論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

姐姐喺99屋企偷錢比我睇cam斷正,相信唔係第一次,因為99之前都成日覺得少咗錢,但又唔肯定係咪自己有冇記錯。我果刻即時番去同咗姐姐講,佢都攞番錢出嚟,番去前已同大家相量咗比次機會佢,因為佢幫我湊3個小朋友,唔算好好,但係都錫佢地。不過佢好假,係咁話自己係第一次,又話自己唔知自己攞咗,唔知自己係咪有病
問題係,啱啱先簽咗第三份約,姐姐雖然話想繼續做,但又好幾次話,如果我唔想要佢佢可以走,但佢上個月又問我借咗兩萬,每個月只還到一千比我喺人工扣,我有咩可以做保障到自己,將損失減到最低?我因為太多小朋友,我又怕好難請個錫小朋友嘅姐姐,我應該博我姐姐唔會再做,定係博一個新姐姐呢?

子爵府

如果除咗偷錢,其他嘢做得好
我會繼續用佢
但唔會再放任何現金喺屋企

不過你呢個工人有財政問題
又借又偷
你睇緊D

adrio    發表於 15-11-2 16:42
la_source    發表於 15-11-2 16:13

水晶宮

回覆:好矛盾

工人又借錢,又偷钱,佢經濟上似乎出了大問題。家賊難防,你揾定另一個海外工人啦!

請海外工人要2至3個月,到時你工人還緊d錢比你,你叫做拎番少少錢。

子爵府

明白小朋友佢湊得唔錯,你會唔想佢走
但偷$係嚴重誠信問題,我就會唔想仔女比個賊湊。仲要借$,點知佢出面仲有冇街數,有財務上門追上門又嚇親小朋友,到時候咪又要比佢走,仲要益多佢一個月代通知金

男爵府

第三個約,佢係咪想挨到長期服務金先再博炒?你而家有曬佢罪證都唔報警唔炒,之前仲借幾個月糧比佢,我係姐姐都覺得你無咗我唔得,想點就點。

可唔可以要佢每個月再還多d,縮短個還款期,等佢一還曬先再用佢偷錢為理由炒佢。即使每個月還足全份糧都要等5個月,已經好夠時間你搵個另一個。慳咗既長期服務金可以用黎出高d人工吸引請新姐姐。

333s    發表於 15-11-2 09:43

男爵府

偷錢都繼續用,傻的嗎

象牙宮

Oscar820 發表於 15-11-2 00:29
姐姐喺99屋企偷錢比我睇cam斷正,相信唔係第一次,因為99之前都成日覺得少咗錢,但又唔肯定係咪自己有冇記 ...

被人偷錢
自己先做好自己, 保菅錢包? 別亂放?

上個月又問我借咗兩萬, 沒有必要工人面曬自己有錢的... 對自己沒好處.
她只是在家打工工人, 不是生意來往的客.

1. 啱啱先簽咗第三份約 5年?
2. 但佢上個月又問我借咗兩萬 每個月只還到一千比我喺人工扣, 扣3K.
3. 你有証明偷炒也不利.

做任何事, 先多用腦想問題... 別待有事, 才去解決.
對你不利的太多... 哎, .... 最好多D和慧根人一起. 自己才能長智.

(可以炒, 要有技巧)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

說真...
我兒大一學生, 沒收入, 生活似大富. 樣樣話 cheap. 食好, 穿好, .....

此等人士, 最易被工人騙, 偷, 食住上.....

佢的錢, 被工人偷了. 还不反省.

年青人思維方式吧...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

dick9394 發表於 15-11-2 09:26
偷錢都繼續用,傻的嗎
agree

男爵府

引用:偷錢都繼續用,傻的嗎

原帖由 dick9394 於 15-11-02 發表
偷錢都繼續用,傻的嗎
我估樓主繼續用呢個姐姐最大原因係之前借咗2萬比佢,無理由就咁炒買機票送佢走唔使還

男爵府

jumug 發表於 15-11-2 13:46
我估樓主繼續用呢個姐姐最大原因係之前借咗2萬比佢,無理由就咁炒買機票送佢走唔使還

...

一開始都錯啦, 個工人睇住 樓主黎食~

千期唔好借錢比工人,仲要2萬咁多

男爵府

回覆 Oscar820 的帖子

比我接受唔到, 有個咁既人, 我會成日睇下自己銀包有冇比佢拎咁張, 一日一張唔覺, 咁分分鐘攪到自己神經衰弱

複式洋房

其實,我已有心理準備借嘅錢收唔番,只係我老公同99都話比一次機會佢,講都同佢講咗,我係諗我係咪要一意孤行炒佢,我要即刻炒佢唔番得工都好煩,再請過一個唔知要等幾耐
不過多謝大家比意見我,我諗好咗就會行動

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

借錢都容忍到, 偷錢就已經挑戰極限!
但借錢又偷錢就絕不容忍!
寧願請個新工人吧!
唔好炒, 有罪証, 報警。

首頁

尾頁

跳至