興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有朋友 send 比我,好有興趣,有無人都想參加?

深度攝影之特殊技巧課程
[ INTENSIVE TECHNIQUES OF PHOTOGRAPHY ] COURSE

你有攝影基礎, 拍攝多年, 但你的作品平平無奇?

你不懂精湛構圖與獨特採光?

你希望作品有深度? 有靈魂?

請參加 麥Sir 的 “ 深度攝影之特殊技巧 ” 課程, 兩個月後, 把你的新舊作品互相比較, 便會立竿見影, 技術與思維前後判若兩人

課程著重技術, 器材次要, 絕不倚靠電腦製作

( 持菲林相機 或 數碼相機均可 )

資深導師 :
麥銳 ( EDWARD MAK ) ( 親自教授 )
英 國 皇 家 攝 影 學 會 - 會 士 (A. RPS.)
香 港 攝 影 學 會 - 會 士 (A. PSHK)
海 鷗 攝 影 會 - 顧 問 (Adviser-SGPA)

地點 :沙田大會堂 演講室 (二)
日期 :4/8/2008 至 29/9/2008 (公眾假期除外)
時間 :逢星期一 (晚上7:15 -- 8:45 )
課程 :共九堂 (包括一次戶外實習)
學費 :HK$980 (每課皆有照片示範作詳細分析)

報名 :
請致電 9623 1607 (麥先生) 或電郵 [email protected] (麥小姐) 查詢或於課堂即時報名

報名表格

姓名 :
聯絡電話 :
地址/電郵地址 :
參加課程名稱 :
" 旅遊攝影 " 或 " 深度攝影之特殊技巧 "
( 請刪去不適用者 )

"深度攝影 之 特殊技巧 " 課程簡介

第一課
(1) 講解生話照片,記錄照片與〝沙龍〞照片的分別﹔藝術的定義。
(2) 深度攝影的意念。
(3) 在眾人唾棄的“正午頂頭光”下如何選擇拍攝題材和技巧,正午拍攝人物的道具。

第二課
(1) 教導如何用繩自製腳架,以便在禁止使用三腳架之場合能輕易拍攝:如在教堂、博物館或皇宮內。
(2) 如何在弱光下拍攝而保留原有之幽美浪漫氣氛,令照片增加藝術美感。
(3) 如何運用慢‘快門’(1/15 秒以下) 拍攝而防止震動,在火車上拍攝之防震方法。

第三課
(1) 構圖與“再構圖”的研討,取景的嚴謹決擇;如何運用不同焦距鏡頭使作品有截然不同的觀感。
(2) 採用重點測光使照片增加美感,故意曝光不足反而有意想不到的效果!

第四課
(1) 教導如何運用 PAN & ZOOM 手法 (搖擺及推拉鏡頭) 。
(2) 頑石驚濤的拍攝方法,重拍手法。

第五課
(1) 外影實習 -- 星期日上午
地點及時間於開課時通知。

第六課
(1) 學員外影習作討論。 只求改進,不作評分。
(2) 如何運用偏光鏡片拍攝油畫或雕塑品而使質感重現。
(3) 多種漸變鏡片的用途。

第七課
(1) 幽默小品之旅遊抓拍,把稍縱即逝的景物收入鏡頭。

第八課
(1) 美好照片也只是一具軀殼,教導如何運用貼切而動人的題名把靈魂賦予作品(包括現代題名及詩意題名),表達作者之中心思想,使人產生共鳴。

第九課
(1) 學員作品評論 (每學員交一張有題名照片),講解問題在於作品之表達力不足還是題名未夠吸引和貼切性。
(2) 講解照片的剪裁,橫直度對照片表達力的影響。
(3) 講解“攝影眼”與“攝影觸覺”的區別和培養方法。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 googoo 於 31/7/2008 13:06 發表

深度攝影之特殊技巧課程
[ INTENSIVE TECHNIQUES OF PHOTOGRAPHY ] COURSE

你不懂精湛構圖 ...

有D興趣

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 clpapa 於 08-7-31 10:54 發表
到, 第二張相隻手......

let me amend it...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 googoo 於 08-7-31 13:06 發表

深度攝影之特殊技巧課程

你不懂精湛構圖 ...

課程著重技術, 器材次要, 絕不倚靠電腦製作

I am interested in it as well, but I am not here on 4 Aug (the first lesson)

[ 本文章最後由 Simar 於 08-7-31 15:01 編輯 ]

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

July 2006

July 2007....

July 2008....

What about July 2009?

[ 本文章最後由 Simar 於 08-7-31 15:16 編輯 ]

侯爵府

女大18變

原文章由 Simar 於 08-7-31 15:11 發表
July 2006

July 2007....

July 2008....

http://simar.smugmug.com/photos/332266254_BKgXp- ...

侯爵府

好有興趣, 但我有2個monday唔係hk wor

原文章由 googoo 於 08-7-31 13:06 發表

深度攝影之特殊技巧課程

你不懂精湛構圖 ...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 MomMom 於 08-7-31 03:32 PM 發表
好有興趣, 但我有2個monday唔係hk wor

我都好有興趣, 但係夜晚.. 我難攪d ... 都係陪knn好...

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢度有個 course 既資料同阿 sir 既介紹and 作品:

麥銳

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 googoo 於 08-7-31 04:10 PM 發表
呢度有個 course 既資料同阿 sir 既介紹and 作品:

麥銳

googoo , 8唔8到有咩course 有下就班.????
我搵定黎第時學就岩嫁喇,

子爵府

深度攝影之特殊技巧課程

你不懂精湛構圖 ...

多人報我又報, 少人報我就唔報. 唸返落近十年都好似未有d class 我可以由頭上到尾, 次次都半途放棄, 又或者返返下唔記得左返學. 擔心呢次都唔例外.

侯爵府

問左阿sir 話我miss 個2堂就等下一個班補番wor, 佢話堂堂都係獨立單元, 無related, miss 左都唔影響下一堂wor.

我等緊googoo, 如果佢返, 我就返

星爺,

幾多人先叫多

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 軍魁星 於 31/7/2008 17:46 發表

多人報我又報, 少人報我就唔報. 唸返落近十年都好似未有d class 我可以由頭上到尾, 次次都半途放棄, 又或者返返下唔記得左返學. 擔心呢次都唔例外. ...

我報左啦

子爵府

原文章由 MomMom 於 08-7-31 18:05 發表
問左阿sir 話我miss 個2堂就等下一個班補番wor, 佢話堂堂都係獨立單元, 無related, miss 左都唔影響下一堂wor.

我等緊googoo, 如果佢返, 我就返

星爺,

幾多人先叫多 ...

豈馬有返六七個識得既, remind我幾時上堂, 咁先會考慮喇.

子爵府

原文章由 Sonic 於 08-7-31 18:13 發表

我報左啦

學完教我地都得wor.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 08-7-31 06:25 PM 發表
學完教我地都得wor.

我都係咁話 應該可以慳1千
有無得去上第一堂試堂即? 我怕老人家長氣我會訓左..

子爵府

好媽媽勳章

chloepapa
想問下你eee pc, 而家最新係咪900 ?
行xp 會唔會"窄"左d?
大約幾錢到呀

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 KnN 於 08-7-31 18:52 發表
chloepapa
想問下你eee pc, 而家最新係咪900 ?
行xp 會唔會"窄"左d?
大約幾錢到呀

行xp 問題唔大, 最大問題係 hard-disk, 因為係用左 ssd (solid state disk), 只有 4+8G (4G 係 SLC 的 SSD, 快D, 8G果部份係 MLC 的SSD, 慢D)
跟機 1G RAM, 不過我加到2G, 都好順
當然, 行D 大食軟件就唔得 (e.g. photoshop, nikon nx), 因為cpu唔快, 又唔係雙核心cpu, 不過一般用, 都好夠用

最新係 901 同 1000H
901 用左新的 INTEL ATOM CPU, 雖然係 1.6GHz , 不過同 900 的 900MHz 分別唔大, 只是慳電d

901 同 1000h 都大部左同重左
1000h 的 keyboard 大d , 好打d

去呢個site 睇睇d 討論

http://www.hkepc.com/forum/forumdisplay.php?fid=106

901大約 $4,300
1000h 貴多幾百

[ 本文章最後由 chloepapa 於 08-7-31 19:02 編輯 ]

子爵府

原文章由 chloepapa 於 08-7-31 18:59 發表

行xp 問題唔大, 最大問題係 hard-disk, 因為係用左 ssd (solid state disk), 只有 4+8G (4G 係 SLC 的 SSD, 快D, 8G果部份係 MLC 的SSD, 慢D)
跟機 1G RAM, 不過我加到2G, 都好順
當然, 行D 大食軟件就唔得 (e.g. p ...

我都想買返部, Fortress 買九折係咪最平?

首頁

尾頁

跳至