自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

在大學讀完 Eng Lit 出來有乜可以做?

我小朋友叫我唔好迫佢讀d佢冇興趣嘅科目,佢話d同學父母要佢地讀有professional status 嘅科目,即要考牌果種,例如:會計師、醫生、律師果類,佢話以後要入港大讀 Eng Lit 其實係讀乜?畢業會做乜?

我小朋友剛中一咋,不過佢已經諗緊以後大學選科d嘢。

我2公婆完全無頭緒!我老公叫我上BK問各位靚太

伯爵府

回覆:真心問:讀 Eng Literature 有乜出路?

陳方安生
葉劉淑儀
好似都係讀呢科!

funfun759    發表於 15-11-10 17:48
ArJacobMa    發表於 15-11-10 00:12
stefonie    發表於 15-11-9 15:36
basketboy    發表於 15-11-9 15:12
wcandtt    發表於 15-11-9 13:06
LedTV    發表於 15-11-9 12:47
wcpcelia    發表於 15-11-9 11:58
la_source    發表於 15-11-9 11:37

翡翠宮

畀面勳章

如果冇特別專業興趣,讀語文會係最佳選擇

讀eng lit教書又得,做公關又得,英文傳媒又得,政府工又得,總之任何要英文好的工都可以做

我呀女都話將來大學想讀eng lit或者history
日日是好日

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

教書

水晶宮

難得你小朋友咁有志向,你就多點鼓勵他啦.唔洗比太多讀咩科既意見.
行行出狀元.事實上大學讀咩根本就唔重要.
十幾廿年前,人人話讀會計好,依家一街會計系畢業,跌牌招牌落來會責親幾個會計師,人工唔算高,工時長到爆,隨時中年失業(大公司移個會計部去東南亞其他地方)...
你小朋友咁有想法,你可以叫佢自己做多點資料搜集同分析比你睇,一方面你可以了解更多,另方面亦順勢訓練佢既思維.一舉兩得

lovebabyking    發表於 15-11-10 00:04
chan803    發表於 15-11-9 15:29

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔駛咁早擔心, 去到高中, 可能諗法唔同咗。而家鼓勵佢比心機讀書, 為理想進發。

BIGPAT    發表於 15-11-10 09:32

水晶宮

BK 真係好利害...............咁冷門嘅問題咁快有人答,多謝你地!

即係做政府工多!我怕佢難搵工做,希望佢找d工可以有professional protection , 唔會發達但生活會安穩。

做老師好辛苦

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

其實佢有興趣讀, 就讀佢有興趣的....難得你小朋友咁有理想...

.佢講埋其他同學的家長要求, 就係唔想你地一樣一般見識.....

讀無興趣的為出路, 咪即係讀完無興趣的, 做一世無興趣的工作...

將來做乜工作....唔使家長擔心, 因為擔心黎無用......

wynnehung    發表於 15-11-9 22:54
natjosejim    發表於 15-11-9 13:15
yumui61    發表於 15-11-9 12:36
方方媽媽    發表於 15-11-9 11:57

水晶宮

引用:難得你小朋友咁有志向,你就多點鼓勵他啦.唔

原帖由 方方媽媽 於 15-11-09 發表
難得你小朋友咁有志向,你就多點鼓勵他啦.唔洗比太多讀咩科既意見.
行行出狀元.事實上大學讀咩根本就唔重要. ...
我就係讀account 果個,haha......

你講得好有道理,我會向著這方向引導佢。

最近佢迷上 Shakespeare , 仲同我分享佢嘅作品,我完全唔知佢篇嘢想講乜, 佢仲會同同學一齊作詩.............我老公見佢咁,叫我上bk問下Eng Lit 嘅出路。

多謝大家意見!

伯爵府

wcandtt 發表於 15-11-9 10:56

我小朋友叫我唔好迫佢讀d佢冇興趣嘅科目,佢話d同學父母要佢地讀有p ...

我隻佬外國讀 Eng Lit + 哲學, 第一份工某美資 I bank.
我識人喺香港一個讀英文, 一個讀 Bio , 第一份工都係 入big4 做 audit, 而家考晒牌.
我覺得1st degree 讀咩科問題不大, 最緊要語文好, 讀自己鍾意既野又讀得好好, 之後再進修有關專業 (醫生/護士除外).

funfun759    發表於 15-11-10 17:51
bosch    發表於 15-11-10 00:23
wcpcelia    發表於 15-11-9 11:58

男爵府

減齡達人勳章

其實讀eng lit 可訓練分析, 理解能力~同練習事物多面睇

仲會寫得一手好文章

淨分析力..我覺得係工作上已經很重要

再者工作不只限於專業

很好呀...

mother904    發表於 15-11-9 11:16

大宅

讀Eng Lit 有好多出路,教書,政府AO, EO, 公關,廣告,傳媒....好多好多,其實讀大學除左學業上知識,最緊要係你小朋友既思維training. 宜家成功既人,唔一定係律師,醫生,會計師。我認為有宏觀遠見,logic 思維,接受見議,但有自己見解仲緊要。

whywhite22    發表於 15-11-9 12:42

珍珠宮

好媽媽勳章

講真, 讀完英文系都係去教書居多, 我過半同學都是教書!

男爵府

引用:BK+真係好利害...............咁冷門嘅問題

原帖由 wcandtt 於 15-11-09 發表
BK 真係好利害...............咁冷門嘅問題咁快有人答,多謝你地!

即係做政府工多!我怕佢難搵工做,希望 ...
唔冷門,好多高官都係純科出身,英國文學,中史,化學,地理

翡翠宮

畀面勳章

wcandtt 發表於 15-11-9 11:06

即係做政府工多!我怕佢難搵工做,希望 ...
其實好多睇黎係專業的工都係好睇唔好食,識人幾年前讀完營養師,一直都找不到工,而家做散job

語言治療如果跟政府pay scale,只有兩、三個rank,而且位唔多

臨床心理學家亦係,位唔多,一間醫院得兩、三個位,一個人入左去就會等退休,所以好多臨床心理學家都要孖住某d center做半職,或者自己開clinic

而且有好多專業職系,可以讀完first degree先再讀,所以唔好為左搵食而扼殺左細路仔既興趣,否則入到去都未必讀得到畢業

幾年前中大收左個神童讀醫,佢係final year終於頂唔順,轉左去讀心理學。

我覺得只要有興趣,到時自然會行出一條路,但如果為左現實而屈服,就算成功都未必覺得開心

ATRT_HFC    發表於 15-11-10 10:52
JunJunJu    發表於 15-11-9 11:39
日日是好日

男爵府

如果在文學或專業領域要我選其一,我會選文學。我好佩服寫得一手好文章的人。

冬天的味道

伯爵府

我小朋友叫我唔好迫佢讀d佢冇興趣嘅科目,佢話d同學父母要佢地讀有p ...

我讀英文系出身 (入面有eng lit 同語言學兩個stream, 睇你揀course 鍾意邊樣多,我就偏向eng lit), 讀英文同文學幾好,SO FAR 見工都好搶手,係老闆眼中,語言好,講得又寫得。

禁止訪問

公爵府

唔使太擔心,Eng Lit 都有好多出路,政府好多高官都係 Eng Lit 出身。而且小朋友嘅志向可能會變,我仔小學時話想做建築師,初中時開始轉口話想讀太空工程,而家中六報緊大學,係報生物工程;再者好多人將來嘅職業都同大學所讀嘅科目拉唔上關係,我老公任職銀行,好多同事嘅大學學位嘅電機工程,太空工程,有個甚至係醫學院畢業

小朋友而家有意讀 Eng Lit,鼓勵佢多睇書多寫作,將來無論是否真係入讀呢科,語文能力強去到邊都有著數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實好多讀果科都唔係做返果範既啦~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至