自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

嚮香港生活咗咁多年.....土生土長.....從來未試過覺得個"正苦"廢到好似依家咁悽涼......真係仲衰過"老懵董"時代.....

民房

原文章由 cherrytso 於 08-8-3 17:41 發表
嚮香港生活咗咁多年.....土生土長.....從來未試過覺得個"正苦"廢到好似依家咁悽涼......真係仲衰過"老懵董"時代.....

我都係香港土生土長, 以前都唔覺政府有問題, 但政府係今次外傭稅既處理方法, 一而再再而三的擾民, 不公平, 不理民間困苦, 就令人徹底對曾生和一眾高官失望!
想見到蝴蝶的飛過,但她卻傷心地走去了....

男爵府

畀面勳章

呢個正苦無遠見,短視,吾理民意,只是見招拆招,無鬼用.... 連D教育制度都喺.....

大宅

真係對依個"正苦"完全心死.......吓吓就係搵我地d俾佢地定係"中產" 嘅開刀, 其實我地只不過叫有份工, 唔需要正苦養, 自食其力嘅一群啫.......點解佢派糖派得咁唔公平啊.....我地就只係半粒(電費), 另外半粒就分分無, 又或者一/兩年後先有, 想即刻有啊, 唔該先花一筆續約費先啦.......但另一邊有一班就可以分十幾粒糖.....唔通我地唔洗面對通脹問題咩.......

我依家去超市買米, 都要左格右格先買啊, 仲要係買d減價米咋 (即刻個包裝袋穿咗少少, 佢搵d封箱膠紙封番好個膠袋嗰d呀), 最好笑就係要俾個攞緊綜援嘅大陸夫婦串我啊, 問我洗咩咁慳啊.....要買減價米......

有無國家可以收容我地呢.....我地都係難民黎架......係俾香港低能正苦迫害到受苦受難嘅香港市民啊.......

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁你地出左email未?

[email protected]

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

仲要越來越廢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 bighug 於 08-8-4 00:07 發表
仲要越來越廢

agree

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我一定選 【 是 】 你呢 ??
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 sonic04 於 08-8-4 00:15 發表

我一定選 【 是 】 你呢 ??

me too!

男爵府

妳用淒涼...用得貼切, 班官淨係用方便自己角度去施政, 攪到人心惶惶, 又要捱貴傭, 捱貴租, 捱貴物價...中產終慘!

BK有好多家庭收入只得1-2萬, 無情既政府....一句稱呼>>>>中產, 咩福利都無份...淨屋租水電煤分分鐘佔1萬支出, 所餘血汗錢...兩夫婦使用, 車費, 膳食, 菲傭, 醫療, 教育, 供養父母等開支...一律自負, 唔夠賣當借關人隱事...中產終慘!

唔該阿特手用2萬蚊試試一個月成家人既開支...點分配而又淨到錢? 係我角度中產=小康之家, 搵朝唔得晚個D根本就係基層, 政府唔想負責任, 衰到連親生仔都唔敢認, 唔敢養, 你話邊度仲有港人肯仆心仆命為港振興經濟?

衷心希望政府極力重視呢班肯努力肯捱既港人, 至少提高公屋/居屋入息限額, 免稅額, 重設首置, 自置, 幫呢班慘情既基層中產, 邊緣中產, 低收入中產有個安樂窩, 正苦係時候要關心吓自己親生骨肉, 唔好攪到眾叛親離, 神憎鬼厭, 香港逐漸被懶蟲吞噬, 你過意得去嗎?

男爵府

期盼偉大既傳媒, 議員幫呢班真正搵朝唔得晚既所謂中產一把, 有位BK友講得好啱, 正苦就係蝦佢地又要顧住份工, 又要顧住頭家, 又要顧住湊仔, 攪到連出聲既機會都無時間....中產終慘!

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

心死,準備移民(希望可以早日成事) !!

首頁

尾頁

跳至