在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題 我個仔十個幾月 上個月開始兩至三日先屙一次 但系近尼兩個禮拜屙既都系好硬好乾 距試過一路屙一路喊 睇過醫生 醫生開左通大便既藥比距食 食完都唔算屙得好好 都系硬 每隔兩三日都會比距飲7星茶 但都仲系屙粒粒 硬既 唔知點算好

男爵府

一定要多喝水和吃水果, 奶粉很熱氣呀.

複式洋房

回覆:JessicaElla 的帖子

距有飲好多水 距飲人奶 間唔中一餐奶粉 食粥都有落菜 南瓜個啲

翡翠宮

要飲多D水,食多D蔬菜水果先得架

Elegantk 發表於 15-11-9 12:19
如題 我個仔十個幾月 上個月開始兩至三日先屙一次 但系近尼兩個禮拜屙既都系好硬好乾 距試過一路屙一路喊 ...
您好Elegantk, 便便乾或硬通常因為水份/ 纖維攝取仍未足夠, 媽媽每日都有俾菜仔仔都好好呀! 每日最好俾兩款或以上蔬果BB, 例如菠菜、粟米、大蕉、梨、火龍果等, 對排便都有幫助, 水份方面, 唔油膩湯水、稀釋果汁都可以; 餐前用掌心順時針同BB按摩肚仔, 促進腸道蠕動, 都有幫助, 媽媽加油呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

公爵府

回覆:Elegantk 的帖子

咁飲食方面一定要改善喇

複式洋房

引用:咁飲食方面一定要改善喇

原帖由 hoganbaby 於 15-11-10 發表
咁飲食方面一定要改善喇
可以點改善

禁止訪問

回覆:Elegantk 的帖子

複式洋房

回覆:求救!bb屙唔到屎

我女唔肯食生果菜唔飲,

唯有益力多,放縱俾佢飲
益生茵有效屙屎

複式洋房

Bbvbb 發表於 15-11-13 03:44
我女唔肯食生果菜唔飲,

唯有益力多,放縱俾佢飲

益力多好高糖份架!
樓主仔仔得10個月左右,可以試下買bb食既乳酪比佢試下,不過飲水同食生果就最好,大蕉或者火龍果對便便好架!

大宅

之前我細女都試過,後尾有媽媽教我買一隻藥粉俾個女飲,飲咗2次即痾,之後就無再飲過。個名係OptiBac probiotics。果時個媽媽教買粉紅色盒果隻,係for小朋友。

複式洋房

引用:Quote:Bbvbb+發表於+15-11-13+03:44+我女唔

原帖由 CK912 於 15-11-13 發表
益力多好高糖份架!
樓主仔仔得10個月左右,可以試下買bb食既乳酪比佢試下,不過飲水同食生果就最好,大蕉 ...
有比距食香蕉 早兩日屙左一次超多 之後到尼加都未屙

複式洋房

引用:之前我細女都試過,後尾有媽媽教我買一隻藥

原帖由 micman 於 15-11-14 發表
之前我細女都試過,後尾有媽媽教我買一隻藥粉俾個女飲,飲咗2次即痾,之後就無再飲過。個名係OptiBac probi ...
可以系邊買到?

大宅

我之前係金鐘果間好大間嘅supermarket買,好似係market place,不過佢係放係一個好似藥櫃嘅架度。呢盒嘢要成3百幾一盒,不過真係好得

大宅

回覆 Elegantk 的帖子

我搵得返個帖喇,希望幫到你

OptiBac probiotics 有小朋友同大人既,係Wellness centre 有得賣,
http://www.jasons.com.hk/index_zh.php
銅鑼灣Jason 入面既wellness centre,亦可以打去訂,21968060, 過五百就送貨,一盒小朋友已經三百幾蚊,大人一盒二百幾,兩盒就可以送貨的了。帶中銀卡去買好似有折,不過唔知要買滿幾多!
小朋友個盒係粉紅色的,一包包粉裝,甜甜地,可以溝落D凍既juice 或水入面,記得唔好溝熱野飲。

複式洋房

引用:回覆+Elegantk+的帖子我搵得返個帖喇,希望

原帖由 micman 於 15-11-21 發表
回覆 Elegantk 的帖子

我搵得返個帖喇,希望幫到你
麻煩哂 感激不盡

首頁

尾頁

跳至