懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如政府醫院生, 餵母乳政府醫院俾幾耐餵一次? 可以2小時餵一次嗎? 是否bb同大人同房?

大宅

好媽媽勳章

順產生完~~8個鐘之後~如果你同BB都冇咩問題~~BB就會跟返你~~放係你隔離~~跟你瞓~你想幾時餵都OK呀~~

[ 本文章最後由 tracyto14 於 08-7-28 19:20 編輯 ]
http://www.babyhome.com.tw/bb/249972

別墅

好似唔同醫院唔同政策!聽聞東區bb唔跟媽咪瞓!

複式洋房

我係瑪麗生的..2點生完...大約5點到已經比返你...同埋無話幾耐餵一次人奶的..只要你覺得佢肚餓就要餵...而且半夜姑娘都會問你有無餵奶架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我響 qe 生, 生完幾個鐘後會俾番bb 俾我一齊, 咁我幾時餵都得, 間中會有姑娘黎教餵同埋跟進, 最緊要係餵完要 mark 番落佢張紙俾姑娘睇, 餵奶時間和大小便時間係好緊要. 太少小便, 即係bb 食唔夠, 萬一脫水會好危險, 所以記得要mark 低. 補奶補左幾多 ml 都要寫低. 佢地有補奶用既杯仔借用.

佢地夜晚約10點熄燈, 3點開燈俾補奶, 之後約6點幾會推bb 去沖涼, 之後開燈俾人餵奶, 食早餐, 9點左右醫生會巡房. 就算熄左燈, 你都可以去餵奶架.

去到產後房, 有時間可睇下佢個 notice board, 有餵奶粉份量既計法和提供奶粉既時間表. 有需要時可作參考.

大宅

東區BB唔係跟媽媽嫁
不過佢要你落得地之後每兩個中入去餵一次
夜晚訓緊佢都照拍醒你叫你餵嫁

複式洋房

健康院話最好在BB出世後一個鍾內餵奶喎?點解政府最快也要3個鍾後才比妳餵?
我想堅持餵人奶,那我還須要帶後備奶粉來補奶嗎??

子爵府

醫院有水奶, 就算真係無奶都唔使自己拎奶粉.
我係順產, 生完姑娘己俾個B試下識唔識食人奶, 佢真係識..仲食到唔停得口..
因為我唔落得床, 所以BB 頭24小時都唔跟我, 但定時 會抱BB俾我叫我餵奶, 24小時後BB就跟我訓..但一放低就喊..要食奶..食食下又訓..坐低又喊, 最後姑娘叫我俾BB佢攪掂, 叫我訓先.
好都黎唔切喇...

大宅

原文章由 ip1236hk 於 08-7-28 20:42 發表
東區BB唔係跟媽媽嫁
不過佢要你落得地之後每兩個中入去餵一次
夜晚訓緊佢都照拍醒你叫你餵嫁

乜東區BB唔係跟媽媽嫁...
要每兩個中入去餵一次咁咪會好煩囉..
因我上一胎係 QM 生 BB 係跟媽媽 , 好方便架..

男爵府

你可以係入產房時同姑娘講一聲,生完後亦可以提一可你想俾bb盡快食奶,咁佢地搞掂磅重、抺身、打腳印等,便會抱bb埋來,俾你係產房餵第一次架啦!
原文章由 pinkylala 於 08-7-29 09:36 發表
健康院話最好在BB出世後一個鍾內餵奶喎?點解政府最快也要3個鍾後才比妳餵?

複式洋房

有無媽咪知道威爾斯情況? BB 可唔可以跟媽咪訓?

男爵府

唔需要補奶粉,更加唔好用樽餵,只要密密埋身餵,確保姿勢正確,媽媽食得夠,飲多d飲料,放鬆心情,就會成功!
想成功,產前多d過去母乳餵哺的一版,熟讀置頂的題目,可以增加自己的母乳知識,從而增強自信心。
原文章由 pinkylala 於 08-7-29 09:36 發表

複式洋房

Tks so much! 那我會密密埋身餵的.和我現在才留意到有母乳餵哺的一版...真的唔好意思mouth:

今天惠氏BB會致電給我,說HK$89/98有400g BB奶粉買1送1 and with a BB包被gifts....好像幾低...但我餵人奶,好像唔需要...

原文章由 yanlongma 於 08-7-29 12:31 發表
唔需要補奶粉,更加唔好用樽餵,只要密密埋身餵,確保姿勢正確,媽媽食得夠,飲多d飲料,放鬆心情,就會成功!
想成功,產前多d過去母乳餵哺的一版,熟讀置頂的題目,可以增加自己的母乳知識,從而增強自信心。
...

大宅

我上1胎係東區生,生完個0鍾到,D姑娘幫BB清潔完就比我响產房喂啦!

別墅

我想問有冇人知聯合醫院既情況呢????

禁止訪問

大宅

原文章由 ivyivyivyivyivy 於 08-7-29 12:28 發表
有無媽咪知道威爾斯情況? BB 可唔可以跟媽咪訓?

我生大囡時係威院生,bb係跟媽媽.

大宅

我05年響廣華生細女時, 之前姑娘問我係唔係餵人奶, 所以我一生完, 姑娘幫阿女清潔好, 我就響產房到餵第一次奶, 大家都係瞓響到的, 感覺好溫暖.
~只要有夢想,凡事可成真~

大宅

生完如bb入保暖箱,點餵人奶

如在政院醫院生,bb要入保暖箱, 咁點餵人奶?會唔會定時抱bb俾我餵?如不可餵點算, 咪冇奶。

大宅

ktv :

我響廣華生細女時, 後來阿女有黃, 所以都要入箱照燈, 個時我就用左醫院提供0既泵奶器泵d人奶出來, 轉交比姑娘幫我餵.
~只要有夢想,凡事可成真~

首頁

尾頁

跳至