論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

稍後可以到港台網站, 揀番第二台節目重溫, 7/31 晨光第一線, 約9:05 (應在稍後會被標示為重點報導)

來源:
http://www.rthk.org.hk/rthk/radio2/morningsuite/20080731.html

轉述:羅燦係前無線新聞部總監級人馬, 現為電訊盈科有限公司新聞及財經資訊首席副總裁, 在港台節目評論今次外傭徵費事件, 這已並非單一政策出問題, 而是充份顯示香港管治出現問題, 社會廣泛輿論這次咁小問題都攪到咁進退失據, 在現今民望插水的特首, 必定會向有關官員問責, 不排除有人需要落台...

今日各報社論中, 除一貫較激烈言論的報導猛烈抨撃外, 連立場方向比較穩重中立的信報, 以及一向有中方背景的文匯報社論, 都表示這次處理確實犯錯...

這裡的外傭僱主當最身受其害, 但其提出可以提早解約, 酌情處理, 羅燦表示這真是搵黎攪, 除左入境處要應用大量資源, 去處理今次事件, 連帶各外傭所在國領事館, 都會突如其來因這項政策, 要大量處理因解約續約的工作量, 另外, 續約外傭到領事館又攪幾日, 大家在時間, 精神上損失, 實在難以補償...

羅燦解釋, 其實要解決問題沒有難度, 只要立即公佈永久取消外傭徵費消息, 並公佈制定立法會三讀通過的時間表, 已經可以解決, 現在是考驗政府領導人的魄力時間

(以上乃本人根據訪問內容轉悉, 並無加任何個人意見, 歡迎轉載)

[ 本文章最後由 CreativeAccount 於 08-7-31 09:57 編輯 ]

複式洋房

講得好

複式洋房

講得好~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我有聽,佢講得好.
但呀look及佢對外傭稅的出現有D唔正確.外傭稅不是當年在外傭人工扣出.

別墅

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-31 09:39 發表
稍後可以到港台網站, 揀番第二台節目重溫, 7/31 晨光第一線, 約9:05 (應在稍後會被標示為重點報導)

來源:
http://www.rthk.org.hk/rthk/radio2/morningsuite/20080731.html

轉述:羅燦係前無線新聞部總監級人馬, 現 ...

豁免外傭稅係特首題出的,還要找人做替死鬼?

別墅

回覆 #2 winglongyan 的文章

我聽到羅燦更正左, 話只不過係當年政府赤字, 度條計向中產開刀而已

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係囉,你地估其實各國領事館會唔會對政府對現在的做法表示不滿(對佢地來說增加不少workload)而向政府施加壓力呢?

伯爵府

原文章由 CMB 於 08-7-31 10:38 發表
係囉,你地估其實各國領事館會唔會對政府對現在的做法表示不滿(對佢地來說增加不少workload)而向政府施加壓力呢?

希望會啦, 不過佢地無端端多左錢收喎, 佢地會唔會覺得有著數, 唔出聲呢...

別墅

回覆 #1 CMB 的文章

政治層面, 已經去到公開表態, 咁就北京要做野架啦...

但其實如果文匯報都開聲鬧, 咁表示內地官員都唔係好認同呢次做法...

子爵府

環保接龍勳章

講得好

別墅

大家少留意新聞, 未必知羅燦係乜人, 但既可身為無線新聞部高層, 亦是多代知名主播, 如伍晃榮, 袁志偉, 李燦榮, 葉雅媛等上司, 都非泛泛之輩..

其強處在於了解洞悉社會環境氣候, 言論充份及客觀反映社會層面的情況, 其評論的精闢及可讀性, 絕對有別與一般只按個人感觀發表文章, 但挾著大學導師名銜, 又視官途於浮雲可比擬...

複式洋房

講得好

別墅

羅燦:『是次事件可能有局長需要"鞠躬"』

No la, 他一定唔會, 今早聽呢個不知所謂的局長在電台接受訪問, 他覺得自己沒有錯,已經用心良苦,用晒腦力架啦!

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-31 09:39 發表

來源:

別墅

回覆 #1 ii-3 的文章

其實我都唔係清楚佢係咩人, 睇以前做秘書長時, 相比佢d 阿頭(正局長)潛哂水, 咁佢算係做得野, 如果唔係煲呔都唔會選佢繼任正局長...

我覺得呢個未必係佢個人意願, 可能係深層政府的官僚意見, 張局長有機會好似以前葉太咁, 身在其位, 身不由已... 所以佢可能都係代言人一個而已...

或者張局長可以考慮立即辭職, 稍後爆出內裡真相, 並宣佈會競選下一屆立法會?

大宅

張建宗落台!!!!! 張建宗落台!!!!! 張建宗落台!!!!!

伯爵府

但從電視電台見到張局長仲理直氣壯咁話, 佢地le個方案係在現在框架/合約精神/培訓徵款法例之下, 已經是可以做到的最好方法...

似乎佢臉皮幾尺厚, 佢唔會引疚辭職, 政府亦都包庇佢, 佢可以照樣對我的的訴求充耳不聞喎... 都唔知咩政府, 又無其他方法我地可以上訴等等... 可惡!

伯爵府

講得好.
lee d 咁麻煩ge 事, 正苦實搵人出嚟做衰人, 張局長, 你真係唔好彩, 跟住個咁無能ge boss.

男爵府

好媽媽勳章

來源:

大宅

很奇怪, 連文匯報社論都認為{當局應順應民意,全面撤銷外傭徵費。}

首頁

尾頁

跳至