親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身唔熟NZ, 打算同父母,小朋友(7&6 years old) 租車自遊行。一共8日7晚 (其實唔計頭,尾,得6日玩), 想問下大定家有咩提議?應該由auckland開始定wellington 開始玩?
thanks!

大宅

Auckland 附近好玩D!!

Auckland 可以向上去Paihia, Cape Reinga, 90 Mile Beach (stay Paihia, join local tour); Waitomo Caves see glow worms, Rotorua 浸溫泉, 等等, 應該夠你個TRIP了

Wellington 及週邊, 個人覺得冇乜咩好玩~

子爵府

2018復活節勳章

記得係機場的tourist information 取免費資料,有地圖、有住宿。很方便。我由Auckland 玩起, Rotoura... Taupo... Napier...Tauranga,再返Auckland. 車程大概2-3個鐘。好輕鬆。去吓農莊,浸吓温泉,還有熱沙灘,酒莊

大宅

回覆:新西蘭北島遊

唔該晒你地。
你地介唔介意再講下邊個地方,玩d咩?因為我真係對nz零概念。
住的方面,食,有無好介紹?

子爵府

2018復活節勳章

Rotoura 有農莊睇吓動物、奇異果,浸温泉。Taupo 湖好靚,釣魚。Napier有酒莊可試酒。隔離Hasting的雪糕很好味。Tauranga 有hot water beach, cathedral cove,......其實每個地方都有tourist information site, 入去攞張地圖,問下職員,佢地好helpful.
住我就walk in motel, 睇左樓, ok先住。食就晚餐自己煮。

大宅

引用:Rotoura 有農莊睇吓動物、奇異果,浸温泉。T

原帖由 lilylily107 於 15-10-26 發表
Rotoura 有農莊睇吓動物、奇異果,浸温泉。Taupo 湖好靚,釣魚。Napier有酒莊可試酒。隔離Hasting的雪糕很好 ...
唔該晒

我再search下,有問題再問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lilylily107 發表於 15-10-26 17:21
Rotoura 有農莊睇吓動物、奇異果,浸温泉。Taupo 湖好靚,釣魚。Napier有酒莊可試酒。隔離Hasting的雪糕很好 ...
好詳細呀, 想問下租車既要唔要話租4驅? 你果陣係大約幾時去架?

侯爵府

回覆 car_li 的帖子

Rotorua和Taupo一帶有地熱區和間歇泉, 其中 Lady Knox Geyser每日早上10:15噴發. Napier有很多有特色的Art Deco建築物.

子爵府

2018復活節勳章

我冇租四驅車,佢D路很靚,不用担心。不過,司機最好係香港揸開車,避免holiday driver。去玩都要安全第一。
我七、八月去,一件T-shirt,一件fleece,一件薄羽絨,很舒服。

大宅

引用:我冇租四驅車,佢D路很靚,不用担心。不過,

原帖由 lilylily107 於 15-10-27 發表
我冇租四驅車,佢D路很靚,不用担心。不過,司機最好係香港揸開車,避免holiday driver。去玩都要安全第一。
...
係呢,唔知你有無當時的行程表?可否分享下?

子爵府

2018復活節勳章

我玩了14天,到Auckland 後直去Rotoura, 玩farm tour, rainbow spring, 浸温泉,地熱區,Taupo 睇Huka Falls, prawn park, honey bee farm, Napier 去酒莊wine tasting,art deco walk, 再去Hasting 食雪糕、。Tauranga 個沙灘好靚, whitianga 玩hot water beach, cathedral cove,經Hamilton睇瑩火蟲 再返Auckland, 行sky city, fish market。大約咁上下,其實好休閒。

大宅

引用:我玩了14天,到Auckland 後直去Rotoura, 玩

原帖由 lilylily107 於 15-10-27 發表
我玩了14天,到Auckland 後直去Rotoura, 玩farm tour, rainbow spring, 浸温泉,地熱區,Taupo 睇Huka Fall ...
好似好多嘢玩,請問你會suggest停
rotoura同Taupo幾多日?

子爵府

2018復活節勳章

你時間不多,但Rotoura 係北島旅遊來說是重點,還有毛利人村,所以,at least 要停兩日. Taupo你可以途經玩,不過夜. 另外Auckland Museum好值得去,孩子可以遛2-3小時.

男爵府

lilylily107 發表於 15-10-27 15:18
...

Hi你去北島7一8月天氣咁好,是否南島就很冬?

水晶宮

回覆:新西蘭北島遊

係咪南島多嘢玩d?

子爵府

2018復活節勳章

其實只是一早一晚凍,有太陽更暖,而室內同車上有暖氣,所以,D衫最好一層層,可加可減. 不過南島會凍過北島

南島的風景比北島更靚

男爵府

lilylily107 發表於 16-6-10 11:59
其實只是一早一晚凍,有太陽更暖,而室內同車上有暖氣,所以,D衫最好一層層,可加可減. 不過南島會凍過北島

...

如想玩雪,係咪八月好D?NZ边個地方有雪?

男爵府

lilylily107 發表於 16-6-10 11:59

...

我地唔會自駕,想玩雪係咪要join local tour? 有無public transportation ?

子爵府

2018復活節勳章

tongariro national park可滑雪,Taupo去2小時左右
www.alpinehotbus.co.nz預約

子爵府

lilylily107 發表於 15-10-26 16:44
記得係機場的tourist information 取免費資料,有地圖、有住宿。很方便。我由Auckland 玩起, Rotoura... Tau ...
用左幾多日?

首頁

尾頁

跳至