自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-11-9+22:09+我曾

原帖由 方方媽媽 於 15-11-09 發表
捱得過,有幾多人? Big 4年中都裁唔少人噃.
而且,就算捱得過,女人到左中年,都想放多點時間落家庭,或者照顧 ...
我好多舊同事好多未嫁,其實佢地人品好,又叻女...........可惜緣份未到

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+15-11-09+發表捱

原帖由 wcandtt 於 15-11-09 發表
我好多舊同事好多未嫁,其實佢地人品好,又叻女...........可惜緣份未到

...
我身邊未嫁的40+女人,都係會計出身

99dogdog    發表於 15-11-10 00:24

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:真心問:讀 Eng Literature 有乜出路?

咁細個已經目標明確,讚

女人, 因為內涵而神采飛揚; 女人, 因為自信而美麗。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-11-09+發表我

原帖由 晴B媽 於 15-11-09 發表
我嫁得出咪好幸運!?

翡翠宮

牛年勳章

你小朋友好有計劃,讀得Eng Lit英文唔會差得去邊

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:在大學讀完+Eng+Lit+出來有乜可以做?我小

在大學讀完 Eng Lit 出來有乜可以做?

我小朋友叫我唔好迫佢讀d佢冇興趣嘅科目,佢話d同學父母要佢地讀有p ...
我老公當年1st degree is Eng Lit then 2nd degree Edu
He is a teacher now

笑下又一日。放鬆下啦大家!

大宅

回覆:wcandtt 的帖子

最緊要有興趣~ 無興趣好難讀得上ga~ 鼓勵他認識多啲呢科好底係讀咩既,第時唔會理想同現實不符。。。
至於係咪讀咩就做咩…妳睇姚xx(長跑手)讀完護士,咪都係最愛跑步,拎埋奧運馬拉松入場券~!

水晶宮

晴B媽 發表於 15-11-9 22:43
女人最黃金的十年,廿零到三十零,都奉獻晒比工作,有幾多時間去累積感情?緣份,是機會率的另一美麗說法。
天天躲在電腦前,遇上Mr Right的機會有多少?

wcandtt    發表於 15-11-10 07:43

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:在大學讀完+Eng+Lit+出來有乜可以做?我小

在大學讀完 Eng Lit 出來有乜可以做?

我小朋友叫我唔好迫佢讀d佢冇興趣嘅科目,佢話d同學父母要佢地讀有p ...
語文好其實好多野都做得到

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

水晶宮

wcandtt 發表於 15-11-9 23:02
我嫁得出咪好幸運!?
我識得的做會計師、核數師的女朋友的老公都係讀書時已識落及開始拍拖,印象中,無一個係工作搏殺階段才結識的。一遲,就難搵。無機會識人、無時間拍拖。八卦一問,你同你C6係幾時認識?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+晴B媽+於+15-11-09+發表有咩

我覺得係天生的..........我另外一件咪又係在同一環境長大,但又唔like睇書

我個女日日書不離手 ...
Kindle ok 喎~ 偷睇都無咁壞眼

wcandtt    發表於 15-11-10 07:50

水晶宮

我朋友大學修Eng lit. 畢業後做廣告!

珊瑚宮

引用:Quote:wcandtt 發表於 15-11-9 23:02 我嫁

原帖由 方方媽媽 於 15-11-10 發表
我識得的做會計師、核數師的女朋友的老公都係讀書時已識落及開始拍拖,印象中,無一個係工作搏殺階段才結識 ...
樓主

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我小朋友high school時GCSE Eng Lit 攞A*, 不過上大學佢冇揀Eng Lit, 所以唔駛諗咁多住, 到佢真係上大學揀科先再諗, 可能到時佢又另有想法, 揀科我係由佢哋自己選擇, 唯一反對過係佢最初想揀philosophy, 不過後尾放棄唔係因為我哋反對, 而係發覺想入嗰間大學讀philosophy係極難, 到嗰個年紀, 佢哋有自己分析能力同想法, 唔係太離譜, 我放手俾佢哋自主, 只係適當時候引導。

wcandtt    發表於 15-11-10 08:54

男爵府

非常好啊!打好語文底做咩工都得其實大學係學思維方式,唔使諗咁多出黎有咩做,係叻仔叻女讀咩出黎搵工大把人爭住要

大宅

大學其實唔係想像中咁美好既..至少課程難高中好多

唔係專科到時final year諗出路都幾頭痛

老師個位好多人爭

不過有家底就興趣行先都無所謂
不過專科大部分都收好高分 到時先算啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

即時諗起葉劉

珊瑚宮

仲未上泥做 housekeeping

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-11-9+23:02+我嫁

原帖由 方方媽媽 於 15-11-10 發表
我識得的做會計師、核數師的女朋友的老公都係讀書時已識落及開始拍拖,印象中,無一個係工作搏殺階段才結識 ...
中學同學,坐後面,我中五同我老公已經拍拖

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實十年八載後都唔知乜野世界,可能諗諗下又轉呢

首頁

尾頁

跳至