跳至

首頁
45678...19

尾頁

大宅

我上兩星期同另一個媽咪傾開
佢話幾年前佢個大仔都係搭校車
o個時遲得仲勁
試過九點三先返到學校

下次有機會同楊老師傾開,問下佢平時小朋友幾點返到去先...

原文章由 chunwai_315 於 08-9-19 07:30 發表

所以大家準時等車真係好重要, 如果個個小朋友都遲一分鐘, 咁就真係遲大到一定趕唔到返學校.

10-Jul-10: 9w3d  2.25cm 心仔卜卜跳呢~ :)
2-Aug-10: 12w5d  6.10cm 同媽咪say hi~
14-Aug-10: 14w3d 8.48cm 踢腳俾哥哥睇~ Hey!
11-Sep-10: 18w3d 12.86cm 醫生叔叔話我係女仔

:-D 555小寶藏 :-D 555 的 Flickr 相簿

複式洋房

原文章由 kittenyan 於 08-9-5 14:40 發表

啊!我今日搭輕鐵見到o個個就應該係灝灝
落車浚浚同佢仲手拖手返學

你問下嫲嫲係唔係?

Sorry, 呢輪好忙, 好耐冇上嚟所以而家先覆

我問過嫲嫲喇, 佢話係呀, 你見到果個就係灝灝喇

我個仔真係好鍾意拖住其他小朋友, 有時d小朋友唔想比佢拖佢都夾硬嚟, 好丑怪

複式洋房

灝灝都係搭校車, 我同楊老師講過, 佢話頭呢幾日會亂d, 因為新搭車嘅小朋友都係幼班新生, 佢哋要花d時間認人, 同埋接放學嘅時候都要核對清楚d, 所以會阻咗d時間, 應該過咗呢幾日會好d, 同埋老師話9:00先開始上堂, 校車會喺9:00前返到學校, 係ok嘅, 不過第一日的確係晏咗d, 以後應該唔會咁喎!

灝灝第一日搭校車仲離譜, 放學返嚟唔見哂杯袋裡面袋碗, 杯, 叉, 匙, 毛巾盒......仲有外套, 佢個袋內只得2條乾毛巾, 我打比何生同埋楊老師跟進, 好彩第2日揾返(第2個小朋友袋咗), 何生話可能灝灝同d小朋友坐車時拎d嘢出嚟玩, 放咗落人哋到.......但我好質疑究竟個跟車ee有冇睇住d細路, 明明何生話ee會睇住佢哋唔會比佢哋攞d嘢出嚟玩喎.... 所以我哋都要自己train定個小朋友唔好响校車拎d嘢出嚟玩

大宅

hehe~ 記得有時間上下黎啦~

浚浚又係咁呀,佢試過放學因為無人拖佢,企o係學校門口喊

原文章由 hv6338 於 08-9-20 00:17 發表

Sorry, 呢輪好忙, 好耐冇上嚟所以而家先覆

我問過嫲嫲喇, 佢話係呀, 你見到果個就係灝灝喇

我個仔真係好鍾意拖住其他小朋友, 有時d小朋友唔想比佢拖佢都夾硬嚟, 好丑怪 ...

10-Jul-10: 9w3d  2.25cm 心仔卜卜跳呢~ :)
2-Aug-10: 12w5d  6.10cm 同媽咪say hi~
14-Aug-10: 14w3d 8.48cm 踢腳俾哥哥睇~ Hey!
11-Sep-10: 18w3d 12.86cm 醫生叔叔話我係女仔

:-D 555小寶藏 :-D 555 的 Flickr 相簿

大宅

但我工人話第一日已經無 check 放學證 @_@
唔知之後有無呢?

浚浚尋日唔見左個學生證呀
問左學校、校車、屋企管理處都話無...

原文章由 hv6338 於 08-9-20 00:40 發表
灝灝都係搭校車, 我同楊老師講過, 佢話頭呢幾日會亂d, 因為新搭車嘅小朋友都係幼班新生, 佢哋要花d時間認人, 同埋接放學嘅時候都要核對清楚d, 所以會阻咗d時間, 應該過咗呢幾日會好d, 同埋老師話9:00先開始上堂, 校 ...

大宅

牛年勳章

我想問你地有冇留意到,校車有冇安全帶比小朋友ga
歡迎進入廸廸仔週記

大宅

原文章由 小蕃茄 於 08-9-20 22:11 發表

無留意喎...
等我下星期睇下有無機會望下先

大宅

name 小朋友(稱呼) 男/女 班別
==== ======== ==== ====
kittenyan 黎浚霖(浚浚) 男 上幼2A
小蕃茄 李邯廸(廸廸) 男 上幼2B
pycpo 布綺晴(晴晴) 女 上幼4A
joely 梁皓雪 (雪雪) 女 上幼3B
peiddpei 丁文希 (文希) 女 上幼3A
hv6338 王灝楓 (灝灝) 男 上幼3A
chunwai_315 梁晉瑋 (瑋仔) 男 上幼2B
apple_girl 黎胤希 (希希) 男 上幼2B
jessicah 鍾建棋 (建棋) 男 上幼4A

HELLO

我都想比個仔坐校車, 但上車時間0755, 仲早過坐輕鐵, 放學又1300先到, 你地仲話成日唔準時 mouth: , 車費都唔平 HKD600.00

大宅

牛年勳章

嘩600蚊咁貴,你住邊ga
歡迎進入廸廸仔週記

大宅

校車是沒有安全帶的, 兩年前的家長會有討論遇這個問題, 結果不了了之

原文章由 小蕃茄 於 08-9-20 22:11 發表

大宅

name 小朋友(稱呼) 男/女 班別
==== ======== ==== ====
kittenyan 黎浚霖(浚浚) 男 上幼2A
小蕃茄 李邯廸(廸廸) 男 上幼2B
pycpo 布綺晴(晴晴) 女 上幼4A
joely 梁皓雪 (雪雪) 女 上幼3B
peiddpei 丁文希 (文希) 女 上幼3A
hv6338 王灝楓 (灝灝) 男 上幼3A
chunwai_315 梁晉瑋 (瑋仔) 男 上幼2B
apple_girl 黎胤希 (希希) 男 上幼2B
jessicah 鍾建棋 (建棋) 男 上幼4A
yyvonne 潘天朗 (朗) 男 上幼4B

各位好,我都加留個名先~
我個係怕羞仔!今日姐姐走時細佬仔又喊左兩句!明明上個Week都已經冇喊!好彩都係喊左兩句就收聲~

[ 本文章最後由 yyvonne 於 08-9-22 22:20 編輯 ]

大宅

原文章由 小蕃茄 於 08-9-22 22:04 發表
嘩600蚊咁貴,你住邊ga

鍾屋村, 你呢?

大宅

原文章由 jessicah 於 08-9-22 17:35 發表
HELLO

我都想比個仔坐校車, 但上車時間0755, 仲早過坐輕鐵, 放學又1300先到, 你地仲話成日唔準時 mouth: , 車費都唔平 HKD600.00

最初家長日o個時佢都同我講 600 架,之後再問何叔叔就話 $450,你打去問下先啦

大宅

牛年勳章

我住恆豐園
歡迎進入廸廸仔週記

大宅

原文章由 kittenyan 於 08-9-23 14:47 發表

最初家長日o個時佢都同我講 600 架,之後再問何叔叔就話 $450,你打去問下先啦

等我問吓先, 甘你又住邊區呢?等我比較吓先

[ 本文章最後由 jessicah 於 08-9-23 16:25 編輯 ]

大宅

茵庭
比你近DD啦

原文章由 jessicah 於 08-9-23 16:24 發表

等我問吓先, 甘你又住邊區呢?等我比較吓先

大宅

唔知你地有無見過唔係佳景既校車呢?

我今日再問過何叔叔, HKD600.00無變, 都唔緊要, 但再CONFIRM 車程要 07:45上車, 放學要 13:00 - 13:15, 好似遊車河......

想睇吓有無其他褓姆車

大宅

原文章由 jessicah 於 08-9-24 15:51 發表

我今日再問過何叔叔, HKD600.00無變, 都唔緊要, 但再CONFIRM 車程要 07:45上車, 放學要 13:00 - 13:15, 好似遊車河......

想睇吓有無其他褓姆車 ...

7:45am又真係早咗少少o既! 自已帶坐輕鐡都係30分鐘內就返到學校. 好就好在直接返到學校, 唔怕"日晒雨淋". 如果唔幫襯佳景, 可能未必可以喺學校入面落車!

mouth:好似我個仔咁行幾步都話辛苦, 連行去輕鐵站都話遠...坐校車佢都唔知幾開心!

大宅

咁如果你自己同佢搭輕鐵駛唔駛咁耐?

因為我如果搭輕鐵都要7:50~7:55出門口
同埋車錢計返都唔差好遠 (大人$3.9x4 + 小朋友 $1.9x2 / day =$19.4/day 再 x20 days = $388/month 比起 $450/month 又唔駛行,唔駛日曬雨淋,我覺得OK)
最緊要係如果校車有問題可以同學校反映,外面D車都比較難監察...
同埋外面D校車,都可能遊車河架...

原文章由 jessicah 於 08-9-24 15:51 發表

想睇吓有無其他褓姆車 ...

大宅

學校網頁有以下公佈:

暫停供應奶類飲品

因近日內地部份奶類產品驗出含有三聚氰胺,為確保幼兒健康不受影響,本校將暫停提供所有奶類飲品,並將以清水或果汁代替。本園亦請家長避免讓 貴子女帶奶類產品如牛奶糖等食品回校,多謝合作!直至待有關當局驗證及政府宣報無問題,本校才恢復奶類飲品供應給兒童,屆時本校將另行通告通知家長。

(個通告本身打錯幾多字 ,我過濾過先打返出黎)

首頁
45678...19

尾頁

跳至