少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

3歲囝囝成日搶,唔到就發脾氣, 仲罵人同打人 , 己經試過好惡 咁同佢講唔可以咁, 又試過溫柔d同佢講唔應該罵人同打人, 一d都唔work, 唉 點算好, 有冇媽咪有好方法? 唔該!
[img align=left]C:\Documents and Settings\user\My Documents\christy.gif[/img]

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

My son搶. But he is too short and I need to carry him. When I buy a lot of stuff, I have no arms to carry him and he has to learn to be patient. Not all wants can be satified in his lifetime, so he had better learn it early. 罵人同打人,去naughty corner罰企lor. If he lies on the floor, I will just ignore him and leave him at the lift lobby. Guess who is afraid.

翡翠宮

naughty corner罰企好有用的...

別墅

lojo11,

點開始用naughty corner罰企, 因為佢發緊脾氣, 好難控制佢罰企, naughty corner既位置會係邊? 唔該再幫手

[img align=left]C:\Documents and Settings\user\My Documents\christy.gif[/img]

珍珠宮

原文章由 christytsai 於 08-8-6 16:11 發表
lojo11,

點開始用naughty corner罰企, 因為佢發緊脾氣, 好難控制佢罰企, naughty corner既位置會係邊? 唔該再幫手

See here :

唔打得,又唔鬧得咁点?入嚟睇「有效懲罰BB的方法」

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=909498&forum=25#15595618
1st post

翡翠宮

christytsai,

我個囝自一歲起, 唔乖時就要罰企,
企係大門前. 當然開始時佢都唔知咩事,
走番出黎, 我地又推番佢企好,
慢慢佢就知一唔乖就要企係個到...

我個囝之前一發脾氣就大喊, 宜家3歲, 都無再成日喊.... 佢知道要喊就要企係個到, 所以好快就收聲...

當然個過程唔易, 佢又訓地, 又唔肯企,
攪到我都勁勞氣...

努力呀!!!

珍珠宮

原文章由 christytsai 於 08-8-3 21:56 發表
3歲囝囝成日搶,唔到就發脾氣, 仲罵人同打人 , 己經試過好惡 咁同佢講唔可以咁, 又試過溫柔d同佢講唔應該罵人同打人, 一d都唔work, 唉 點算好, 有冇媽咪有好方法? 唔該! ...

用讚都好powerful :

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1094774&page=1#pid18361389

別墅

sandralo,

多謝你提供既資料, 如果發生時唔係屋企, 是否拖埋佢一邊再罰佢企呢?
其實呢幾日用咗獎貼紙方法, 儲夠就可以送一份泥膠玩具, 我日日同佢出街時都提醒佢要排隊, 一落到樓咁佢咪第一時間沖去先, 重同我講佢第一個mouth: , 暫時都未知得唔得? 再努力!

原文章由 SandraLo 於 08-8-6 20:33 發表

用讚都好powerful :

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1094774&page=1#pid18361389

珍珠宮

原文章由 christytsai 於 08-8-7 18:11 發表
sandralo,

多謝你提供既資料, 如果發生時唔係屋企, 是否拖埋佢一邊再罰佢企呢?
其實呢幾日用咗獎貼紙方法, 儲夠就可以送一份泥膠玩具, 我日日同佢出街時都提醒佢要排隊, 一落到樓咁佢咪第一時間沖去先, 重同 ...

查實小朋友3歲爭按是很普通的事, 這段時間不會很長......
因按不到而發脾氣可以ignore, 打你的話就捉住他的手, 蹲下好firm咁望著他說:「唔可以打媽咪」!如果佢即收(停手)都可以唔罰, 繼續哭鬧也可ignore唔理, 如佢唔停繼續打就最好可以即返屋企, 此舉是因為大部份小朋友都鍾意去街, 要佢去去吓返屋企都算係罸, 除非佢係扭緊「要返屋企」!

首頁

尾頁

跳至