家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為原裝的煤氣熱水爐位置是在廚房,但想改裝在洗手間,一般要多少錢?
廚房和洗手間之間有約6尺距離,除了廚房和洗手間的牆之外就没有其他間格了.
謝謝!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好簡單, 你叫煤氣公司上來報價就得, 報價唔收錢, 報完唔做亦冇人煩你. 你真係想做時可以叫裝修師父同煤氣夾時間, 亦可以由師父搵持牌氣體承辦商幫你做.

原文章由 小余 於 08-7-28 21:31 發表
因為原裝的煤氣熱水爐位置是在廚房,但想改裝在洗手間,一般要多少錢?
廚房和洗手間之間有約6尺距離,除了廚房和洗手間的牆之外就没有其他間格了.
謝謝! ...

複式洋房

原文章由 小余 於 08-7-28 21:31 發表
謝謝! ...

好地地做乜要改位喎!煤氣公司吾屈你搭棚都屈你幾千銀改喉費!
我同你一樣,個煤氣爐都係廚房,我仲將佢裝响廚柜入面,駁熱水喉入浴室,好過搬爐去浴室,又大份又礙眼。

大宅

clpapa,謝謝你,但我之前已經揾過煤氣公司,佢地話唔做.
felix.lee, 有頭髮邊個想做辣哩,因為個廚房好細,原裝的設計是預計你在廚房放雪櫃,在厠所放洗衣機,不過都係預個20年前興既豆腐yuen size 位,家下我地有老有少,再用d咁細既雪櫃洗衣機唔掂,所以係有d麻煩.

後來有個朋友介紹個氣體承辦商,只收2000左右,個價錢算ok喎,不過就係無計撘棚既錢.

複式洋房

原文章由 小余 於 08-8-7 23:20 發表
clpapa,謝謝你,但我之前已經揾過煤氣公司,佢地話唔做.
felix.lee, 有頭髮邊個想做辣哩,因為個廚房好細,原裝的設計是預計你在廚房放雪櫃,在厠所放洗衣機,不過都係預個20年前興既豆腐yuen size 位,家下我地有老有少,再 ...

My kitchen also a very mini size, there only have 2 feet width wall can install the 煤氣熱水爐, but the upper part is a windows, so the only way is install the 熱水爐 into the lower cabinet.
It not only keep the windows and upper cabinet, also can conseal the big size of 熱水爐 in the lower cabinet too. I never consider to install the 熱水爐 into bathroom because it is so ugly on the wall.

複式洋房

felix.lee ,

想問下你駁熱水喉入浴室要幾多錢呀?
我間新屋煤氣掣係廚房, 廁所淨係用到電爐, 好唔開心

複式洋房

原文章由 yanyan0704 於 08-8-8 08:37 發表
felix.lee ,

想問下你駁熱水喉入浴室要幾多錢呀?
我間新屋煤氣掣係廚房, 廁所淨係用到電爐, 好唔開心

我係三年前装修時一次過換哂D鉛喉做銅喉,再改過哂所有喉位,好似都係$3~4千。我個煤氣掣又係响廚房地柜入面,側邊啱啱夠位装個煤氣爐。因浴室係一牆之隔,冷、熱水喉一次過通哂浴室、廚房,完全無問題。唯一注意係浴室有人沖緊涼就吾好係廚房用熱水洗碗,會拖弱左浴室既熱水。
如果一定要係浴室用電爐,可以咁﹔
一、用三相電即熱式電熱水爐,同煤氣爐冇乜分別,即開即熱。但好小住宅係行三相電,但要加大電壓又貴又煩。
二、用儲電式熱水爐,買個大容量熱水爐,裝上天花,再加個假天花遮住,吾會醜樣,唯一係煲水唗時間。

複式洋房

update 吓先:

而家有出單相即熱式花晒電熱水爐哪!

複式洋房

原文章由 梁C9 於 08-8-8 18:16 發表
update 吓先:

而家有出單相即熱式花晒電熱水爐哪!

我都有裝過係廚房,細細部,洗碗都OK既!装係浴室沖涼...........就吾係太清楚喇,有冇大部既就好似未見過。

首頁

尾頁

跳至