自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

我結婚個時20歲, 未生個大仔個時都幾介意人地叫我姨姨o家, 始終得20歲. 之後冇幾耐生左大仔就覺得生完bb唔通要人地叫姐姐咩. 所以就算d fd既仔女叫我做姐姐, 我都話我係姨姨喇! 到宜家我24歲, 生左2個仔, 都叫d 小朋友叫我做姨姨o家. 除非我冇帶2個仔出街, 而個個人又唔識o家啦. 我就唔會去解釋. 其實我聽到人地叫我做姐姐都開心o家, 但自己始終要認老囉.

翡翠宮

我個人覺得如果結左婚已經係姨姨,生埋小朋友就更加,唔叫姨姨唔通仲叫姐姐咩???
都唔好意思喇!!!

but有d情況就比較尷尬,就個d三十幾歲但又未結婚,尤其個樣又似c9個d,叫佢姐姐又唔似,叫佢姨姨佢又未係,都唔知叫佢乜先啱???

伯爵府

乜你d同事咁q小器既~
我d朋友有時我地見面我仔仔叫佢地做大嬸或大叔(玩既姐)添喇~咁過左20幾就算未結婚都係叫姨姨架喇,何況係結左.....仲要年紀大過自己媽咪,唔比叫姨姨咪叫佢做嬸嬸囉~想做姐姐,叫佢投過胎囉

[ 本文章最後由 藍藍 於 08-8-3 19:47 編輯 ]

大b駿逸細b駿晞

複式洋房

我有個同事, 成日以為自己好靚. 我有天講話你同某某都幾似. 佢就嬲左我. 話某某樣衰好同佢比. 其實我都知佢小氣. 某某我覺得都O.K.靚我先講, 吾通要話佢以KELLY , (佢自己覺得以), SORRY! 我真系吾覺得&講吾出

樓主吾好嬲, 香港地什良人都有.

[ 本文章最後由 妹妹mami 於 08-8-3 21:09 編輯 ]

珍珠宮

有時d人都真係笑水人既... 十歲未夠既小朋友叫出來做左野既女人'姨姨'好過份咩??? 就算當佢係未嫁既.. 唔通細路會一眼睇得穿你係米處女呀???真係幾唔化既...

我諗起一次去美心食lunch , 有一位6x女士要杯水, 果位職員up左句: 婆婆...小心熱呀.........死咯, 即時發難... 大發脾氣, 大罵位職員...'人地未嫁架'... 即時全美心都知道哂...

大宅

樓主d同事又真係幾唔肯面對現實喎
結左婚, 生埋小朋友, 仲過埋30, 唔叫你做ee, , 咁不如叫你做呀 "蟬"丫

我結婚前都唔mind小朋友叫我, 因為我會成日叫d小朋友叫我做靚女, 到左而家婚又結埋, 仔都生埋, 小朋友都係叫我做ee, 我覺得好正常喎.
同埋樓主你個女女咁有禮貌, 真係抵讚呀
Love You Baby

男爵府

環保接龍勳章

哇覺得小朋友真係識得分o架 ! 係姐姐會叫姐姐 , 係姨姨會叫姨姨 , 係婆婆會叫婆婆 ! 點解妳D同事o甘變態 , 要迫個既有禮貌又誠實的小女孩講大話o即 ! :;pppp:
好心啦 !

男爵府

醒目開學勳章

"公主症候群"... 哈哈....呢terms我鍾意呀, 好過癮...

anyway, 做咗媽媽or有三字頭呢...都應該有自知之明, 隨時俾人叫"姨姨"架喇.....

原文章由 Smiile 於 08-8-2 12:47 發表

算啦 ! 公主症候群發作啦 !
又以為自己真係好靚好細個妹妹仔~~

首頁

尾頁

跳至