懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

你和我第一個反應一樣,當我見到佢的留言,我也想起四川地震後,莎朗史東講的karma言論, 真係唔明點解會有人咁諗,難道一樣米養百樣人就係咁黎?

我相信不讓座的問題,不只這年懷孕的婦女,衣廿幾十年會返工的大肚婆一定遇到我們這個問題,但看來,情況沒有改進,唔好話細的無品,那些大陸婆真係不曉教仔什麼叫讓座.
我覺得,真係好有需要和各大交通工具負責公關的人員反映下讓座不只一句標語就行.

原文章由 GC_BaBa 於 08-8-4 11:04 PM 發表

你係咪莎朗史東嚟架,佢都係話四川地震係報應,原來就係你呢種心態,唔怪得D人唔讓位啦, shame on you !!!

大宅

莫講話大肚婆丫,公公婆婆、抱住小朋友都無人理,仲要眼望望,有d 仲賤到同你鬥快,一企係佢地面前就扮眼訓,唔係就掛住打機睇報紙雜誌,都唔會抬頭望你一眼,愈後生就愈衰,都唔知係咪而家讀書無教要讓座俾有需要既人,見到你都可以當無事繼續有講有笑

其實將心比心啦,自己都有老既一日,都有大肚呀、抱住個小朋友、受傷既一日,點解唔可以有手有腳去幫下人呢,所以大家真係要好好教我地既下一代,唔可以俾子女做一個自私既人呀!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我今日先由葵芳搭地鐵去寶琳~~~~
我個肚成46吋, 我而家38w4d, 都冇人讓位比我~~~~唔好話我黑心, 鬼唔望佢地以後都冇位坐..............

別墅

嘩... 有得選擇我都想唔駛做, 出入有司機接送. 相信這裡沒有一個大肚婆喜歡選擇繁忙時間去同人迫地鐵要人讓坐囉. 大家都係為工作啫.
自問未懷孕時我同老公都會讓坐俾有需要既人.
掛唔知得香港人越來越無品啦. 原來真係有人有這唔要得既想法.
讀書時老師沒教過"助人為快樂之本"嗎???????????

原文章由 baby_hc 於 08-8-4 21:15 發表
會唔會係樣既問題? 你大住個肚就唔好去迫地鐵啦...

你問心未大肚個陣又係唔係次次都讓座比有需要既人呢? 可能係報應...

:;pppp:

大宅

我而家有了快三個月,第二胎所以都有些見肚。
其實我每次搭地鐵都唔祈望會有人讓位,甚至我有考慮個肚再大些時,帶張私家櫈出街,費時好像求人甘。

大宅

琴日又有新經歷啦! 我坐地鐵,企左係2位有位坐貌似OL既小姐前面,我都無諗住要人讓位gala,因為只係金鐘去油麻地姐,但係其中一位小姐唔知係咪生得好高,係都要坐到香港小姐咁,q住腳之餘向前伸,我老公勁啤佢,因為佢對腳不斷向前伸來伸去,已經踢到我幾次。

我老公問我︰佢....生得好高咩?
我答︰嗯! 應該有8呎...... 個魂頭
跟住我老公忍唔住笑,先唔再啤佢

後尾有個婆婆有位唔坐,專登幫我爭左個位,好好禮貌但係大大聲叫我坐0下(我相信佢應該係專登大聲d等d人慚愧) ,佢話佢就落車,唔駛坐。但係附近無一個"人"係即刻起身讓多個位出來ga

p.s. 點解我要話個2位小姐係貌似OL呢,因為佢地高談闊論既話題係"教書",我有dd擔心,如果將來我既小朋友俾著一個咁既"老師"教,真係唔知點算?!

別墅

我都試過有幾次係公公婆婆讓我坐...幾唔好意思......但你唔坐佢又唔坐係咁叫你坐....反而周圍d人無反應離哂普
原文章由 ball_b 於 08-8-6 13:27 發表
琴日又有新經歷啦! 我坐地鐵,企左係2位有位坐貌似OL既小姐前面,我都無諗住要人讓位gala,因為只係金鐘去油麻地姐,但係其中一位小姐唔知係咪生得好高,係都要坐到香港小姐咁,q住腳之餘向前伸,我老公勁啤佢,因為佢對腳不斷向前伸 ...

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

琴日又有新經歷啦! 我坐地鐵,企左係2位有位坐貌似OL既小姐前面,我都無諗住要人讓位gala,因為只係金鐘去油麻地姐,但係其中一位小姐唔知係咪生得好高,係都要坐到香港小姐咁,q住腳之餘向前伸,我老公勁啤佢,因為佢對腳不斷向前伸 ...

哈哈哈!個魂頭

大宅

我個日5點幾係青衣出九龍, 車廂埋站時唔係太多人, 有一兩個人要企, 我見大部份都係係disney 出來的大陸遊客, 有2-3人起身落車, 我見有位,正以慢速行埋去個位, 唔知係邊閃左2個大陸後生女人係我前面, 坐左落去,重要以勝利者眼神望我 , 我無奈, 行去車門旁邊 i 住玻璃企, 企係我面前一對中年香港人夫婦, 個男搖搖頭. 我唔係要d人讓位, 但係都唔好同有需要既人爭位呀!

我發覺有時d bun bun /yan yan重會讓座. 有一次係中環總站上車, 有一個位, 我老公叫我坐, 我正以慢速行去, 有個女仔由另一邊門入,快速坐落個位, 點知一坐落去, 即係彈起, 原來 隔離個姐姐將一隻手放係個位幫我霸位,個女仔左落姐姐隻手, 成個彈起, 姐姐d friend 就yap我過去,重話:太太, 你坐呢度啦 

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 LeeCC 於 08-8-6 14:33 發表
我個日5點幾係青衣出九龍, 車廂埋站時唔係太多人, 有一兩個人要企, 我見大部份都係係disney 出來的大陸遊客, 有2-3人起身落車, 我見有位,正以慢速行埋去個位, 唔知係邊閃左2個大陸後生女人係我前面, 坐左落去,重要以 ...

好好笑, 擺隻手响個位度...

大宅

我好好彩, 每日返工放工都係搭小巴, 實有位.
但有時回我媽媽家要搭巴士入天水圍, 成大半個鐘, 一定無人讓座.
雖然我得三個月多D, 未見肚, 但有時見到一D企都企唔穩的亞婆都無人讓, 我覺得香港人的質素真係愈來愈差.

大宅

做教師有好多職業病係同長期站立有關,例如靜脈曲張,就算唔係,返工企左成日可能佢對腳都真係好累,所以如果係教師我反而唔會嬲.但反而係有d中學生果d都唔讓座,穿著校服都唔讓座,(咁後生,返學又唔洗担泥).我就會同肚入面的bb講,第日你唔准咁懶豬,要讓座比有需要的人. 媽媽都想你係隻健康豬,先可以有呢個讓座比人的福氣.

男爵府

講得好呀, 我地都係要以身作則同埋教育下一代!

依家我返工都放棄咗要人讓啦, 搵個好位自己扶實條柱好過! 地鐵有幾個站都好搖架! 有時心諗, 啲人如果見到我地踵親會點呢? 會唔會內疚呢? 我依家8個月啦, 唔知會唔會一踵就穿水... 好驚喎!

大宅

好媽媽勳章

我今朝仲嬲, 我每朝都由調景嶺站上車, 通常都有好多人落車轉車, 我跟本就冇打算要位坐, 只係想搵條柱fu 住, 因為去到油塘, d 人會夾硬衝入黎, 所以我每次一入車都搵個位係可以fu 住支柱, 點知今朝個男人企住向條柱面前, 咁我已經fu 唔到條柱, 咁我見到入面仲有得企, 個位又安全d , 咁我咪打算行入去, 點知佢用手爭"雅" 住唔俾我行入去, 我咪一手保護小b, 夾硬 "zip" 入去個空位度...之後佢仲啤住我....我都唔知呢d咩人黎架???( 佢老婆/女友企左向佢身邊, 佢都係咁做)呢個都唔知係咩男人!!
真係唔明宜家d 香港人點解會變成咁架?

[ 本文章最後由 jojolly 於 08-8-8 10:06 編輯 ]

伯爵府

十次搭地鐵十次都無人讓位呀! 可能我瘦, 個肚唔係咁覺, 但係我已經寧願老土d都著大肚裙, 擺明係大肚婆架啦...

唯有等有人落車時靠自己搵位. 如果同D friend/屋企人一齊搭就會好d, 佢地趁有人落車時幫手搵位, 或者企喺度時已經在言談間透露我係有bb, 要坐多d, 咁有人落車時, 附近企喺度d人都唔敢同我爭位.

當我只係有左兩個月時, 因為唔舒服, 得番半條人命, 去睇完中醫, 我媽咪(差唔多六十歲)幫我攞住一大袋藥, 又孭住野, 有個女人同個十幾歲大嘅女一齊, 個女人就讓位俾我媽咪坐. 但係我媽咪叫我坐, 搞到個女人覺得好奇怪, 點解我咁後生都要坐而唔俾我媽咪坐, 於是佢個女又起埋身, 讓俾我媽咪坐.

大宅

由我生完第一胎之後, 我都明白到求人不如求己, 家下我生第二胎, 我會坐的士好過, 費時激氣, 尤其D後生仔後生女, 唔讓不得止, 仲同你爭位, 然後望下你個肚, 繼續打機, 化妝, 真係吹脹, 而家既香港已經變哂, 我D仔女大D都會考慮下比佢哋去外國讀書, 對香港既新一代好失望

大宅

有次, 有個男人(穿西裝的)同佢老婆都有位坐, 佢老婆應該有3-4個月, 但我當時都已經有6-7個月, 我企在個男人前面, 佢都冇讓坐, 問心, 佢都明白自己老婆須要坐啦.....

複式洋房

以前每次去親街我地都會身體力行教仔仔要讓座比有需要的人.到我有左bb,輪都我有需要,6歲的仔仔就老是問,點解無人讓位我媽咪嘅?都唔知點答佢,有2次仲係MTR上問.而家每次仔仔同親我去街,都學住老豆一支箭咁沖入車內幫我揾位.咁又有咩辦法?唯有教他到媽咪唔需要時就唔好咁做......

男爵府

唉... 求人不如求已... 都係扉自己行快啲擺位咋! 有時啲人見你行得慢仲要打尖tim呀, 都唔知咩人!!!

今朝我又係頂住個 8 個月肚係個後生女前企係度, 佢一定見到我, 咪又係繼續自己睇報紙... 我依家真係企二個站隻腳都痺痺地呀!

大宅

丫! 有一次唔係坐車既,但係都嬲嬲地

我岩岩出左地鐵站,個日落雨啦,都算幾大雨,咁我唔知係d人眼大定點啦,出左地鐵站口上到路面明明係有瓦遮頭既,(我唔知你地有無留意香港人有個好奇怪既習慣,就係擔住遮既人鐘意係有瓦遮頭既位置行,反而無遮既人就要行開面淋雨) 但係d人塞實晒係地鐵站口開遮,咁自然行得慢啦!

咁我後面有pair情侶,個女既用d算有禮貌既詞語但勁衰既語氣同我講︰前面個個,行快d啦! 唔該! 我答佢︰大肚婆想點行得快呀? 跑開讓妳好唔好?

其實我前面係有個好細粒既婆婆一路行一路搵緊把遮,所以行得好慢好慢,跟住我企係度望住佢再比佢行先,點知佢都行唔到,因為個婆婆頂住條路。

首頁
23456...7

尾頁

跳至