跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個B識叫爸,媽,,波波,間中叫婆婆,奶奶.

民房

我BB...都係叫爸爸....係男人就叫爸爸...手指指...激暈!!!
好少叫我.....媽媽..! 叫爸爸..就無時停...叫拍波..囉...同杯囉..!!..我bb..要自己鍾意..先...講!!..sometime... BB 話!!!

[ 本文章最後由 WUBB 於 08-8-22 13:05 編輯 ]

洋房

我個BB而家識講 BABA, MAMA , DOG, BALL, BOOK, 同埋識touch his head , move his finger

大宅

我覺得女仔講野快好多, 以前家姐仔8個月到都識講好多野, 家下細佬呢, 媽媽爸爸都係心情好至叫, 波波婆婆MUM MUM, 吱吱 (奶咀) 就一時時, 叫得最好係姐姐或家家 (叫家姐)......

Pretty Princess Petite Prince

別墅

我個女其實識講好少野咋,佢識講既有:
媽媽 (一日媽媽,佢知我係媽媽,但佢一見到有興趣、鍾意既野、想食既野,都會叫媽媽,我唔知佢係想叫我一齊睇定點)
dad dad
爸爸
姐姐
公公(我爸話佢有叫,我就唔係好覺)
哥哥
hi
bye
無oY(鬧佢既時候,佢會解釋,幾次都有咁講)
咩事呀(都係鬧佢既時候講出黎)

另外佢係好鍾意唱歌,但佢唔係la la la,佢係wa wa wa,佢都真係wa都d音出黎,咁當然唔準架啦。仲有就係一鬧佢,佢就一連串既bb話,好似解釋自己點解要咁做,有時都明明地佢想講咩,都絕多數都係得佢自己明。

至於聽方面,我反而覺得佢好d wo。同佢講好多野佢都識做,例如:
give me five,hand shake,hi,bye,flying kiss,kiss kiss mum/dad,close your eyes,open,俾俾 ,請請 etc (都可能好正確咁做到)
問佢邊個靚靚 or 邊個芯芯,佢都會拍拍心口 (但我問佢邊個mama,佢都係拍拍心口 ,10次有1次會指住我)
head、nose、eyes 佢都指到出黎,但1、2、3,a、b、c就唔見得佢識喇。

[ 本文章最後由 bobobooo 於 08-8-23 00:58 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至