跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日係大埔火車站搭架綠的(KW1815), 架BB車放係尾箱, 落車時竟然收我行李費, 真係激死!!!! :-x :-x

子爵府

唔好激氣啦... 其實只要用的士車尾箱, 不論放乜野, 個司機都有權charge行李費架. 只不過好多司機都好好人, 見我地d師奶仔又要抱bb又要拎bb車先冇收. 個司機係冇同情心啫.

原文章由 tigger_320 於 3/8/2008 17:48 發表
今日係大埔火車站搭架綠的(KW1815), 架BB車放係尾箱, 落車時竟然收我行李費, 真係激死!!!! :-x :-x

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係個個司機都收架...有次我地一家返珠海..搭的士過中港碼頭..當時車尾箱有幾袋野加bb車~最後都係計一件乍....
有時我司機見你咁辛苦都唔會收行李費

男爵府

我以前, 都以為係不用俾架. 之後, 我俾一個的士司機串我, 阿太, 法例規定, 我係收得你架BB車行李費. 佢話, 除非你係輪椅, 我先唔收, 你對腳, 好似仲行得喎.

果次, 我都好火, 同俾得好唔順架, 不過, 都無法子, 要照俾. 不過, 想講, 真係好多司機大佬, 好好人, 係唔會收既.

複式洋房

我次次打的都冇收...

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實不用激氣,因為是法例規定的.換個角度,如果有司機不收行李費,請問為何沒有媽咪舉報讚揚?我自己就遇過很好和極差的司機.

試過有次乘搭在大埔中心落車,遺失了手提電腦及電話.後來試打自己的手提電話,司機(KX8510)接聽,原來他還在我下車的地點等我,因他估計我會致電到自己的手提.後來他把電腦及電話交還給我,我給他一點報酬他都拒絕下.

又試過在富善上車,車牌(??7627), 告訴司機我想去大埔墟匯豐銀行,怎料司機(大鼻子) 一邊開車, 一邊問我為什麼要上他的車, 因為排在之後的一班學生, 他知道會去劉梅卿,車資會比我去匯豐多, 還說我去的是鬼地方,我下車後便不會有乘客接著上車.當時我真的好嬲, 心想要跟他理論,可惜因為趕著到銀行入數而只好忍氣.但後來再遇到這的士都不會再上他的車.

首頁

尾頁

跳至