在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知大家係咪同我有相同想法, 我每日放完工跟住返到屋企跟功課, 仲要疊功課多到嘔, 功課模式同操TSA要求同一方向, 有時真係覺得壓力好大! 都唔知為乜要咁樣讀書法, 操練多左只會無時間思考和減低創作力, 跟住大個搵工D老闆又要人有思考有創作力, 咁唔係令做阿媽嘅更擔心咩!?

剛剛有人話我知, 立法會網頁依家有回條, 可以填後傳真或email返俾教育事務委員會, 11月20日截止。

http://www.legco.gov.hk/general/chinese/sec/invite_s/ed20151103.htm

如果大家關心孩子的幸福, 亦關心自己累透了的身心, 可以按自已的心意考慮不同程度的參與:

1. 在立法會大門外站出來
2. 列席, 坐在旁聽席
3. 登記發言

團結就是力量, 不論結果如何, 讓我們的孩子知道媽媽為他們爭取過, 要成功<取消小三TSA>就靠家長市民的努力。

珍珠宮

虎到金來勳章

無咁嘅必要啦,如果你小朋友間學校係咁,可以攪到你咁累透了的身心,不如講個名嚟聽吓得唔得?

大宅

SARIDON 發表於 15-11-4 13:21
無咁嘅必要啦,如果你小朋友間學校係咁,可以攪到你咁累透了的身心,不如講個名嚟聽吓得唔得? ...

http://www.bkmilk.com.hk/?post_type=post&p=127138&utm_source=babykingdom&utm_medium=leftnav&utm_campaign=newbk

來自火星的打手?

大宅

MommyPanel勳章

引用:唔知大家係咪同我有相同想法, 我每日放完工

原帖由 ryan-mama 於 15-11-04 發表
唔知大家係咪同我有相同想法, 我每日放完工跟住返到屋企跟功課, 仲要疊功課多到嘔, 功課模式同操TSA要求同 ...
我支持取消。

珍珠宮

回覆:小三TSA對在職媽媽的壓力

以在職媽打旗號去取消tsa ,會比全職媽話在職媽麻煩

複式洋房

我完全無壓力喎!呢班政棍。傻既先同佢玩。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我小孩學校無操練

水晶宮

rila_ma 發表於 15-11-5 18:18
我完全無壓力喎!呢班政棍。傻既先同佢玩。
yes, agree
no problem for me and my kids

男爵府

小三 TSA 對我小朋友完全冇影响... 我覺得坊間的習作, 校內測考比 TSA 更難... 就算成功爭取了取消小三TSA 又如何? 有更好的方法去評定學校的水準? 定由小六TSA 一次定生死? 到時壓力咪仲大...

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我無壓力喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都無壓力... 好輕鬆呀仔已經過左三年級了...

大宅

引用:以在職媽打旗號去取消tsa ,會比全職媽話在

原帖由 choco_soup 於 15-11-04 發表
以在職媽打旗號去取消tsa ,會比全職媽話在職媽麻煩
我是在職媽,明白在職媽的辛苦,但我唔會完全明白全職媽的情況,所以只能以自己的角度出發,同樣,我唔會管全職媽的想法(唔明白的事我認為唔講好d),任何人覺得在職媽麻煩是那個人的事,我哪管得那麼多!? 仲有,這個世界很多事情都很麻煩,是不是就很多事都要想想別人怎麼想才做? 我的人生是我的,別人想我怎樣就怎樣,那麼我的人生不就是一生給人控制了? 老實說,這樣教孩子很不健康,請恕我無法苟同!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係在職媽,TSA對我兩個小朋友黎講真係全冇壓力,因為學校考試根本比TSA更深,反而小五/小六呈分試壓力咪仲大。

TwinWong    發表於 15-11-14 23:47

大宅

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

其實我唔反對小五之後的試,因為10歲左右可以handle到少許壓力了,但係小三就操試題就唔多妥當,因為好多學校小一就開始加入TSA的題目在日常的考試,這是厄殺童年的做法,我只係想我小朋友有個快樂童年。今年一開學就有3單學生自殺事件,事前父母都以為孩子承受得了,連最大那個讀師範的,他的家人到佢死咗都唔明白點解,我就更加覺得要反省整個教育制度了。這條link是別人send給我的,也許能讓你明白多一點孩子的心聲。
https://theinitium.com/article/20151006-parenting-TSA-01/

大宅

我無壓力喎支持取消TSA

大宅

MommyPanel勳章

引用:其實我唔反對小五之後的試,因為10歲左右可

原帖由 ryan-mama 於 15-11-09 發表
其實我唔反對小五之後的試,因為10歲左右可以handle到少許壓力了,但係小三就操試題就唔多妥當,因為好多學 ...
其實bk好多..講真係度講我覺得我地永遠係小眾,無須上心。同意你的,小一開始操實在係太變態。

有d學校係唔操,有d 學校係操到癲左,個個人處境不同,感受不同,但如果只係因為『我無壓力』就當現在的制度(考試方法、未適齡就學逆向答題技巧等等)沒有問題,那只是阿Q精神。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我囡當年都無依个問題, 默書/測驗/考試範圍咪仲大过TSA,
平時試过背默兩首詩,英默老師話課文头兩板, 但佢鐘意UNSEEN
向后6板出現, 即係温晒8板至有90分以上 所以基本上温默書時, 差不多向測驗唔洗点温都用得返,
課本測考係教到邊課考到邊課, 學期尾的数學係4冊範圍, 佢都自动波自己温書, 都升中分班試
佢仲自己走去書局買中英數練習做, 分班好好

男爵府

如果間學校係谷嘅,冇TSA都一樣會谷,跟本同個試冇關

無聊閒在家

男爵府

回覆 Amy47 的帖子

Yes, totally agree

大宅

引用:Quote:原帖由 ryan-mama 於 15-11-09 發表

原帖由 sinam 於 15-11-14 發表
其實bk好多..講真係度講我覺得我地永遠係小眾,無須上心。同意你的,小一開始操實在係太變態。

有d學校係 ...
喜歡你說的 “ 個個人處境不同,感受不同,但如果只係因為『我無壓力』就當現在的制度(考試方法、未適齡就學逆向答題技巧等等)沒有問題,那只是阿Q精神。”

其實今次出post (好少出) 我睇到好多眾生相,有抽水成機暗讚自己有本事的,有明讚自己仔女有幾叻嘅,當然亦不乏打手啦。相信好多聰明嘅jm都睇到,所以只路過不言。我當然一笑置之啦

首頁

尾頁

跳至