想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:+本帖最後由+misschingching+於+15-11-3+11

原帖由 misschingching 於 15-11-03 發表

為何這段路這樣難走?
加油!
有我小B都同郭寶一齊玩!

大宅

謝謝大家。

之前看了一個台灣ivf媽媽的blog, 她經歷了2次流產,多次iui及ivf, 終於誕下健康的孖仔。她介紹了一本,叫《把妳生回來》,是說如何從流產的悲傷中走出來,我從台灣博客來訂回來,一邊看一邊哭,我覺得作者因為親身經歷流產,真的每一個話都感同身受。看了一大半,我又覺得放開一點了。

書上說可以找一些東西紀念天上的寶寶,我跟老公說,我好想買一樣隨身品,好讓我緊記寶寶真的曾經來過。於是,剛才我們買了一個小小的、圓圓的吊墜,套在我本來的頸鏈上。本來的頸鏈吊墜就是一個大圓圈,是我跟老公度蜜月時買的,代表我們婚姻的開始,現加上這小小的、代表寶寶的圓圈,我們終可一家三口在一起了。雖然一邊買,一邊流淚,但我覺得為寶寶做了一件事,心裡的缺口得了點點的安慰。

複式洋房

回覆:我的寶貝天使走了……8週停止長大沒有心跳……(純呻)

剛見到這個post, 很傷心。希望樓主同各jm好好保重身體, 收拾心情。
我還記得樓主很好, 每每有什麼問題, 她也樂意分享,指教。不管如何, 我相信寶寶很快回來的, 多多保重。

侯爵府

引用:謝謝大家。之前看了一個台灣ivf媽媽的blog,

原帖由 misschingching 於 15-11-07 發表
謝謝大家。

之前看了一個台灣ivf媽媽的blog, 她經歷了2次流產,多次iui及ivf, 終於誕下健康的孖仔。她介紹 ...
我地要慢慢放下悲傷,小天使會再回我地身邊的

大宅

引用:謝謝大家。之前看了一個台灣ivf媽媽的blog,

原帖由 misschingching 於 15-11-07 發表
謝謝大家。

之前看了一個台灣ivf媽媽的blog, 她經歷了2次流產,多次iui及ivf, 終於誕下健康的孖仔。她介紹 ...
我都係睇咗台灣blog 媽,她經歷幾次流產,之後又係介紹依本書,我都買咗,但未送到。
我買依本書,當紀念走咗的小天使

大宅

加油!養好身體,bb好快又痴住你

別墅

樓主加油,希望你可以堅強。

大宅

我同幾位jm一樣9月放胎的,中了孖寶,可惜尋日10周,小b都無聲無色咁走了。8周看時,兩个有心跳,有四肢。到了尋日就只看到一个長大了一点点,另一个就好似之前見的一樣大小,無了心跳。我離開診所,眼淚忍不住落下。 始終是媽媽,雖然還有一个,但走了的那個也是骨肉啊!
今早起來,感覺若有所失,好不實在,好想選擇相信這是一个惡夢。但我仍相信賞賜的是耶和華,收取的也是耶和華,耶和華的名是應當稱頌的。樓主,加油!

侯爵府

引用:我同幾位jm一樣9月放胎的,中了孖寶,可惜

原帖由 Aprilbaby 於 15-11-08 發表
我同幾位jm一樣9月放胎的,中了孖寶,可惜尋日10周,小b都無聲無色咁走了。8周看時,兩个有心跳,有四肢。 ...
唔好太難過,我都係6週發現無咗一個心跳,一樣有痛心感覺
但好可惜,另1個之後都停止生長

所以你唔好太傷心,要好好震作,仲有另1個繼續生長下去,祝bb痴實你

大宅

Dot, 你塞藥情況如何呢?

侯爵府

引用:Dot, 你塞藥情況如何呢?

原帖由 misschingching 於 15-11-08 發表
Dot, 你塞藥情況如何呢?
我仲未開始呀,明天先返醫院覆診

心情呢幾日都尚算平靜,遲下買你講本書睇

係咪會好辛苦㗎?希望我順利處理,早d解決

侯爵府

唔知係咪我心多,呢2日間中覺得下腹有一兩下抽住,好輕微
唔知係咪作自然排出

別墅

引用:我同幾位jm一樣9月放胎的,中了孖寶,可惜

我同幾位jm一樣9月放胎的,中了孖寶,可惜尋日10周,小b都無聲無色咁走了。8周看時,兩个有心跳,有四肢。 ...
明白你感受,唔好太難過,好好調理身體,要相信不論明天如何,主的恩典一定夠用!

別墅

引用:Quote:原帖由+misschingching+於+15-11-08+

原帖由 Dot0716 於 15-11-08 發表
我仲未開始呀,明天先返醫院覆診

心情呢幾日都尚算平靜,遲下買你講本書睇
我自己在家塞藥,再食藥都仲未排出,依家要塞多次藥,好煩呀,希望快d排清。
我覺得塞藥對我效果好d, 食藥完全無反應,我就唔太痛,可能我對藥反應麻麻,希望你順利。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Dot0716 於 15-11-08 發表我

原帖由 YY1111 於 15-11-08 發表
我自己在家塞藥,再食藥都仲未排出,依家要塞多次藥,好煩呀,希望快d排清。
我覺得塞藥對我效果好d, 食藥 ...
你塞藥要搞幾多日先清?

要放幾耐假?除咗上司,我唔想交代咩事放假,仲諗理由

大宅

Dot0716 發表於 15-11-8 12:07
你塞藥要搞幾多日先清?

我之前塞藥食藥搞足2日都無動靜,心裡好難受。自己排出來當然最好,但排唔到都無辦法,我做完手術幾天,都有啲m痛感覺,好像子宮收縮咁,血就無乜流。若俾我重新揀,若當時精神壓力無咁大,心情好低落,我都會聽醫生最初時講用多次藥,手術始終有風險,雖然醫生說佢會好小心,但始終會擔心。可惜,那時太難過,醫生見完我都覺得快點搞掂對我好啲,咁就做手術啦!
唔想同其他同事講就唔需要講,說句「多謝關心」就算,大家大人大姐,佢地會明白唔會再追問。別理人睇法,我們已經好多事要煩,無謂徒添痛苦。

別墅

Dot0716 發表於 15-11-8 12:07
你塞藥要搞幾多日先清?

我星期一開始塞藥到依家都未清, 真係好煩! 下星期再覆診.

我無做野了, 叫你上司同hr保密, 應該唔會講既.

大宅

misschingching, Dot0716, YY1111:
妳地加油!希望妳地都盡快攪掂,養好身子,重新上路。好多天使等著媽媽尼接走啊

侯爵府

引用:Quote:Dot0716 發表於 15-11-8 12:07 你塞

原帖由 misschingching 於 15-11-08 發表
我之前塞藥食藥搞足2日都無動靜,心裡好難受。自己排出來當然最好,但排唔到都無辦法,我做完手術幾天,都 ...
我睇私家都建議先藥流,況且而家已經無之前咁難過,心理應該負擔到

侯爵府

引用:misschingching, Dot0716, YY1111:妳地加油

misschingching, Dot0716, YY1111:
妳地加油!希望妳地都盡快攪掂,養好身子,重新上路。好多天使等著媽媽 ...
多謝鼓勵

首頁

尾頁

跳至