自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

引用:我都係幼師出身,坦白講我會鬧會罰已經警告

原帖由 小manman 於 15-11-09 發表
我都係幼師出身,坦白講我會鬧會罰已經警告過又比左機會但依然犯同一錯誤的小朋友~

獎勵係比做得好的小朋 ...
我囡學校打人,我同老師講“罰佢就岩“

家長教唔到要俾老師教

相信老師“嚴而有愛“

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-11-09 發表我

原帖由 咖央 於 15-11-09 發表
樓主心態同我99一樣,佢又係覺得小朋友要教,唔係罰。又唔喜歡個孫坐naughty chair. 但事實證明,幼稚園嘅 ...
坐naughty chair其實係要比佢冷靜同思考下自己錯乜~

都係教的其中一種方式~

當小朋友第一次犯錯,我會好聲好氣同佢講道理,但如果我話左佢都依然係咁,我就會鬧,再犯就必然係罰~

如果小朋友屢次犯同一錯誤,都用同一語調去講道理,依架的小朋友根本當你唱歌~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-11-09 發表我

原帖由 BIGPAT 於 15-11-09 發表
我囡學校打人,我同老師講“罰佢就岩“

家長教唔到要俾老師教
其實,係愛佢先會教佢鬧佢罰佢,目的係要教導佢學習做一個守規則的乖小朋友~

侯爵府

畀面勳章

我覺得哩個方法冇野喎

伯爵府

引用:Quote:原帖由 yl88 於 15-11-09 發表你讀學

原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表
真㗎?係米因為有監管?
我反而覺得私校既老師有愛心d,因為大機構個d好多都係老臣子,因為福利好人工高所以唔會點走,似打工咁。而私校要靠口碑,做得好先有人會讀,不過亦因為咁所以較怕家長投訴。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我仔係曳,但可否用獎勵方式鼓勵佢做好,好

我仔係曳,但可否用獎勵方式鼓勵佢做好,
好過用罰黎傷佢自尊?
咁你自己平日點教?

翡翠宮

畀面勳章

郁手打人面同推人,老師隔離同罰坐一d都唔過份。
日日是好日

男爵府

引用:Quote:原帖由+losttoa+於+15-11-09+發表點

罰佢坐出課室中間示眾,
我去到接放學唔俾佢走。
樓主,小朋友打人真係唔啱,要教,如果樓主係心痛個仔坐中間示眾,可以同老師傾下,改另一種罰法,因為對小朋友嚟講都係傷自尊心嘅

但你係屋企都要教佢,打人所以俾老師罰,唔可以打人,如果可以,就帶個仔同受傷小朋友道歉啦,要俾仔仔知道,做錯事要負責任,要改善

珍珠宮

回覆:到底有冇真正有愛心、有耐性嘅幼稚園同幼師?

我仔學校有個家長又係咁,仲返學校鬧老師罰佢仔,叫老師唔好鬧同罰佢仔,老師真係唔再理佢仔囉,最後邊個無著數呢?!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+losttoa+於+15-11-09+發表點

罰佢坐出課室中間示眾,
我去到接放學唔俾佢走。
如果俾老師咁罸法,佢一定係抵罰,你縦容佢,又唔like人哋幫你教仔,咁想點?

男爵府

睇完就明白你個仔ED行為完全係你種出嚟啦!正常父母如果自己仔女係甘, 不但會讚同老師做法, 返到屋企都要再受罰1次。
我個仔2歲幾, 係公園同人爭玩具講唔聽咪立即拉佢返去, 入房罰企, 之後再講道理問佢知唔知錯。
你甘既思想唔止害左身邊既同學仔仲害埋你個仔。3歲喇,唔係3個月大。

allah    發表於 15-11-10 02:58
Sweet@family    發表於 15-11-9 21:14

伯爵府

好過用罰黎傷佢自尊?
恕我直言,你自己曾做幼師,有否想過自己應該怎樣教他?三歲人仔打人,個一刻你會怎樣處理?如果再犯又應怎樣做?怎樣實行你既獎勵計劃?

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:坦白講,如果阿仔同學會打人同推人,老師無

原帖由 chowqv 於 15-11-09 發表
坦白講,如果阿仔同學會打人同推人,老師無任何處理,我真係會投訴。"愛心,耐性"唔係咁樣濫用。

...
絶對同意!我仔現在在澳洲讀緊幼稚園,如果小朋友曳如推撞同學/不斷擾亂課室秩序/教而不善,我仔老師都會罰同學坐一張有喊公仔的椅上,張椅在課室後方,都有示眾的效果。我本身都是高中老師,同意「先管後教」、「賞罰分明」、不宜事事用獎勵同軟功,否則容易變成「唔話得」、同脆弱的孩子。3歲是時候學習知禮守規了、做錯事是會得到懲罰的道理,

伯爵府

罰坐好正常。
有時唔可以只睇單一面既。

珍珠宮

引用:我仔學校有個家長又係咁,仲返學校鬧老師罰

原帖由 PinPin 於 15-11-09 發表
我仔學校有個家長又係咁,仲返學校鬧老師罰佢仔,叫老師唔好鬧同罰佢仔,老師真係唔再理佢仔囉,最後邊個無 ...
我小朋友啲家長咪係咁囉,做代表同演出嘅機會都無

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 15-11-09 發表坦白

原帖由 mrshearn 於 15-11-09 發表
絶對同意!我仔現在在澳洲讀緊幼稚園,如果小朋友曳如推撞同學/不斷擾亂課室秩序/教而不善,我仔老師都會罰 ...
認同,我小朋友玩剪刀,剪自己頭髮,我同我先生話過佢4次,都無改善,我哋就收起剪刀,1星期不準用。點知有日我99上嚟,趁我哋出街,攞剪刀畀佢用,99仲鬧返我哋轉頭,話我哋咁樣唔係教,不應咁樣罰。我先生乜都唔理,喺99面前狠狠咁鬧小朋友一餐。之後99仲教育專家上身咁,話佢個仔大聲鬧係無用。有時99唔知咁多,就一面倒咁維護啲小朋友。其實你估我哋好想禁止佢用剪刀咩。
咁嘅情況就好似家長不滿老師嘅罰則。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我認為獎罰分明,先可以教好小朋友。
只獎不罰或只罰不獎,效果無咁好。

男爵府

引用:小朋友要認識咩叫合理consequence,+就算行

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-09 發表
小朋友要認識咩叫合理consequence, 就算行正面管教都係咁
倒潟奶, 無得飲, 要幫手抹返
dinnertime唔食飯, ...
正確,作為家長、老師都應該知道問題嘅歸屬在那邊,係小朋友嘅就一定要佢學習合理後果,我相信老師之前已用了很多方法,例如正增強、負增強、奬賞,但奬賞係要睇時機,好多小朋友以為喊老師會怕佢,如果個個都係咁,老師怎辦,學期初常規訓練很重要,無好常規,老師教不到,孩子也學不到呢!看開一點或許以後有好成果,我常告訴我的子女,老師遷就你有何難,教你才能成長!

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

好過用罰黎傷佢自尊?
睇咩老師,我仔間學校,宜家n班老師好好,宜家k1個老師好一般,同家長電話中都係趕住收線。

子爵府

引用:自已教啦,又唔係一定要返幼稚園既。任何一

原帖由 Alange 於 15-11-09 發表
自已教啦,又唔係一定要返幼稚園既。
任何一位有正常智商的成年人都應該可以應付幼稚園的教學有餘。:handso ...
你做緊幼師?唔係唔好亂講喎...我唔認同囉
如果唔係點解咁辛苦讀書?

首頁
34567...11

尾頁

跳至