婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

過時過節兄弟姊妹 + 62 , 99 一齊出外用膳點計數? 兄弟姊妹一家一份定輪住俾? or, 有其他方法..... 你地有無試過有老公的兄弟姊妹好似"老馮" 噤成日只係有份食無份俾?:;pppp:

大宅

原文章由 ahli 於 08-7-30 13:42 發表
過時過節兄弟姊妹 + 62 , 99 一齊出外用膳點計數? 兄弟姊妹一家一份定輪住俾? or, 有其他方法..... 你地有無試過有老公的兄弟姊妹好似"老馮" 噤成日只係有份食無份俾?:;pppp: ...

我老公一家人一向都係"老馮"既啦, 仲要又食又打包又唔比錢. 約食飯仲要就佢地, 今年我唔就佢地, d細佬妹+妹婿同女朋友就話唔食, 仲好. :;pppp:

伯爵府

我 c6 屋企大人加細路都 17-18 個人, 通常做節我都好想出街食, 可以坐得舒服啲, 我都唔介意我地埋單, 反正都只二三千蚊. 我地比咗亦唔會問佢地夾返錢, 佢地都會話比返, 但係 c6通常都唔會收, 因為都知其他人好手緊. 但後來有次姑奶同 c6 講原來其他人唔想出街食, 因為幾百蚊話多唔多, 話少都唔少, 如果次次都係我地比, 佢地又有 hard feeling. 結果最後就逼係間屋度, 分兩枱食.

其實我覺得如果 c6 屋企因為人工唔多, 真係唔多錢可用的話, 又真係唔需要一定要佢地夾返錢既, 話晒係一家人, 除非佢地都提議出街食, 咁就應該夾返部分.

大宅

出街做節-->奶奶俾錢
仔和新抱生日-->奶奶俾錢
奶奶生日/母親節-->兩個仔夾錢
其餘就邊個叫出去食飯就邊個俾錢.新年就一人請一餐.

大宅

過時過節兄弟姊妹 + 62 , 99 一齊出外用膳點計數? 兄弟姊妹一家一份定輪住俾? or, 有其他方法..... 你地有無試過有老公的兄弟姊妹好似"老馮" 噤成日只係有份食無份俾?:;pppp: ...

咁多年無論做節老爺奶奶生日乜乜物物, 大伯叔仔姑仔口頭上次次話AA, 但一到找數, 個個瞻天望地, 最後都係老公俾

最激氣係, 呢班人食完仲會單單打打, 記得有次去食buffet, 吃完埋單之後, 大伯話D嘢好X少, 無乜好食, 俾佢請就寧願去食海鮮(雖然我地係尖沙咀某酒店食, 阿大伯仲食咗3~4碟)

伯爵府

If I go with C6, 99 must ask her family and us to stay home for dinner :;pppp: . If I don't go with C6 (e.g. I have OT), 99 must eat out with her family & C6 in good restaurant, and 62 pays for the meal.

For special events (e.g. mother's day, 9962 birthday), must eat out and paid by c6 & his brothers per family units. His sisters' familities never pay.

禁止發言

複式洋房

原文章由 唐師奶 於 08-7-30 15:53 發表
老公o個邊︰出去食通常除3份 (大姑奶, 2姑奶同我老公)

自己o個邊︰
出街做節-->Daddy 比
母親節 --> 以前 Daddy, 做野之後邊個happy 就邊個比
父親節 --> 哈哈, 好多時都係Daddy 比返, or 哥哥比, or 邊個happy 就比
...

咁即係有大食大.我細佬的宗旨(我最僧).

複式洋房

同c6 公企食就 c6 同佢細佬一人一半,
同我屋企食,有錢就我俾,冇錢就媽咪俾

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

通常老公比................
因為叔仔重讀書
姑仔揾幾千蚊
不過通常都係屋企食多

禁止發言

複式洋房

C6 有4兄弟姊妹, 初先我都唔知點解次次都係我C6比最大份.
e.g. C6 = 200, next sister = 150, next next sister = 130, last brother = 100 (未做嘢)
我初初都角得無セ嘢!
但後來就角得有問題, 因為最細個細老都出嚟做嘢啦!
即係個個都有嘢做! 我個C6又唔係穩最多點解比大份呢!
我同C6講過, 之後好似好D.
但佢哋又出新嘢! 話細老人工少wor! (人工少就買少D名牌啦)
最近一年都係除3份!
1,2百蚊都無呀!~

伯爵府

c6 屋企大人加細路10 個人(3 名孩子 from C6 兄), 次次C6 比錢, 佢地never話夾返錢. Even C6 兄, 兄 妻子, and 兄 妻子家人, C6 出 錢. Actually whenever have relatives/family (堂兄弟妹, 表兄妹 etc) gathering, C6 次次比錢 (at most 20 persons), no exception. So I rarely join their big family gatherings because I really hate his relatives taking advantage of him. I don't want to see them! (except 99 and 62 because C6 should pay for them).

C6兄 earn 30k+, 兄 妻子 also earn another 30k+. They are not poor

[ 本文章最後由 c-wong 於 08-7-30 18:28 編輯 ]

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

同6299,c6+叔仔食飯, 多數都係62或c6俾.我地都冇所謂, 反正一家人,人數又唔多.

反而我唔鍾意99d親戚, 99有4姐弟, 佢家姐同佢細妹子孫眾多,各有10+人, 但每次食飯, 佢地都係除4份, 即係變相99同佢細佬請食飯. 最cheap係有免費飯食就全家出席, 如果其他冇著數events (例如探病拜山等), 就冇個到.

複式洋房

通常係我老公俾晒. 食飯就有太老爺太奶奶.老爺奶奶.舅父.姑仔加埋我地2公婆.
一圍台啦! 老公埋單我又唔會話介意既. 因為我地只會過時過節先出街食, 一年次數5隻手指數得晒. 最緊要一家人齊齊整整

大宅

同我嫲嫲果d 呢..次次都係我老豆!
個個好老馮o架!!

咁我同屋企呢..一人一次咁..或者出去食時會講明邊個會請..

同老公果邊呢..又係咁..輪住囉..不過我好少同佢地出去食..

複式洋房

如果你有個兄弟,幾層樓係手,有自住、有收租。但每次全家出街食完飯人人夾錢埋單時,佢例牌都吾會作任何反應有夾錢既舉動,可以点.....事前已講明每家人夾一份......最近佢仲要買多一間屋.....唉!仲話屋企人。

複式洋房

你地都話有d係夾份la,我奶奶從來都未試過比錢ga,就算我叫埋我d屋企人出嚟食,一到埋單嗰吓佢就好似老馮咁即刻望住我d屋企人,要我d屋企人請佢,跟住我老公爭住比錢佢又唔鍾意,因為佢知道餐飯好貴,要2XXX蚊,唔好話2XXX蚊la,平時2~3佰佢都未比過,仲知每次一比錢嗰吓佢就即刻望住我d屋企人,示意佢地比錢,到佢個仔比佢d眼神就會唔鍾意.............勁賤!!!!

大宅

原文章由 唐師奶 於 08-7-30 16:48 發表
當邊個happy, 食之前 or 食食下都會講 "今餐我比", 好多時自己父母都唔捨得我地用錢, 如果你講有大食大, 唔好意思, 我覺得好難聽 (我係最細, 但我亦比得唔小), 我地比既人的確開心 ...
"
可能我老公比較不幸, 無D會"HAPPY"嘅親戚, 只有會"揩油"嘅兄弟

亦都唔係要父母俾錢, 但係, 當大伯同叔仔成日大大聲話"生日梗係要請阿媽去食自助餐"或者"不如同阿爸試下鏞記D燒鵝", 之後仲要指老公去訂枱, 好啦, 咁係咪明示大家兄弟AA請6299食?

大伯同叔仔姑仔唔係失業, 有正常工作, 但次次一家人出去吃飯(成10個人), 只有我老公會俾錢, 由$500位嘅自助餐到千零蚊成圍嘅地痞飯店, 都係"有蠢食蠢"(個蠢人咪我老公囉)

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 08-7-31 12:35 編輯 ]

男爵府

多數都係62或者C6俾, 我姑奶就間唔中俾下, 我姑仔就老馮唔駛俾!

首頁

尾頁

跳至