夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

我見到有幾個 member 都話要問清楚點解離婚, 有啲直情話結過婚即使冇小朋友都唔會考慮, 我真係有少少諗唔明. 如果係咁, 你同一個人拍拖前又會唔會問吓佢點解分手呢, 定係拍過拖就一定唔接受佢呢.

我諗唔明結婚同拍拖有咩咁大的分別, 唔通你可以接受你個男朋友因為鍾意咗第二咗女仔而飛咗佢女朋友, 就唔可以接受個男人因為識咗第二個而同老婆離婚?? 真係我百思不得其解呀.

我唔否認個對象有小朋友的話係有一定困難, 但係如果連第一步都唔肯行, 你跟本唔會知道之後會發生咩事. 我只想勸樓主, 你試吓發現都係 work out 唔到, 起碼你試過, 好過將來你先後悔點解試都唔試吓.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係咁諗, 咪單親媽咪就唔可以再有另一半?
原文章由 小泳 於 08-7-29 17:50 發表
若果係咁, 倒番轉頭唸, d 單親媽媽咪吾洗唸住再嫁?

帶子雄郎 vs 帶女雌英

大宅

大宅

我男朋友都係有個女,我地預備結婚,我地一起住埋都成2年,佢個女今年4半歲,佢3歲時媽媽唔要佢比返爸爸,於是我地就一起住,我就好D,因為小朋友重細,佢第1日已經改口叫我媽咪 ,我同佢相處好好,我當佢親生女,我無做野全職湊佢,所以我地好close,咁當然有時都會因教女而意見分歧,但經過差不多2年我地已經都大至ok,同埋我都無諗住生,因為湊1個小朋友真係好大責任,有我男朋友個女已經夠,因為我當係自己,我好錫佢,其實最緊要係你用咩心態同你男朋友用咩心態同態度去處理這件事,我從來無同個女爭寵,因為我知永遠佢個女都係第1位,而我本身樣樣都真係以個女為先,但我男朋友都好識做,成日都話我係第1(我從來唔會問邊個重要D,係佢驚我心唔舒服自己講),佢見我真係放好多心機湊女佢亦都好識做會對我好好,放假又會問我想去邊,想做咩,但我通常都會話同個女去玩,最緊要記住唔好同小朋友爭位置,佢地血脈相連係無得比,要清楚自己位置,因為如果係你有小朋友你都會放佢第1位之後至係老公.
但如果小朋友已經10幾歲就難攪D,你就唔可以用後母的身份相處,要用朋友的身份,10幾歲小朋友開始反叛期,有D煩,所以之前一定要溝通下同嘗試可唔可以相處到

[ 本文章最後由 BBR 於 08-7-30 12:31 編輯 ]

大宅

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

問題佢地大家相處無問題, 但男的好似有些介意小朋友不是自己, 但又唔會生小朋友, 都唔知點諗....唉!!!
原文章由 ap9394 於 08-7-30 12:24 發表
唔係唔可以有, 係比較困難, 就算你接受到個小朋友, 都唔代表個小朋友想接受你呀!!? 呢樣野先係最高難度的, 佢肯接受你, 你當多個姪仔/女又有咩問題呢?! 只怕個小朋友彩都唔彩你咋!
...

大宅

回覆 #27 ~~baby~~ 的文章

!

禁止訪問

水晶宮

其實最緊要係睇你自己點諗,你男友同前妻分咗居已經係事實,佢帶住個十歲小朋友又係事實,無理由要佢唔要個仔既撫養權囉,要同帶子雄郎結婚,你就要接受到呢個小朋友,接受到將來你對佢係視如己出,唔可以對佢同自己生既仔女有任何偏心同偏見,要一視同仁,你生唔生仔女呢d我諗要响你決定同呢個男人結婚之前大家要講好生定唔生,如果你想生但你男友唔想再生多個既,你要接受囉,如果你嫁硬佢既話,否則呢d無得迫同勉強,係就係,唔係就唔係,唔好諗住呢d等結咗婚至慢慢令隻佬肯生多個小朋友囉!咁只會影响彼此既感情.

佢離婚原因我又唔覺得需要深入研究,最緊要依家佢對你點先,你所認識既佢係咪真係嗰d大男人燥狂症黎先?咁女人都係至驚遇着d爛滾爛賭打女人既男人啫...自己衡量下,究竟嫁唔嫁得過.

大宅

水晶宮

原文章由 ap9394 於 08-7-30 14:24 發表
我未到結婚呢個地步啦!
我就係知道踩左入去收唔番, 所以行每一步都要好清楚先得! 話我自私都係咁話, 到頭來受傷個時咪又係要自救!
如果佢個小朋友仲係好細, 反而我會冇咁介意, 但係佢個仔都就黎讀完小學了 ...

咁又未必既...通常呢個年紀d小朋友都開始唔駛大人去理,你湊得仲無咁辛苦添啦!相反,你响呢個小朋友面前既角色係佢朋友,而唔係亞媽.

好似我大大佬咁,佢係我媽依家個老公既前妻(唔係離婚,而係過咗身),我媽同佢老豆起埋一齊時,佢都已經中學,我媽當正佢係自己生咁照顧,不過態度就永遠都係佢好朋友,唔會鬧佢,我大大佬不嬲唔會同佢老豆傾偈,因為佢老豆好惡好嚴,一有錯就鬧鑊金,反而我媽就唔會,所以佢有咩都係同我媽傾,傾埋心事問埋我媽意見添.我媽都係好似朋友咁同佢傾,所以佢同我媽都好FRIEND,仲FRIEND過我.

反而細細個幾歲嗰d仲難搞添啦,因為你要照顧佢同教埋佢,你唔係佢亞媽,佢亞媽又係在生可以見既,佢更加好難聽你訓話佢教佢,我朋友個老公都係帶子雄郎黎,嗰陣佢同佢前妻分居(定好似已經離咗婚),咁啱我朋友嗰陣係黎做呢個小朋友既媬母,初時做媬母仲ok,但當佢同呢個小朋友既爸爸拍拖跟住奉女成婚,個小朋友就好憎我朋友,完全接受唔到,成個野人咁又打又鬧我朋友,仲話我朋友係BITCH係妓女(個小朋友同佢父母都係鬼佬黎),結果佢老公好激地,索性將個仔掟番俾前妻養,不過都唔見得係好囉...最後我朋友呢兩公婆離婚收場...

複式洋房

如果佢個係女,我就唔接受,因爲女人對女人多數難相處。

但如果係仔,0甘幾好啊,唔使自己生就有0甘大個仔。唔錯唔錯

大宅

我就覺得細細個湊好過大個湊,我朋友又係幫佢男朋友湊仔,個仔又係成10歲,佢對個小朋友好好,但個小朋友就係唔接受佢,因為佢已經有自己思想,又開始反叛期,根本就唔想接受另一個人,但佢親生阿媽又唔要佢,於是佢兩個就成日為左個小朋友嘈,最後分手.
我反而覺得2,3歲就最好,咁大家的生活習慣就唔駛再重新適應,個小朋友自己一手一脚湊大,雖然辛苦D,但見佢同自己咁close真係咩辛苦都唔記得,我鍾意女孩多D,我地大家成日攬攬錫錫不知幾開心,因為我都會同男朋友結婚,所以寧願佢細細個跟我地好過佢10幾歲至跟,因為佢識諗就話姐,唔識諗就煩,重要大家去互相再適應生活方式

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-7-30 15:13 發表

咁又未必既...通常呢個年紀d小朋友都開始唔駛大人去理,你湊得仲無咁辛苦添啦!相反,你响呢個小朋友面前既角色係佢朋友,而唔係亞媽.

好似我大大佬咁,佢係我媽依家個老公既前妻(唔係離婚,而係過咗身),我媽同佢老豆起 ...

大宅

係呀,有左自己思想好煩,重要係仔,女都話大家可以有大把話題,傾下扮靚,買3,行街.....大把女人野可以傾,男仔重要大個唔知講咩好

原文章由 ap9394 於 08-7-30 14:24 發表
我未到結婚呢個地步啦!
我就係知道踩左入去收唔番, 所以行每一步都要好清楚先得! 話我自私都係咁話, 到頭來受傷個時咪又係要自救!
如果佢個小朋友仲係好細, 反而我會冇咁介意, 但係佢個仔都就黎讀完小學了 ...

複式洋房

有時情願單身帶小孩,自由自在,不須記掛他人,但當想找人分享分擔時,才感到孤寂。

水晶宮

原文章由 ding-2003 於 08-7-31 01:46 發表
有時情願單身帶小孩,自由自在,不須記掛他人,但當想找人分享分擔時,才感到孤寂。

點解咁講既?你女朋友呢?

大宅

點都要有個伴,將來仔女大左會有佢地自己世界,最後都係另一半同你走埋落去,只要搵對大家都夾咁就無問題

原文章由 ding-2003 於 08-7-31 01:46 發表

大宅

男爵府

原文章由 ap9394 於 8/1/08 00:17 發表
佢約我去食飯了, 但我REJECT左企咯~
我都未諗清楚, 企話企個仔仔好乖, 乖唔代表會接受我架嘛!!! 做朋友好~ XD

見到你能夠咁理智,
真的替你高興!

首頁

尾頁

跳至