家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽,你們好, 之前找了在匯景商場一間叫D&X做全屋設計及工程,超級一肚氣, 收費貴之餘,水準很差:
當到了收樓日時,燈槽的有光管已燒了,又有幾支射燈未裝好,天花批檔很差,好似雲海咁,廁所門及衣櫃門未有(在大陸未送到來),廚櫃設計失誤,令我安裝不到烹食爐,tv櫃是由他們設計的,但玻璃完全不對紙樣,其他木器工程的手工很差,門校很多生秀,我們的木器傢俱以白色為主,d層板很舊,好似二手材料,最離譜係有不少新做的電製在我入伙後才發現未通電,d上網及電話掣位唔work,(他們收費每個電掣成$450,而上網掣及電話掣要$650,全部掣都不包掣面)後來他肯安排人跟,跟完又係唔得,我們氣得找pccw上來檢查,發現他們的技工針錯所有線, 證明他們的技工水準很差,但該設計帥梗說這些是小問題,仲比說話我同老公聽:"我都唔知點解我地做九百幾呎單位做成三十幾個掣位都無問題,你lee個六百幾呎單位就咁多問題,都唔知我唔好彩定你唔好彩!" 佢簡真就看不起我們,還有很多事宜不能盡錄,個老細在開始時非常有禮,在未簽合約時又表示自己好有誠意為我們設計,當我們在初期太信他,沒有經常上單位監督,後期收樓時發生總總的問題,老闆即是設計師的態度即180度改變,仲給了我們很多企圖推卸責任的說話.
在簽約之前,設計師說"他的店收費不會是平,平即係普通裝修,不用找我們設計了,但我們做的一定會跟得足,仲有一年保養" 哎! 結果就發生了以上種種,真係非常非常勞氣激心

最後我想講,雖然事後他有安排人手跟進,也答應一年無限次上門保養,但他們的技工及手工差,整完又整,過程是非常之煩,成日要安排時間比佢d師傅上來做,做完又耍清潔一大輪,始終係自己最蝕底,而且我對他們的信心已蕩然無存......
真是人不可以貌相,如果找人裝修,真係要小心選擇

複式洋房

最緊要你找哂數未?尾數未找清既就好D,起碼佢仲會幫你執,直至你滿意。如果你已經找哂數,就祝你好運.......
佢話9佰幾呎做3X個制都無事,我屋企揾人裝修600呎6X個制夠無事啦!一律$450一個。有冇事吾係多與少,係CF掂吾掂既問題。
所以我每次裝修,論出面收幾平一定吾揾街舖,一定揾返自己做開個判頭,雖然佢D工人既人工會貴D,因全部係佢自己班底,但手工及用料一流,事後仲吾收人工包永久執漏(買電器除外)。
唯一特別係佢事前永遠吾會報價,我只係比個約數,我話要點整、整乜,佢同CF即時係現場畫哂係牆身度,呎吋、收口、用料........最後做哂埋單,佢先計返個價錢比我,每次一定有驚喜,係平過我既預算。
因為佢做開整個新屋苑既裝修,淨係claim執漏每次都百幾萬一張單。我呢D1X萬細工程跟本吾志在,佢話求其養到班工人,賺到D車錢就算喎!所以次次有乜事都一定call佢。

複式洋房

Thanks for your advice,我們足足用多了一個月,用唔比尾數的方法,他和佢同事就跟番d野比我,不過過程真係好辛苦,仲睇佢好多面色

quote]原文章由 felix.lee 於 08-8-3 02:12 發表
最緊要你找哂數未?尾數未找清既就好D,起碼佢仲會幫你執,直至你滿意。如果你已經找哂數,就祝你好運.......
佢話9佰幾呎做3X個制都無事,我屋企揾人裝修600呎6X個制夠無事啦!一律$450一個。有冇事吾係多與少,係CF掂吾掂既問 ... [/quote]

複式洋房

原文章由 lsymandy 於 08-8-7 12:14 發表
Thanks for your advice,我們足足用多了一個月,用唔比尾數的方法,他和佢同事就跟番d野比我,不過過程真係好辛苦,仲睇佢好多面色

quote]原文章由 felix.lee 於 08-8-3 02:12 發表 http://forum.baby-kingd ...

吾可以咁講既,佢未起哂貨、你未滿意未收貨,佢都要執好佢,未找數好正常丫,係時間上折磨d

大宅

見佢地好多人手番

原文章由 lsymandy 於 08-8-2 23:48 發表
各位媽媽,你們好, 之前找了在匯景商場一間叫D&X做全屋設計及工程,超級一肚氣, 收費貴之餘,水準很差:
當到了收樓日時,燈槽的有光管已燒了,又有幾支射燈未裝好,天花批檔很差,好似雲海咁,廁所門及衣櫃門未有(在大陸未送 ...
[img align=left]_455.gif[/img]

複式洋房

原文章由 rowenaanson 於 08-8-12 19:26 發表
見佢地好多人手番

我最初以為他們有姊妹公司匯x家居就係好啦!, 不過同我做工程個幾個師傅都很年青,係技術及經驗不足才會出現我的情況,還有主要監督工程的老闆助手也是很年輕的,其實跟本都睇唔住個d師傅

大宅

跟住点解決

原文章由 lsymandy 於 08-8-13 12:25 發表

我最初以為他們有姊妹公司匯x家居就係好啦!, 不過同我做工程個幾個師傅都很年青,係技術及經驗不足才會出現我的情況,還有主要監督工程的老闆助手也是很年輕的,其實跟本都睇唔住個d師傅 ...
[img align=left]_455.gif[/img]

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我屋企都有類似情況呀..
個師傅又係後生仔 , 裝修前乜都話"得得得...無問題" ... 一落實比佢做之後就好多野都話唔包 , 話要加錢! 我老公都户日同佢頂咀 , 唔知佢係咪有心定係意外... 廁所d喉管漏水 , 成屋地板而家唔要得! 打電話搵佢就唔接 , 仲回sms 過黎話 "eat yourself" >.<
而且先得幾個月 , 天花板同牆身已經起'pop pop' !!!
不過見驚會有咩事 , 所以都唔敢扣佢地錢.... 本來尾數比左支票佢地 , 不過我老公唔記得入錢落支票戶口 , 所以彈左票... 之後我老公就過錢比佢... 點知比我地check到佢早兩個月又走去拎張尾數支票去入!! 好彩入要冇錢!! 不過比銀行扣手續費! 真係好想告佢!!
我都o係係呢區 , 唔知會唔會係同一間呢?!因為都係我老公搵ga..我唔係好清楚....
不過搵裝修真係要小心.....

複式洋房

[quote]原文章由 rowenaanson 於 08-9-11 12:42 發表
跟住点解決

我們結果找了一位對工程很熟識的朋友來同老細當面在單位對質,(我的朋友是位中年女性,語氣及態度似個律師)才讓他們貼貼服服去跟進

複式洋房

原文章由 shineihk 於 08-9-12 17:19 發表
我屋企都有類似情況呀..
個師傅又係後生仔 , 裝修前乜都話"得得得...無問題" ... 一落實比佢做之後就好多野都話唔包 , 話要加錢! 我老公都户日同佢頂咀 , 唔知佢係咪有心定係意外... 廁所d喉管漏水 , 成屋地板而家唔 ...

嘩!真係好離譜,現在搞成點呀?我個間已經夠衰,不過經過多番嘔血的理論,最後也同我完成,我是找匯景商場D&X interior design., 個老闆姓陳, 你是找哪一間呀?真係要話比d街坊聽!

別墅

裝修公司貴唔一定好,平唔一定唔好,近年樓市好少少,工程多左,可能會找些入行幾年嘅工人做師父果份,咪攪成噤囉,其實工程進行時應該多些落site睇,有唔對就即時溝通,做完先出聲就太遲,多多血都唔夠嘔。

首頁

尾頁

跳至