懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有時真係求人不如求己..有位坐, 就自己小心D
不過冇計啦, 佢地又唔係我地D乜野人.. .. 我都唔車望第時會有人讓位..有就當果日好彩啦~
我好彩D, 返工只坐巴士, 一程過唔洗轉來轉去, 不過車程就35-50分鐘, 所以要企都好辛苦下, 返工時間冇得選,但放工, 我就一定等有位先上車~~呵呵

不過有次我都好唔開心嫁.. 有次放工, 我坐左係巴士下層最後個位, 本身個人都訓訓下既啦(因為好累), 中途醒下, 發覺俾個大肚媽媽睥住 我心唸, 我都有BB嫁, 不過未見肚咋..不過再望望身邊果D人, 一個就掛住打NDS, 其他就訓緊, 咁我見個媽媽係咁睥住我, 就算啦, 起身俾佢坐啦~~因為仲要有排企,見佢個肚都大大地, 咁企都幾辛苦~ 點知我一起身, 個人都未行得開曬, 又未企定, 個大肚媽媽一句唔該都冇嬲爆爆咁撞開我, 坐左我個位, 果刻嬲到我呀, 心唸, 大姐!乜事呀, 洗唔洗咁呀, 你大肚姐..我都係啦 (不過未見肚!)

唔合睇唔好話我呀~

大宅

我個時只好自己安慰自己.......
我同我細佬&老公講, 你哋一定要讓坐.....

大宅

你又慘DD喎....我係你我實會同佢講啦,我唔係唔想讓俾你,不過我都有BB,我未見肚0者!

我依家都32wks喇,日日搭巴士放工,so far試過3次有人讓位,都係中年男人0黎.d人通常望下你,再望下你個肚,就詐睇唔到0架啦....坐唔坐唔緊要,係驚d死巴士司機玩急停扶唔穩0者!

唉.....我從來都無期望過d人會讓座....只要佢0地唔好推唔好迫已經偷笑啦!我試過放工搭地鐵,我都企到門邊,後面0個個人仲係咁推我,想塞埋入車.我咪忍唔住好大聲話佢,叫佢唔好再迫,我大肚0架,你因住迫到我個bb!然後周圍d人聽到,即刻彈開當我怪獸咁....最好笑係明明之前都仲好迫0架...都唔知點解可以彈到d空位出0黎囉~~仲好啦,我企得舒服d~~

不過陀b咁耐.....真係咩人都遇過.....我公司座大廈d人都好騎哩,見你想入lift但仲要按閂門制,好似驚夾你唔死咁,按番開門仲要俾人黑面.不時出入樓下度玻璃門...d人見你大肚都唔會幫你推住下度門,反而仲要我拉住度門,俾7-8個人行,佢0地入哂先到我行.....呢d通常都係廿幾歲打扮斯文0既男同女囉....

但係最經典係早排成日落雨,自己一個人大住個肚,一隻擔住把遮,一隻手抱住隻狗,諗住搭的士同隻狗去沖涼.點知有對情侶,個男同個女講完句,就左右包抄我各一個街口搶的士,呢d行為真係仲衰過唔座啦!我都無咁好氣鬧佢0地囉....戥佢0地父母羞家!

原文章由 carly.c 於 08-8-8 13:16 發表
有時真係求人不如求己..有位坐, 就自己小心D
不過冇計啦, 佢地又唔係我地D乜野人.. .. 我都唔車望第時會有人讓位..有就當果日好彩啦~
我好彩D, 返工只坐巴士, 一程過唔洗轉來轉去, 不過車程就35-50 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我大肚個陣讓座比例係60:40,
讓座的人有好多都幾估你唔到的: 大多數係男人(幾麻甩的), 金毛青年, 連大陸人都試過 而那班衣冠楚楚的西裝友&OL,和年青人就眼望望, 有扮訓覺 ,有扮你睇我唔到, 幾好......笑呀!
我都明白大家返左成日工, 你累人地都累,
唔讓座埋唔讓囉, 但試過好幾次又比人推,又比人攝位,
比人推果次我忍唔住話個女人, 點知比佢罵返轉頭話我阻住晒,
當其時係6點幾,放工時間, 中環地鐵站,
全個車廂無人出口幫拖, 只係向到睇戲.
另外1次係面前有個位, 預備坐落去時, 已經有個pat pat得左落去,
今次我無出聲, 只係比左個鄙視既眼神,
點知佢隔離位個小姐都頂佢順, 怒啤完佢後, 起身讓我坐.
求人不如求己, 我通常在尖東火車站等大約3班車(輪到企頭位),
有位先上車囉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果係我抱住就多數有人讓座, 但如果係老公就咪只意,
我奶奶又住得遠喎, 每次出去就好似香港新界1日遊,
所以最後我地買左部7人車, 舒服晒!

原文章由 fring_fring 於 08-8-5 23:52 發表
莫講話大肚婆丫,公公婆婆、抱住小朋友都無人理,仲要眼望望,有d 仲賤到同你鬥快,一企係佢地面前就扮眼訓,唔係就掛住打機睇報紙雜誌,都唔會抬頭望你一眼,愈後生就愈衰,都唔知係咪而家讀書無教要讓座俾有需要既人,見到你都可以當 ...

子爵府

其實我覺得而家大多數人都"事不關己, 己不勞心+身" 唉..
唔讓位就算~最緊要係禮讓D好..如果明明見到個大肚媽媽仲要又推又撞真係好唔得囉 如果真係一句大柑利是, 整親咁點算呀..

別墅

係呀, 我都覺得d bun bun/yan yan 會讓座, 反而c9 都唔會讓座。

有次, 我坐長途巴士, 車程9個字(唔塞車的話), 上到車, 勁多人, 有個bun/yan見到我同另一個女人(佢抱住個女), 個bun/yan 諗左好一陣子, 終於讓左畀個抱住小朋友的女人。

反而坐係我前面的4x 歲女人仲要bear 住我, bear 一陣就眯埋眼訓覺, 哈... 真係咩人都有.

當時我個女同老公都同我一齊, 我問我個女, 如果你見到大肚婆或者公公婆婆, 你會唔會讓座畀佢地呀?

我女答︰會! 我上次都讓畀個婆婆, 但唔知點解個婆婆搖手話唔洗。

讓座畀有需要的人, 係作為一個公民應有的美德。

而家真係唔期望有呢d 人, 唯有教好自己下一代, 身教好重要。好在我平時同女坐車, 見到有需要的人都會讓座畀佢, 而家阿女都有呢個意識。我都安慰d!
雖然, 讓座唔係d 咩偉大的事, 但事後, 心裡面會覺得很富足。

大宅

我都發覺男人好d, 會讓座俾我地大肚婆, 反而d中年女人, 一見到我即刻好似食左安眠藥甘即瞓, 但當我有位坐時, 佢又即刻甦醒, 好神奇!.....我曾經有一個70歲阿伯, 內地人同印度人讓座俾我tim....香港人要好好反醒同教育一吓

大宅

我大肚5個月多時..有一次搭火車..我企係個ol前面...佢仲要下個站落車..刀唔讓座...佢唔讓座刀唔緊要啦.但係咁超住我個肚...我心想未見過人大肚咩..刀唔明有咩好望...

複式洋房

原文章由 leeleelee1207 於 08-8-12 14:44 發表
我都發覺男人好d, 會讓座俾我地大肚婆, 反而d中年女人, 一見到我即刻好似食左安眠藥甘即瞓, 但當我有位坐時, 佢又即刻甦醒, 好神奇!.....我曾經有一個70歲阿伯, 內地人同印度人讓座俾我tim....香港人要好好反醒同教 ...

我都覺得男人會好D, D女人越候生越當你透明

男爵府

畀面勳章

我試過6個幾月時,由元朗搭巴士出瑪嘉烈檢查,本來我有位坐既,但到元朗尾2個站有個亞婆上車,點知無晒位,佢震震吓拎住拐杖企都企唔隠都無人讓,成架巴士有男有女,有後生有中年~~唉.....都唔知乜嘢世界,最後竟然要由我呢個大肚婆讓呀,最絕就係啲人見到我籮咁大個肚讓比亞婆都若無其事 ,簡直離晒大譜,最後我企到出美孚呀,諗起都悽涼呀!

都唔明我哋呢代啲香港人點解會變成咁?!

複式洋房

原文章由 Cody 於 08-8-12 15:50 發表
我試過6個幾月時,由元朗搭巴士出瑪嘉烈檢查,本來我有位坐既,但到元朗尾2個站有個亞婆上車,點知無晒位,佢震震吓拎住拐杖企都企唔隠都無人讓,成架巴士有男有女,有後生有中年~~唉.....都唔知乜嘢世界,最後竟然要由我呢 ...

你都要小心d, 企咁耐好辛苦ga

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 巴士仔媽咪 的文章

我陪婆婆去明愛覆診, 坐o係度, 仲要俾d阿叔阿嬸鬧話我唔敬老, 讀屎片, 話我咁鍾意坐, 不如坐一日唔好起身

別墅

我而家就嚟7個月, 係香港, 無論搭セ野交通工具, 都末試過有人讓位你坐. 唯有避開D繁忙時間啦. 相反, 成曰話D大陸人無品, 但我有幾次返深圳, 每次來回坐地鉄都有人讓坐, 有後生仔女, 有中年人, 香港人真係要檢討一下. 有次搭地鉄, 有個女人抱住BB, 我隔離個男人都有起身讓比佢坐, 点知當個女人想行埋去時, 突然有個細路女衝埋嚟坐咗, 細路女媽咪都有望住個女人, 但都冇叫個女起身讓比個女人. 有咁嘅父母, 又点會教好下一代吖.

大宅

same here!我大肚咁耐就只有一個女中學生讓比我坐,真的很唔明,點解啲人可以咁忍心看住個大肚婆企住都唔讓座?

別墅

我大肚期間, 有人讓坐既次數好似都無10…..

有次企係個後生仔面前,佢都乍帝唔望我,我嬲嬲地羅部電話出黎影低佢,佢聽到卡擦聲,就即刻好似好驚咁,然後話讓位俾我坐,我覺得要咁至讓坐已無意思,所以好型咁講左句唔需要要勒!”

香港人,教養越黎越差…. d仲要行路唔帶眼,直情撞埋黎……… …..

別墅

都唔係吖~我家姐大肚腩都有好多人讓比佢坐吖~好'瘀' !哈哈哈哈!

男爵府

今日搭地鐵返工, 都係無人讓位! 我帶住8個幾月肚啦, 係個男人前面企係度, 佢咪不停咁睇報紙扮睇唔到law... 佢隔離個男人又係咁, 心虛唔敢望我呀!

複式洋房

原文章由 davywm 於 08-8-12 16:29 發表
我陪婆婆去明愛覆診, 坐o係度, 仲要俾d阿叔阿嬸鬧話我唔敬老, 讀屎片, 話我咁鍾意坐, 不如坐一日唔好起身

乜果兩個阿叔阿嬸睇唔到你係大肚婆咩.

民房

我就好好彩喎.而家7個月,哩兩個星期被迫搭左5次地鐵 (我係盡可能唔搭地鐵的),5次都係幾多人,但竟然有4次有人讓座,真係估唔到.個一次無位座係由旺角上車去觀塘,架車到時見到最近我個車箱有6-7個空位,等車時我係排係第一行,心諗,有位坐,good! 但車門一開,就比一家4口的新移民+其他人以9秒9的速度坐左.

首頁

尾頁

跳至