自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友今年2年班
中文唔識多個,自己個名都唔識寫
英文母語,但寫同串字完全同香港小朋友冇得比
有冇可能入本地學校?唔讀國際學校?
有冇d比較愉快學習既學校介紹?
Thanks

男爵府

回覆:有冇小朋友外國大,回流返香港讀書

國際學校幾$到?有冇d平民d?小朋友只有外國國籍

子爵府

醒目開學勳章

有, 讀直資。

水晶宮

引用:小朋友今年2年班中文唔識多個,自己個名都

原帖由 chrisdina 於 15-11-07 發表
小朋友今年2年班
樓主,我記得你家中嘅事⋯⋯小二小朋友回流問題,國際學校當然貴,直資都好大競爭,其實都有一d津校收非華語學生,但普遍呢一類津校多數入讀嘅都係南亞人,港島區有一間會有非南亞學生,不過我估該類學生最終都唔會留港升學,而呢類津校又因為多南亞學生,俾人感覺可能曳d,所以本地人可能唔太願意入讀,升中成績都係本地人考慮因素。你真係打算返來?真係唔可以俾小朋友喺嗰邊?我個人對香港嘅教育制度好無奈⋯⋯

珍珠宮

2年班仲有得追,可以讀普遍官、津校,再另請中文老師吧,或者試下搵絕無盡有的半日校(不過真的很少),咁就有半日可以學中文

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

千奇咕好讀非華語
呢類學校d 學生質素太差la
我朋友就係教緊呢種學校

珍珠宮

好媽媽勳章

二年班仲有得追, 快買本小一中文書由頭教起, 辛苦D仲追到, 加油!

我唔清楚你的故事, 但你揀得回流都好大機會唔打算再出國, 唔出國就盡量揀local school, 唔好讀國際學校. 如果打算再出國就選什麼都無所謂.

子爵府

引用:國際學校幾$到?有冇d平民d?小朋友只有外

國際學校黎講,Esf 算平,今年78000 一年。不過,年年加價!
小朋友得外國passport,應該要申請Visa讀書。不過如果你係香港居民,就一定申請到。
我當年小朋友又喺要返來揾小學,有d經驗,可pm我!

禁止訪問

男爵府

港島有嘉道理官立,联合國,有朋友既小朋友讀緊,覺得好好。好多人覺得多巴藉小朋友,但其實不是太多。升中成绩都好好,你可自己親身去了解下

男爵府

引用:Quote:原帖由+chrisdina+於+15-11-07+發表

原帖由 ac917 於 15-11-07 發表
樓主,我記得你家中嘅事⋯⋯小二小朋友回流問題,國際學校當然貴,直資都好大競爭,其實都有一d津校收非華 ...
其實可能過到期,2-3年到,起碼細果個有5歳,我d狗狗(有3隻12歲)走曬,我就可能帶d仔返去

我一個女人,點帶2個小朋友,3仔老狗,一個坐輪椅80歲老人家喎,依個決定真係唔容易,但起碼係香港有親人挺住,幫手

我唔想再比壓力仔仔,佢已經好唔開心,我想揾間冇壓力,唔駛佢追,唔駛佢再補習既學校,過幾年,一定會帶佢返去讀書

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ac917 於 15-11-07 發表樓主

其實可能過到期,2-3年到,起碼細果個有5歳,我d狗狗(有3隻12歲)走曬,我就可能帶d仔返去

我一個女人, ...
唔駛追真係難啲喎! 小朋友本身識唔識睇同寫啲簡單中文。

男爵府

好媽媽勳章

可以返嚟讀一年班先,會易D適應!

男爵府

回覆:chrisdina 的帖子

妳小朋友核實左香港身份未呀?

珍珠宮

引用:小朋友今年2年班中文唔識多個,自己個名都

小朋友今年2年班
陳守仁,林文燦收都好,千多元學費,陳守仁英文為主,我識兩個cbc吾識中文入陳守仁。你小朋友仔定女,男拔萃—樣有資助,以英文為主,但要修法文。

大宅

回覆:chrisdina 的帖子

東涌有間一條龍津校, 大量非華語學生,有鬼仔有日本人韓國人泰國人, 可能因為近機場。你可以考慮一下。

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 ac917 於 15-11-07 發表樓主

我一個女人, ...
試吓屯門自然小學

男爵府

引用:Quote:原帖由+chrisdina+於+15-11-07+發表

原帖由 olkan 於 15-11-07 發表
唔駛追真係難啲喎! 小朋友本身識唔識睇同寫啲簡單中文。
差唔多完全唔識

男爵府

引用:妳小朋友核實左香港身份未呀? +

原帖由 PINGADA 於 15-11-07 發表
妳小朋友核實左香港身份未呀?
咩都未攪,我月尾自己返去,要帶d咩文件返去攪?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:國際學校幾$到?有冇d平民d?小朋友只有外

你search CAIS, 學費比一般國際平啲。

首頁

尾頁

跳至