論盡家傭

跳至

首頁
34567...16

尾頁

大宅

印印續約,姐姐自己要比 agent 幾錢 ar??

受害者咪又係d外傭.......

其實正苦知唔知 ga??

男爵府

明天d agent tele一定爆曬la, 我個八月尾到期俾第三期, 即係要1/8即入做la.
正一超低能政府....:;pppp:

珍珠宮

剛剛睇完無線新聞,話提前續約僱主要付出的包括:
1. 一個月通知>>>大家你情我願,唔使啦下話?
2. 按比例大假>>>預左
3. 來回機票>>>我工人六月先續左約,提前八月再續又俾機票?唔係化
4. 手續費>>>預左
有無漏?

男爵府

咁, 計計埋埋攪一大餐都唔係好so

原文章由 Froggy_joe 於 08-7-30 23:44 發表
3. 來回機票>>>我工人六月先續左約,提前八月再續又俾機票?唔係化
4. 手續費>>>預左
有無漏? ...

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FA8866,

我工人都係來左一星期多d,我又可否學你一樣做法呢?

請指教.
原文章由 bryanssf 於 08-7-30 23:34 發表
FA8866:

我工人是新請的,早幾天才到步,請問我可否學你這樣做?

如果可以的,第一期levy已經俾左,咁我應幾時申請提前續約,咁成功的話,我工人的新約會到何時? ...

公爵府

咁即係今次有無我地份啦.

政苦比左什麼福利我地呀
原文章由 Froggy_joe 於 08-7-30 23:44 發表
4. 手續費>>>預左
有無漏? ...

珍珠宮

我諗明天要睇多幾份報紙,打去入境處問個究竟,先再決定下一步點做
原文章由 Valy 於 08-7-30 23:49 發表

侯爵府

畀面勳章

But I think if you are able to give her 1 month notice, i.e. give her termination letter on Aug1 and also submit renewal contract to immigration, and then can wait until at least Sept1 to officially terminate, you don't need to pay this noticce payment.

Is this right?

daisy17772

[ 本文章最後由 daisy17772 於 08-7-30 23:53 編輯 ]

公爵府

唉!曾爺爺點解同董"怕怕"一樣,都係咁令人失望

珍珠宮

睇吓現有的工人有無值得留低唔郁的條件,如計落差唔多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

I think the govt is really thinking with their 'pat pat'. They can just tell everyone to stop paying for 2 years. Instead, they chose to flood themselves with paperwork of early-renew contracts and they lose 47 months of payment instead of 24 months.

Why do they make a simple thing so complicated? We have to do a lot of paperwork, so do they. Why not just tell all with notices to pay stop paying for 2 years.

STUPID.

男爵府

唉...唔好玩啦!搞一大輪,到最終未又係僱主煩。 究竟,班豬頭炳醒未呀,知道問題所在未呀 拍醒佢
無線訪問個頭髮C9,好豪咁話,唔搞、政府要既未豪比佢囉

大宅

我個都係印,我都想自己同佢攪,唔想比個agent又掠個工人一筆,雖然唔知幾錢,但都唔想益佢啦,佢個工人好過比佢啦。
有無人攪過?

原文章由 bellans 於 08-7-30 23:26 發表
我工人係印印,我工人話印尼領事同印傭Agent有掛鉤,大家好利益關係,所以唔比印印自已去續約,一定要Agent續.但如果僱主自已去就可能得,不過我都未試過,我都唔知可以點做.如果比Agent做咁即係又要比錢人賺我又唔想..... ...

大宅

其實我仍然好唔明, 咁即係我下期俾唔俾, 如果個工人唔好我都同佢績約

真係傻傻地

侯爵府

畀面勳章

In HK, there are a couple of hundreds thousands employers, so potentially the immigration will have to renew these xxx,xxx contracts? Stupid, and what a pity to immigration.

daisy17772

伯爵府

一舊舊,都吾明佢講咩

別墅

我唸提早續約好似下面所講一定得,問題係有咩錢要駛。

COPY於明報:
(明報)7月30日 星期三 17:20

政府宣布,下月一日起免徵外傭稅兩年,由於在兩年內簽新約仍可享用免稅兩年,理論可享免稅47個月。
[url=]勞工及福利局
[/url]局長[url=]張建宗
[/url]表示,豁免外傭徵稅兩年,只適用於今年8月1日至2010年7月底期間所有新簽及續簽的外傭合約,但政府容許僱主在未來兩年內與家傭提早續約,故此理論上僱主可以享用大約47個月的免稅期。
[quote] -------------------------------------

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 bryanssf 於 08-7-30 23:34 發表
FA8866:

我工人是新請的,早幾天才到步,請問我可否學你這樣做?

如果可以的,第一期levy已經俾左,咁我應幾時申請提前續約,咁成功的話,我工人的新約會到何時? ...

可以,您比較無咁急,因您第一期levy已經俾左,您一定要係第2期前申請左個續約,咁咪可豁免囉.

我工人的新約會到何時? >>>咁要睇immg批比您個新合約Visa喎,到時您係新合約到期前即時再做提前續約(要係2010年7月31日前出到visa計)咪又慳2年囉.

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-7-31 00:26 編輯 ]

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 fwc 於 08-7-30 23:33 發表

FA8866, 我工人都係bun, 我試下用你方法, 有問題可能要再請教你

唔好客氣,大家一齊計下點慳得最多.

but如有問題既,集中番係呢度問啦,咁其他媽咪可以睇到.唔好pm我問啦,真係覆唔切呢.

首頁
34567...16

尾頁

跳至