跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問下現在你們一歲小朋友識講幾多單字,
因為我發現我的仔仔佢時常扮嘔又唔咩事.上網睇過又打電話去問過有關吞噬問題,他們說假如吞嚥得唔好自然講話都會慢.
所以想問下現在剛一歲的小朋友可以發幾多支個音呢.

大宅

3個, 都唔係好清楚的
咩咩(即係ma ma,因唔見左我,佢就會叫), 奶奶, mum mum

有個fd仔10月出世,已經識, ma ma, 姐姐, 爸爸, 奶奶, mum mun啦

原文章由 angel511 於 08-8-1 13:30 發表
因為我發現我的仔仔佢時常扮嘔又唔咩事.上網睇過又打電話去問過有關吞噬問題,他們說假如吞嚥得唔好自然講話都會慢.
所以想問下現在剛一歲的小朋友可以發幾多支個音呢. ...

男爵府

睛靈勳章

原文章由 angel511 於 08-8-1 13:30 發表
所以想問下現在剛一歲的小朋友可以發幾多支個音呢. ...

因為無現場觀察小朋友唔知佢點嘔法,但係佢平時食野有無問題??有無玩聲例如講太空話/大叫/會唔會有意識明白自己叫咩名/識唔識做byebye/叫拍手佢自己識唔識拍....

你可以多d對住佢傾計,佢ee呀呀,你可以學佢ee呀呀!!等佢明白你同佢可以對話。或者發不同單音比佢模仿。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我個女最叫得清楚係 {爸..爸}
其餘咸時會叫{奶奶,year year..((唔知係咪爺爺呀))其他都ee 呀呀..都唔知佢講咩...
不過佢有時心情好好好..就會跟你講:媽媽..呀
婆婆呀 ----激死人
至於樓主你..扮嘔(((我個女都有...呀..有時都唔知佢真定假))不過好多時被我睇到佢..d野食都未入到個口到已經扮晒嘔...我問d阿姐..佢地講一係d細路唔like 食,,,一係被我地寵壞左...
因為我隻9成日都問佢..((.點呀..嘔呀..有無事呀..黎啦,錫錫.愛無事..)無事)

大宅

亞女最清楚發嘅音係爸爸同街街, 有時會講唔知係"琴"定係"come"....佢好多野都記得, 例如hello kitty响邊呀, 佢會即刻去攞hello kitty, 問佢燈燈呢, 佢會望住啲燈, 爸爸婆婆呢全部記得, 唯獨問佢媽媽呢, 佢唔望我不突止, 問親佢媽媽呢, 佢就會答"街街".....佢當我個名叫街街定係佢知道帶佢去街街嗰個就係媽媽呢?? 真係激死我

別墅

想問問識講嘢未 - 太空話

朗朗哥識 b, j, k, m, w , y 音
ba ba, babu(?bubble?)
jei jei, 姐姐(見到我會都會叫姐----唔通我真係似印印姐姐??)
koo koo
woof woof (見到狗仔)
ma ma(媽媽? )

大宅

我個女識講:爸爸,媽媽,婆婆,奶奶,mum mum,哥哥,吉波(=good boy<--因為我地咁叫隻狗狗),益益(因為隻狗狗叫做Nick Nick)姨,波,矮(聽電話時講=喂),打打,曳曳
D聲好得意咁!!

[ 本文章最後由 cherylyau_b 於 08-8-6 19:12 編輯 ]

伯爵府

牛年勳章

波波
婆婆
姐姐(叫得最多最好聽)
媽媽
抱抱
奶奶
街街
Bob / bibi (我隻狗叫bobby)
哥哥
花花

該(=唔該)

踢 / kick
A
O
up
jump
go go go
sit / down = sit down

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-8-5 01:20 編輯 ]

子爵府

爹爹,姐姐, 奶奶, mum mun,
有時好清楚叫爹地,家姐
就係唔肯叫媽,每次要佢叫媽,
佢就叫爹,激死我.

首頁

尾頁

跳至