論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天11月2日是比較冷的一天, 阿仔早上很快食完工人煮的混吞螺絲粉, 正常返學, 點知阿仔到10點多, 老師打來講阿仔吐還有點熱. 即接回, 問工人今朝煮過乜........ 佢居然..............將之前煮多了的螺絲粉由雪櫃拿出放碗後加熱水壺熱水温熱後給阿仔食..............攪到阿仔吐了3次................ , 但佢不是第一次出國的賓妹, 佢做過中東, 為何那麼無知害了小孩

由此可見, 工人煮野給小朋友時, 真的要睇吓佢地的煮野智彗.....

wcpcelia    發表於 15-11-4 11:31
SiuBBee    發表於 15-11-3 13:44

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我有時都系甘~

大宅

回覆 May媽媽 的帖子

我信唔過工人煮野食比小朋友(怕污糟或唔熟), 我會自己煮, 如果迫於無奈要佢煮一餐半餐, 會預備好材料, 重覆又重覆咁話比佢聽點煮

叫佢翻熱粥比小朋友, 我會教佢隔水蒸15分鐘, 我驚佢懶無煮滾就比BB食

請工人睇少一眼都唔得

SiuBBee    發表於 15-11-3 13:44
333s    發表於 15-11-2 17:29

象牙宮

不是對外傭有另看法...

做事不認真. 反熱食物搞不透. 其它事情也一樣.

每一樣都差, 最叻賴, 屈, 扭曲, 她永遠是對的.

要人信任, show me?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

引用:+本帖最後由+csc1150+於+15-11-2+17:25+編

原帖由 csc1150 於 15-11-02 發表

回覆 May媽媽 的帖子
我家海外菲第一來港,之前時常蒸唔熱/煎唔熟,現在三個多月終於改善了

水晶宮

引用:今天11月2日是比較冷的一天, 阿仔早上很快

原帖由 May媽媽 於 15-11-02 發表

今天11月2日是比較冷的一天, 阿仔早上很快食完工人煮的混吞 ...
可能d pasta 已經變壞咗!

另外,人人體質不同,eg. 有d人早上飲凍奶会肚痛,有d人就冇事。知道小朋友係腸胃易敏感,就要注意。

大宅

小朋友的腸胃由細到大都無特別, 不是敏感型.

今次好明顯是工人的問題, 不容至而!! 興幸佢都知衰, 即仲有得救.

有些工人弄偒小孩或做錯事, 往往不負責任, 唔知衰. 這些工人最討厭.

無知....害人....

今天還返不到學呢!! 唉.....

大宅

333s 發表於 15-11-2 17:28
不是對外傭有另看法...

做事不認真. 反熱食物搞不透. 其它事情也一樣.

除左呢D,又冇禮貌,冇品,日日掛住揾同鄉,完全係冇頼民族

別墅

回覆:無知的工人, 害了我個仔......

佢衰在懶囉, 今次單野實嚇死佢, 下次唔敢啦

水晶宮

回覆:無知的工人, 害了我個仔......

佢地冇反熱idea
要講明點整。

象牙宮

carmenlook 發表於 15-11-3 22:25
除左呢D,又冇禮貌,冇品成日偷用人地D野,日日掛住揾同鄉,完全係冇頼民族

你看的好透喲...

真的假不了, 假的真不了.

还會, 挑撥離間.. 從中而得利. 我姐, 哥中毒了..

有人需 3年學識看外傭.
有人需要10年...
有人需要一輩子...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

引用:+本帖最後由+May媽媽+於+15-11-2+16:33+編

原帖由 May媽媽 於 15-11-02 發表

今天11月2日是比較冷的一天, 阿仔早上很快食完工人煮的混吞 ...
懶到出汁,自私

大宅

333s 發照 15-11-3 23:19
你看的好透喲...

真的假不了, 假的真不了.

初初用工人時, 我也很執著,甚至見工人不開心 ,会開解她,漸漸發現只要有野做 ,有要求,有Reject,她們就會黑面 ,不Like,還有, 對他們太好沒用的, 她們本沒有良心 ,所以現在我只會 供給她基本的 ,亦不理會她開不開心 ,總之我會照order她做野 ,不會理她反應, 總之完成工作就行

男爵府

佢地又唔注意衛生, 又冇記性,
最重要係: 冇諗過要做好件事,
出左事同你講聲SORRY已經算係好好的工人,

昨天我工人整跌野, 夠膽死講"SHXT",
我叫佢唔好講, 因為我個仔會學,
我同老婆係度佢都敢講粗口,

你諗下我地唔係度會點?

大宅

henry0729 發表於 15-11-4 09:34
佢地又唔注意衛生, 又冇記性,
出左事同你講聲SORRY已經算係好好的工人,

全中

伯爵府

carmenlook 發表於 15-11-4 09:03
初初用工人時, 我也很執著,甚至見工人不開心 ,会開解她,漸漸發現只要有野做 ,有要求,有Reject,她們就會黑 ...
請得多請得耐就會明,唔洗放感情比佢哋,盞嘥氣!佢哋最識take advantage,其實你用無良心去形容都不為過,佢哋好少會同你有感情,做得耐都係咁話。佢同你就算做咗十年八年,都唔及佢嗰D識咗無幾耐的同鄉,甚至對唔識的同鄉都比你好。對佢幾好都無用,佢哋仲會好快覺得係應份。我炒第一個工人時喊咗兩星期(佢借錢比我炒),之後請過好多個,我一滴眼淚都唔會為佢哋流,仲要愈來愈發現得多佢哋D怪誕思想,根本用常理係唔會明白。所以,當佢哋係火星來,我唔會對佢哋衰,但一定唔會對佢哋有感情。

333s    發表於 15-11-5 12:52

象牙宮

carmenlook 發表於 15-11-4 09:03
初初用工人時, 我也很執著,甚至見工人不開心 ,会開解她,漸漸發現只要有野做 ,有要求,有Reject,她們就會黑 ...

太多雇主不明白自己角色。
我打工,老閣付金錢, 我付出服務。交換。
我雇人。我付金錢,你為我做事。交換。

工人私事,自負責。雇主想為外傭服務,可以的。分財富都得。
我哥哥愛為外傭服務一族。自己識就算,唔識又要人幫,我為他服務。何必呢。 哎。 
平時工人家務,愛做不做,
还為工人服務?。。
犯賤???是好人? 是傻子?

理性討論交流者。

大宅

May媽媽 發表於 15-11-2 16:31
今天11月2日是比較冷的一天, 阿仔早上很快食完工人煮的混吞螺絲粉, 正常返學, 點知阿仔到10點多, 老師打來 ...

佢哋你唔可以用無知嚟解釋。
我覺得佢哋喺賴多過唔識。拿出來就咁加水,最簡單。唔使煮,唔使洗煲。

男爵府

引用:+本帖最後由+carmenlook+於+15-11-4+09:09+

原帖由 carmenlook 於 15-11-04 發表
同我感受一樣,做好僱主本份就夠了,不用投放太多感情

男爵府

佢地偷懶唧。我個工人都係中東做過。我每朝食蕃薯做早餐。本身佢就每朝早煮熟一個。後尾偷雞俾我發現一次煮幾個擺雪櫃每日翻熱。我咪叫佢唔好要每日煮一個新鮮的。點知無耐佢又偷雞,一次過仲煮熟成十五個!夠我食三個禮拜咁擺入雪櫃。食極雪櫃都仲有!食左兩個禮拜後,食早餐時我頂唔順,叫佢你都食咁d啦快d食哂佢!佢竟然夠膽死問我:still good?

頂佢,我而家仲食緊囉!原來佢都知雪咁耐會變壞既!激到我飛上天花板!

首頁

尾頁

跳至