母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 sakesakee 於 08-9-24 11:54 發表
黑豆茶係咪要生左先飲得架? 我而家30週可唔可以飲定先呢

sakesakee,
我同你差不多, 宜家 31 週..
我無去試黑豆茶呀..
但我就叫阿媽煲過下黑豆排骨湯..
都幾勁wor..
飲完個胸真係谷谷地咁feel...
不過問過中醫話唔好成日飲..
話個程序都唔係咁..
要生完, 個胎盤離開母體至會有母乳呢個先係正常生埋程序wor..
所以都係飲左幾次無飲lu..
但我都係心急 + 擔心 , 加埋最近奶粉事件..
我估我過多兩三星期又會煲一兩次黎飲..
同埋我會炒定d 黑豆做代茶..
一生完, 就叫老公拎黎醫院比我焗茶飲..

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 rarafish 於 08-9-24 12:27 發表

sakesakee,
我同你差不多, 宜家 31 週..
我無去試黑豆茶呀..
但我就叫阿媽煲過下黑豆排骨湯..
都幾勁wor..
飲完個胸真係谷谷地咁feel...
不過問過中醫話唔好成日飲..
話個程序都唔係咁..
要生完, 個胎盤離開 ...

咦, 原來如此..
我又係心急囉, 驚自己唔夠嘛
咁我得閒都煲一兩次黑豆湯試下先...

大宅

原文章由 ginnylau2 於 08-9-22 22:39 發表
wrong. the thing that reduces breastmilk is "大麥芽", not malt.

我包即沖好立克其中一個成份係"大麥芽",咁咪即係最好唔飲??

別墅

死啦, 咁我可能攪錯左, 因為我見到篇文章寫住 "真正會退奶的中藥材"大麥芽", 又叫 ""炒麥芽"", 大麥芽指的是"出芽"的大麥".

因為講明係 "中藥材", 冇唸過好立克會有呢種成份.

原文章由 tomato_mama 於 08-9-30 17:06 發表

我包即沖好立克其中一個成份係"大麥芽",咁咪即係最好唔飲??

[ 本文章最後由 ginnylau2 於 08-10-1 00:06 編輯 ]

大宅

噢..原來黑豆茶可以谷奶..
唔怪得我第三日就上奶喇..仲好多添!! 因為我一生完就飲黑豆代茶呀!

複式洋房

好媽媽勳章

我想問經期前後都會奶量大跭嗎??

男爵府

原文章由 vvbyy 於 08-9-15 15:29 發表
I found a shop in Tin Hau selling black beans that have been steamed. You can add water to make instant 豆漿

Where? Can you advise the location?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我去華潤堂買左包黑豆茶, 入面有黑豆, 同埋有好多穀類成份, 係咪同你地買果 d 一樣??

別墅

原文章由 KBmama 於 08-8-7 10:31 發表
我昨天第一次試左隻黑豆茶,
真係好掂, 有番好耐未試過既勁漏奶呀!!

你買果隻黑豆茶係咩牌子?是否一日一次? 會否溝奶或水飲用?

男爵府

我都去買D黑豆試下先~?
希望得啦!

不過沖一次要用幾多呢 ??
同埋係咪沖完一次就唔要呀?

男爵府

我已經問過0701餵人奶的媽咪(我大仔都係0701BB), 佢都係買過吉之島個隻黑豆麥茶, 佢話係呢隻, O岩架, 所以我都買左一包預備定

大宅

me too..我一生完,媽咪就煲俾我飲,跟住每日都飲.我屋企的坐月食療其中一樣就係黑豆水.d黑豆仲要係海南島叫親戚特登買再帶黎深圳俾我地.因為媽咪話香港買到嗰d唔好食.

不過我冇炒,就咁煲

原帖由 E@V 於 08-10-1 12:28 發表
噢..原來黑豆茶可以谷奶..
唔怪得我第三日就上奶喇..仲好多添!! 因為我一生完就飲黑豆代茶呀!

男爵府

請問焗1杯黑豆茶,要放大約幾多粒黑豆呀??
thanks!

伯爵府

請問生完之後飲黑豆代茶應該點煲呀?

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我日日都飲一包無印黑豆茶, 我又唔覺得多奶. 不過見佢幾香, 又唔飲得茶, 咪一日一包飲下.
我都有日日飲奶加黑豆粉, 我d奶量係每日中午大概泵到3.5安至6安(視乎够唔够瞓). 早午埋身餵. 阿b八個月, 我要補奶粉先够.
你地所指的黑豆會唔會唔同以上兩種?
又或者如果我唔係咁飲,奶量仲少?!

原帖由 sweet2008 於 08-9-18 12:35 發表
我見到無印都有黑豆茶包賣; $18有十個茶包, 仲要係北海度黑豆, 唔知得唔得....我想問應唔應該就快生就飲呢?

別墅

我今日去TST CITYSUPER睇過. 得一種黑豆茶. 寫住北海道產黑豆使用.
18GX10袋.
係三角型茶包型. 包裝袋係黑白色的.
但要成90蚊. 好貴....
沙田CITYSUPER係咪有另一隻平D 0家?

禁止訪問

伯爵府

我而家坐緊月,日日都飲黑豆水,
有飲真係多D人奶嫁,
有幾日要返健康院無煲,
D奶真係小D嫁.

子爵府

係米一定要炒嫁? 就咁焗水得唔得?

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊