自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

政府AO

大宅

如果佢真係有興趣就俾佢讀,未必真係要有出路先係好科目;我自己當年讀history, 純粹興趣出發,無諗過一定要做相關工作,當年讀書亦都好enjoy;亦都感恩,而家做普通文職,雖說不及專業人士,但起碼management grade, 比上不足比下有餘了

伯爵府

回覆:真心問:讀 Eng Literature 有乜出路?

都係個句,考到至算喇!

珍珠宮

我中學讀eng lit,大學讀英文(我間U當年無細分語文同文學,而家唔知),我地當年同學有做補習(未至於richard eng嘅級數但應該過都過20萬/月)、公務員、老師、保險、記者、商界、家庭主婦,其實同其他科差不多,所以我覺得視乎個人性格同能力多啲…

亦有中學同學讀比較文學1st hon畢業之後做左純藝術嘅工作,所以個range真係好廣…

btw,黃凱芹、anson chan、葉劉以前都係讀英文架

珍珠宮

靚媽媽 發表於 15-11-9 13:25
我呢排都同亞女講開呢個話題,是源打算下年去英國y12.

自細佢好外向,我成日同佢參加義工。

唔係做社工的... 大女讀尼科, 搵工範疇都好大.. 佢九月先入左某傳媒做野...
飛得出去, 眼界又唔同了.

水晶宮

畀面勳章

Hku eng lit,屬文學院,bachelor of art (BA)畢業叫文學士, 文學士好多野可以做,教書丶編輯,即任何文職工作,如admin, HR⋯,如果你app份工要英文好,如英文老師,咁可以講明你主修eng lit,否則同主修其他科的文學士無分別

我本身也是hku BA graduate

子爵府

我三大其中一間英文系畢業,
畢業後做過教書、出版社、空姐,
現職公墓員,officer grade,但唔係EO。
有親戚同我一個系畢業,做EO。
有同學教書,
有同學做保險,
有同學做出版社,
有同學做merchandizing,
有同學做銀行,
有同學做秘書......
應該冇人乞食0既......

又,有人會做做下嘢再讀law。

不過真心好鍾意先好讀,
坦白講,如果唔係真心鍾意,
真係不如讀其他工作目標明確0的科好過。

男爵府

英國文學有好多出路 除左教書仲可以做英文報紙記者,CEO大秘書,高官助理,大公司發言人。如果中文好仲可以做埋翻譯官。

侯爵府

回覆:wcandtt 的帖子

吳靄儀大律師好似大學本科係讀英國文學,之後再進修法律。其實語文好嘅人只要soft skill 唔差出路好闊:銀行 management trainee, 大學校務處 EO, 出版社編輯...

子爵府

醒目開學勳章

呢個標題好, 我女有讀 英國文學, 出年考Dse, 我仲矇查查讀呢科有咩用!

伯爵府

引用:吳靄儀大律師好似大學本科係讀英國文學,之

原帖由 YolandaTam 於 15-11-09 發表
吳靄儀大律師好似大學本科係讀英國文學,之後再進修法律。其實語文好嘅人只要soft skill 唔差出路好闊:銀 ...
睇過吳靄儀本書,講佢係劍橋讀法律。

她說有一科考試係open book來考,點不只仲衰,要左搵右搵資料,仲晒時間。

***忘記書名***

伯爵府

畀面勳章

btw , 人人都講英文系出路廣闊,但有時太廣闊好容易無focus , 唔知做咩工好

子爵府

加拿大新任總理好似都係讀Eng Lit

大宅

引用:Quote:靚媽媽 發表於 15-11-9 13:25 我呢排

原帖由 tkkmama 於 15-11-09 發表
多謝你的意見

伯爵府

I wish I could study literature too

侯爵府

有親人在港大讀ENG LIT, 
出來在大外資銀行做manager,
其實,英文好有好多出路。
你女仲細,可能大D又會想讀其他科

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-11-9+11:13+我就

原帖由 方方媽媽 於 15-11-09 發表
唔好意思,得罪莫怪
你自己做會計呢行,更清楚箇中苦樂,
會計行業係咪幾十年前D老一輩所想咁好做?:wa ...
我曾在big4做,真係好辛苦,所以晤想小朋友做 accounting , 但如果挨得過,出嚟做人工又ok的。

做人係辛苦的

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:wcandtt 的帖子

有咩好方法能夠提高我女對英文的興趣?佢d英文好屎,又唔肯去睇英文書

水晶宮

wcandtt 發表於 15-11-9 22:09
我曾在big4做,真係好辛苦,所以晤想小朋友做 accounting , 但如果挨得過,出嚟做人工又ok的。

做人係辛苦 ...
捱得過,有幾多人? Big 4年中都裁唔少人噃.
而且,就算捱得過,女人到左中年,都想放多點時間落家庭,或者照顧孩子,或者自己身體都疲憊.但升到咁上下職位,份人工又大份的話,就反而會陷入兩難.

水晶宮

引用:有咩好方法能夠提高我女對英文的興趣?佢d

原帖由 晴B媽 於 15-11-09 發表
有咩好方法能夠提高我女對英文的興趣?佢d英文好屎,又唔肯去睇英文書

...
我覺得係天生的..........我另外一件咪又係在同一環境長大,但又唔like睇書

我個女日日書不離手,今日換床單發覺佢偷偷地將部Kindle放在pillow下面,作死佢.............趁我訓覺佢偷睇書

首頁

尾頁

跳至