自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我公司係大公司,好多同事係到..早幾日我帶我個女返公司行一轉,因為好多同事都想見吓我個女.

我個女都算有D禮貌,見到人都會叫姨姨,姐姐,叔叔,哥哥咁.我返到公司帶個女週圍同D同事打招呼啦. 去到A同事位,我個女就叫"姨姨".點知B同事聽到之後就話,乜姨姨呀...姐姐好啦. A同事結咗婚,3字頭,叫姨姨我覺得無問題喎. 我當事無為意B同事點解咁大反應,因為我個女只係叫A同事做姨姨.

到夜晚我同A同事食飯,佢話返比我聽,當我走咗之後,B同事同C同事都好大反應,話我個女姐姐同姨姨都唔識分...又話我個女好叫人姨姨,"好彩佢唔係走埋黎叫我姨姨JA,我實話佢架...""我咁後生就叫我姨姨..."等等..但B,C同事兩個都3字頭,兩個都結咗婚,一個有小朋友添. A同事話我好彩無帶佢去叫B同事做姨姨姐..佢自己係到鬧咗好鬼耐,話我個女,咁咁咁..... :;pppp:

我聽完之後嬲到丫... 我真係想問返佢地轉頭,你好意思人地叫你做姐姐既..我仲係2字頭ja,我有個女之後都唔介意人地叫我姨姨,只係一個輩份既尊稱.我個女無錯架喎..女性大人會叫姨姨,1x以下個d,我個女會叫姐姐. 邊有d人咁架...唔通到你4x歲人仲要人地叫你姐姐呀?!!!

大宅

算吧,佢地自已唔識老,20歲時家姐生左個女,佢都係叫我呀姨,叫到而家,有咩所謂,我只介意d小朋友唔叫人....."無禮貌"

大宅

好媽媽勳章

我覺得比自己阿媽老嘅就叫姨姨
我22歲,街啲小朋友都R爆頭叫我姐姐定ee好,因為生咗小朋友係mama嘅女性就係ee,但個樣又唔似wo,睇見佢諗唔明個樣好搞笑,不過我覺得既然結埋婚有埋小朋友就唔好扮姐姐啦,所以我會叫自己係ee

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

算啦...咩人都有架啦...囡囡做得好好...唔洗介意...有d人...小小事...就嘈嘈閉...仲要用埋放大鏡去睇...自以為是...為左呢d咁無聊既人與事而嬲...唔值得~

叫人瘀事

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1649259

複式洋房

我個女都係架..有時唔知叫姨姨定姐姐...所以我個女唔識答個時,就會叫人靚女...呵呵~~!!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 貝貝 於 08-8-2 12:39 發表
算啦...咩人都有架啦...囡囡做得好好...唔洗介意...有d人...小小事...就嘈嘈閉...仲要用埋放大鏡去睇...自以為是...為左呢d咁無聊既人與事而嬲...唔值得~

叫人瘀事

http://forum.baby-kingdom.com/view ...

算啦 ! 公主症候群發作啦 !
又以為自己真係好靚好細個妹妹仔~~
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

侯爵府

真係好無聊 ee又好姐姐都好啦... 又唔咪叫你做呀嬸...

咪理佢 jack~

大宅

好媽媽勳章

原文章由 小禮店 於 08-8-2 12:45 發表
我個女都係架..有時唔知叫姨姨定姐姐...所以我個女唔識答個時,就會叫人靚女...呵呵~~!!!

個咀仔好甜呀
抵錫

珍珠宮

環保接龍勳章

d人小器jak,唔好理佢地,你教得個女咁有禮貌,應該開心至係~

複式洋房

我真係未試過遇到會有人咁介意呢個稱呼囉..我真係o哂咀...我諗緊下次再遇到呢d人,又咁直接話我個女,我要點答返佢好!

可能我個女會口直心快答咗,"你都唔係姐姐"...

禁止訪問

複式洋房

我真係未試過遇到會有人咁介意呢個稱呼囉..我真係o哂咀...我諗緊下次再遇到呢d人,又咁直接話我個女,我要點答返佢好!

可能我個女會口直心快答咗,"你都唔係姐姐"...

侯爵府

好笑~ 好笑~

原文章由 kaka427 於 08-8-2 13:00 發表
笑話一則:

話說我同事帶個仔返公司
叫佢個仔叫混所有同事
其中一個女同事係tom boy
個樣都幾女人下既
但係頭髮就剷哂青
如果我同事就驕佢個仔:呀仔,叫人啦
於是佢個仔就叫哥哥
我同事就好監尬並細細聲講:係姐姐呀
點知 ...

大宅

好媽媽勳章

我有d30+既朋友, 佢地話要叫姐姐架,
其實我覺得你教得你既小朋友幾好呀.(有禮貌)

大宅

哈哈, 你同你同事講"佢叫你ee已經好喇, 平時你呢d樣佢叫嬸嬸嫁"

伯爵府

叫姐姐?我個女唔叫你做亞"嬋"或亞"姆"(我地系台山人)你咪偷笑囉!

[ 本文章最後由 JFL 於 08-8-2 13:05 編輯 ]

翡翠宮

一句"姨姨"就比佢地講咁耐,咁大個人好心佢地喇,仲同個細路女計較,真係小器~~~

再講,3字頭又結左婚唔叫姨姨叫乜野???
人地叫佢做姐姐,佢都唔好意思喇!!!

不過,佢地咁大反應只顯出佢地好介意,又顯得其實佢地好自卑,成日想人地覺得佢地好後生,好心喇!!!

禁止訪問

禁止訪問

睛靈勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢唔肯認老!!!

我大家姐 (大我17年) 在我8歲大時生左姨甥女, 佢咪又係叫我做 ee

連褓姆囡囡 20幾 都叫我 3X 做 AUNT 啦!! 結左婚有小朋友就叫 AUNT, ee 啦!!!

首頁

尾頁

跳至