論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家,首先想問問如果俾印印放假返印尼,o係邊度買機票會抵o的呢??

仲有,佢走之前需唔需要打避孕針呢??

返到黎又需唔需要驗身呢??

大宅

原文章由 mudlay 於 08-8-4 18:11 發表
大家,首先想問問如果俾印印放假返印尼,o係邊度買機票會抵o的呢??

別墅

畀面勳章

原文章由 mudlay 於 08-8-4 18:11 發表

HIHI
我個印印返印尼係經番佢個agent既, 我問左幾多錢就會比印印, 之後d野我就唔理架啦!

返黎會問下佢點, 有冇咩唔舒服, 有就同佢see doctor.....避孕針我冇同佢打, 因為佢話佢唔會再生喎!

伯爵府

我上年帶工人去健康院打避孕針, 佢有香港身分證, 只需$1. 你打去附近的健康院問問, 要就番工人的經期日子的, 佢經期第一日就打去約就得. 去健康院打的好處係, 佢地支針係有效三個月果種, 打完都要等一/兩個星期先有效. 但診所多數都係一個月針, 就佢經期打得黎, 藥力有效, 至到佢放完假番黎, 可能已經過左有效期.

大宅

原文章由 ioi 於 08-8-5 13:16 發表
我上年帶工人去健康院打避孕針, 佢有香港身分證, 只需$1. 你打去附近的健康院問問, 要就番工人的經期日子的, 佢經期第一日就打去約就得. 去健康院打的好處係, 佢地支針係有效三個月果種, 打完都要等一/兩個星期先有 ...

好呀,唔該哂!!

大宅

嘩!健康院有呢種服務咩?咁香港人有冇呢一元優惠呀?

伯爵府

原文章由 angelyiu 於 08-8-5 21:53 發表
嘩!健康院有呢種服務咩?咁香港人有冇呢一元優惠呀?

香港人都打得, 只要有香港身分證就得. 不過我地通常唔打三個月果隻針, 原因係打得多會導致骨質疏鬆, 健康院都叮囑你唔好連續打超過兩年. 不過我工人話佢在印尼時有打開三個月le種避孕針, 佢又肯去打. 因為一個月果種, 我計黎計去都未必保障到佢放假時唔會懷孕.

不過都有少少煩, 健康院即使約左時間都要等, 護士會問佢好詳細嘅資料, 包括佢較個人的事, 例如經期幾多歲開始等等, 同埋叮囑佢打針的副作用. 之後等見醫生, 見完醫生後無問題, 再等護士幫佢打針.

首頁

尾頁

跳至