walk more.
I work in office and only sit for work everyday.
I feel painful especially when I wake up at the
morning. What should I do now ??

公爵府

畀面勳章

蹲多點會有幫助
我試過痛了三四年, 睇好多醫生, 用好多方法都係痛, 有次因工作關係, 為有忍著痛蹲下, 蹲了一整天後腳便開始不痛了, 當時明白了為何國內朋友這麼喜歡蹲了, 現在一行多了腳有少少痛我便在家看電視時蹲5~10分鐘, 有腳痛的不防試下, 又不用錢的, 但記住蹲時腳板要掂地的

男爵府

幾呢幾個月都有咁ge情況,就係一起身落地時,左腳內側凹位會痛,行多陣又會ok,唔知點解呢???

大宅

原文章由 SUKIW 於 08-7-27 22:19 發表

me too.本來1隻腳,痛痛吓2隻都係咁,唔知咩事?我有懷疑過係抱得囡多行街.

如果腳踭痛有可能係腰脊傷, 抱得囡多行街都好容易傷, 我之前都試過, 個人覺得睇跌打係可以快d好, 另做穴位按摩都有幫助

大宅

醒目開學勳章

腳踭痛多數是腰脊傷.我上次睇完骨科打埋針,三個月就返發.後來做物理治療加針炙,做了大約八次就好返.不過唔係針腳,係針條腰.因為醫生說係腰骨有點移住,壓住神經線所以腳踭痛.當時每天起身一落地痛到行都行唔到.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至