醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

呢度有係JM 的家人係老人痴呆? 佢地有幾嚴重?

我99 連自己兩個仔都唔認得, 其實係咪已經好嚴重?

同佢講野, 大約1分鐘就唔記得. 1小時問您左飯未, 可以問30次

係普通嚴重定係已經好嚴重? 有藥食緊, 不過看來幫助唔大.......

大宅

回覆:koko2000 的帖子

我媽有,她到中期時都同你奶奶一樣,認唔到人,同一條問題5分鐘內每20秒問一次,病情應該未算嚴重,最嚴重應該係失禁同已臥床。我媽可能已中後期,唔認得人唔太講話間中失禁間中做d嚇死人既奇怪舉動獲獲新鮮獲獲金,開始鍾意玩屎

大宅

我亞媽都是,每日問過佰次是否已洗頭沖涼,現在正等日間中心已等了數个月!

公爵府

回覆:Bear1010 的帖子

玩屎
失禁已有,不過一星期兩至三晚會,多數瞓覺時!

公爵府

想問,佢唔認得人到玩屎相隔幾耐時間?

象牙宮

koko2000 發表於 15-11-2 17:42
呢度有係JM 的家人係老人痴呆? 佢地有幾嚴重?

我99 連自己兩個仔都唔認得, 其實係咪已經好嚴重?

老人痴呆? 最苦是子/女, 不知自己父母有老人痴呆
老人痴呆是沒分年紀.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

請問大家有沒有請印傭照顧退化長者?

公爵府

回覆:彥咨 的帖子

已有一印姐,心地很好!

大宅

約2年

大宅

引用:請問大家有沒有請印傭照顧退化長者?

原帖由 彥咨 於 15-11-02 發表
請問大家有沒有請印傭照顧退化長者?
第l個印完約後話辛苦唔續,第2個印黎左2星期就辭職,宜家用緊菲

公爵府

真係好無奈

大宅

引用:真係好無奈

原帖由 koko2000 於 15-11-02 發表
真係好無奈
永遠估唔到佢玩咩,有次唔見左假牙,問工人又話唔知,揾左一晚揾唔到,第二朝工人終於揾番,我幾驚佢吞左落肚

大宅

還在煩惱請吾請工人,因為有朋友請了做了很多年工人,出面借錢吾還,朋友已借過錢給她還,但她仍是無還,最後完約不續,但追數佬追到上門,好在請了新工人,追數佬見到後才離開,另外還在苦惱沒有地方給工人訓!

大宅

我99發病幾年了,現在成日入厠所就除衫要沖涼,玩水。日間中心姑娘也打電話來睇佢唔住,要綁住佢係張椅子上,間中才帶佢行—下,如果唔係佢又在廁所除衫玩水!唉……

公爵府

回覆:vinteresa 的帖子

身心疲累

大宅

係,同路人也可以一齊分享吓!

大宅

vinteresa 發表於 15-11-3 09:53
我99發病幾年了,現在成日入厠所就除衫要沖涼,玩水。日間中心姑娘也打電話來睇佢唔住,要綁住佢係張椅子上 .……其實佢地以為自己未沖涼,所以時時走去廁所洗手洗腳洗pat pat,因為我亞媽都係咁,要看得很實,不過我地有2至3个鐘是無人在家,因為全部要番工,就最擔心!

大宅

吾該有沒有長者參加資助牙科計劃?今日刚帶亞媽去看牙醫,她有只牙很鬆很痛,医生話是智慧齒再加上她正在吃亞士匹靈(因腦管塞要吃此藥),因此要我地打电話問清楚主診医生是否可以在診所掉牙!請問是否一定要在政府掉牙!

男爵府

熱血勳章

回覆:彥咨 的帖子

用醫療券有d牙科收醫療劵咁就唔使排政府

大宅

彥咨 發表於 15-11-3 20:35
吾該有沒有長者參加資助牙科計劃?今日刚帶亞媽去看牙醫,她有只牙很鬆很痛,医生話是智慧齒再加上她正在吃 ...
終於健康院医生肯寫信證明在牙科診所掉牙無問題,希望可以順利地完成掉牙及牙科計劃,因為她痛了很久,食不到嘢發大脾氣但不肯去看牙醫!希望之後一切順利!能夠食到嘢!

首頁
12345...6

尾頁

跳至