自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

熱血金章

你 d 同事咁鬼膚淺, 洗乜理佢地喎

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我24結婚, 婚前我都介意人地叫我姨姨, 結婚後覺得我名正言順要叫姨姨啦

複式洋房

我都無諗過同事會咁大反應...我明可能佢真係好介意人地稱呼佢姨姨...但係佢係咁同另外個同事話我個女就好嬲囉...其實簡接話埋我唔識教女...

大宅

好媽媽勳章

我老公既朋友既女朋友咪又係咁, 成三十幾歲人仲成日扮青春, 又迫我個女叫佢做姐姐 (但其實我個女乜都未識講, 除左識叫媽媽! ), 有次我對住囡囡話"呢位係XX姨姨!" 佢就好大反應咁話"乜野姨姨呀! 叫姐姐! 或者叫靚女都得!" 跟住我老公話"唔係呀嘛, 仲叫你姐姐, 仲話你咁既款都係靚女呀, 咪教到我個女不分是非黑白至得ga!" 個女人當堂瘀到爆!!!

好心啲人啦... 叫姨姨有乜問題喎... 唔叫你大嬸咪偷笑囉...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

哩D同事咁小事都黝得咁認真
仲耍係嬲小朋友
我諗佢真係未老先衰得好緊要
可能我見到佢都會嗌佢做姨姨

禁止訪問

複式洋房

算啦, 好多女人好小氣架.

以後去到你公司叫阿女改口叫"靚女", 費事又比人講是非!

記住 : 每天都要將不開心事忘記!

大宅

小氣到爆~
30幾歲人,結埋婚唔叫ee叫乜呀?

我岩岩結婚未生個女時,有同事個女叫我ee~我當時20歲咋....咁可能我個樣生得大啦~
小朋友天真無邪~
點會去同個小朋友計較呀大佬?!

前排有一次,我冇帶個女出街,同老公出去,問路時有個婆婆拖住個小妹妹,問完路走果陣,個妹妹大叫:"ee!!睇車過馬路呀!!!"
但個妹妹之前答我老公野果陣係叫哥哥囉!!!
比我老公串死.................
所以睇野有兩面囉~我就當笑話一則,成為我老公的笑話....
你同事果隻,唉~睇o黎佢真係唔接受自己已經30幾歲的事實....

最大問題係,一個稱呼o黎o者~

個女乖,有禮貌就ok啦~洗咩同呢d人計較?
佢地自己辛苦之嘛~小小事已經咁睇唔開~
唉~~仲有漫長人生~當有一日佢地7,80歲,應該比人叫婆婆果陣點算呢?~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

叫人" 姐姐" 無壞既, 氹下人開心嘛

第日咪教囡囡, 帶住小朋友果d 就叫 ee , 無既就叫 "姐姐" "靚女ee " 囉

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

算啦..... 人地怕老都無辦法, 事實就係事實結左婚比人叫 ee 係正常架喎, 仲有其中一個都有小朋友咁佢唔使陪小朋友返學校, 係學校所有小朋友見到其他小朋友的媽媽都會自動叫 ee 架喎....

大宅

原文章由 小禮店 於 08-8-2 12:10 發表
我公司係大公司,好多同事係到..早幾日我帶我個女返公司行一轉,因為好多同事都想見吓我個女.

我個女都算有D禮貌,見到人都會叫姨姨,姐姐,叔叔,哥哥咁.我返到公司帶個女週圍同D同事打招呼啦. 去到A同事位,我個女就叫" ...

哈哈..算啦..而家好多人都係咁架喇~
唔知點解係咪真係大左就驚老呢...
我d朋友都話唔好叫姨姨..要叫姐姐...
我就話:結左婚既,如果未到30..叫姐姐都仲ok既~
但係大肚or生左bb...叫你做姐姐...好似都幾有問題~
大肚or生左bb都仲係姐姐...真係
所以..我會叫我d朋友唔好教壞我個女既concept~
就算幾後生,做左人地阿媽既都係姨姨..嘿嘿

伯爵府

雖然我結了婚,我也很介意別人叫我姨姨的,直至我生了孩子,才比較接受,所以我會教小朋友叫3字頭未結婚的叫姐姐,四字頭的才叫姨姨,結了婚的一律叫姨姨,不果如果對方很年輕,我會問過她想孩子怎樣叫她,都是一句稱呼,最重要是大家開心!

補充:我媽媽6字頭還是很介意別人叫她阿婆的,常常跟我說那個人的年紀比我大,竟然叫我阿婆,我問她想別人叫這個年紀的人甚麼,她說阿姑......總之女人都是小器的。

禁止訪問

伯爵府

阿姨姨,每個人的心態不同,一時不能適應有甚麼奇怪?我是說我看到誰就教孩子怎樣說,如果我不肯定,我會問她希望我的孩子怎樣叫,如果自己不在場,我就教他說Hello總之做人最緊要有禮貌。

還有,我只是分享我的心聲,不是來來給人串或跟人吵架,啊!在你的 ? 太俱樂部不是說要以和為貴嗎?難道我不是會員你就可以串人?要吵架的請過主。:;pppp:

原文章由 kaka427 於 08-8-3 17:08 發表

呀姐姐:唔係個個小朋友都識分3字頭同4字頭架嘛

[ 本文章最後由 hkaa 於 08-8-3 17:58 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kaka427 於 08-8-3 00:30 發表

哦,我又覺得你個朋友都係玩嗟
我有時都同d同事玩架
我個仔17歲,我擺到明係要叫姨姨架啦
我係都要佢地d仔女叫我姐姐架啦
成日都係咁玩架啦 ...

我唔覺得呢位女士係玩喎, 因為佢唔止一次咁大反應同我講要我個女叫佢做姐姐而唔係姨姨, 但我覺得呢位女士既年紀大過我, 仲要佢男友係我老公既朋友, 咁講輩份佢同我係朋輩, 我個女自然叫佢做姨姨/auntie啦! 可能佢覺得自己著到一身hello kitty就可以扮細卦...

大宅

係台灣,十八九歲d大學生,d小朋友都會叫你做阿姨和叔叔架啦﹗

大宅

我過左3字頭,如果都仲未結婚,d人叫我姐姐,我真係會覺得好難為情.....

以前鄰居朋友,成日叫佢個同我仔一樣大個囡叫我姐姐(當時個樣仲似後生女),我都唔好意思,話我老喇,成三十歲人,仲結埋婚兼有埋細路,叫我姨姨....

姐姐,應該係比小朋友大十年左右的才這樣叫比較合適吧?可以做得個小朋友阿媽級的,都應叫姨姨,至少這樣可以免去很多不必要麻煩。

禁止訪問

伯爵府

「青見」太,你自稱漂亮,即使給人取笑也沒有所謂,我就真的沒有你那麼高EQ啦,呵呵!

原文章由 kaka427 於 08-8-3 18:13 發表

邊個同你吵嗟
你咁勞氣做乜嗟
EQ咁低點得架

首頁

尾頁

跳至