論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問各位你地會唔會教你地個姐姐點樣待人接物, 禮貌, 態度等等的處世之道??

我屋企個呀姐做嘢ok, 不過成日比我99 同其他屋企人投訴無禮貌, 態度唔好... 唔明又唔問... 唔多出聲咁, 我可以點做? 唔通真係要教女咁教?!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

佢地係要教架,你唔需要同佢講咩道理,你講佢都未必明,但基本禮貌一定要有囉

男爵府

工人是習慣了 - 明不明白都會點頭的, 所以妳要她說一次出來, 不要浪費時間問她: 明不明白.

有什麼做人的道理?

妳是要求她: 有人對她說話, 要出聲"應", 不可只點頭, 和她要站在說話人面前, 和未說完, 不可離開.

言語不通是一大的障礙, 所以妳要求她說什麼出來, 她可以說清楚妳的要求已好好了. 去街市買餸沒有買錯亦是好好了

相反. 如她說得太多或喜歡駁咀, 妳就會覺得她麻煩, 到時可能會想毒啞她

不要要求她多, 只要將家務做好就可以了.

別墅

因為我之前另一個工人係好口乖 (响香港做咗十幾年, 廣東話又好, 不過精過頭, o的嘢做得半桶水, 又係好多說話聽), 有比較之下, 呢個呀姐又唔識廣東話, 又唔多出聲, 十問九唔應, 應咗又唔做, 又唔得醒目, 99就話佢好無禮貌, 又唔尊重人, 又係好多說話聽....

左右做人難... 我番工都成日聽到電話又話呀姐唔明, 叫我傳話, 又要聽投訴, 但係又唔鬧得呀姐, 因為有個呀b 比佢睇住...

大宅

我覺得唔係“教”佢,而係要“話”佢!講真就算唔係工人,普通人都應該知道咩係基本禮貌啦。

我以前個印做嘢自動波,但好唔like我呀媽,因我呀媽成日話佢呢樣唔好嗰啲又做得差,所以佢永逺都唔叫我呀媽,仲比個long face“得”佢,我呀媽憎到佢死,但我呀爸對工人好好,成日買嘢比我啲仔女食都预埋個工人一份,所以佢次次见到我呀爸都蓮子蓉口面。

講真好多工人都好唔鍾意屋企啲老人家,嫌佢地諸多挑剔多多声氣,而老人家好多时亦看啲工人唔顺眼,所以啲工人係會用selective嘅態度對唔同人,根本唔係佢本身唔識點待人接物囖!

但點都好,你都係要話佢囖,等佢知道你地對佢有不满囖!

原文章由 janan 於 08-8-5 10:06 發表
我想問各位你地會唔會教你地個姐姐點樣待人接物, 禮貌, 態度等等的處世之道??

我屋企個呀姐做嘢ok, 不過成日比我99 同其他屋企人投訴無禮貌, 態度唔好... 唔明又唔問... 唔多出聲咁, 我可以點做? 唔通真係要教女咁 ...

別墅

janan, 我舊工人係做家務就麻麻, 其他都好好。e+個新工人做家務就ok, 黎左hk4年一d禮貌無, 唔會自動自覺, 買餸又買d爛, 又唔細心(呀囡碗飯有雞骨) , 又亂咁比野我個囡食(綠豆水沖奶) , 又操老, 行街唔理人(銀包/電話唔跟身, 抱主呀囡行係我地前面, 望都唔望我地行去邊), 而且係呀囡(2.6y)都未係跟(除食糖同玩)。 所以我上星期已經請左新工人。
家姐 2005年12月19日出世﹗                                      細佬 2010年11月1 日出世!

珍珠宮

[做人既道理]我就唔會教~

我只會教佢[做工人既道理!]

別墅

原文章由 filleul 於 08-8-5 12:15 發表
我覺得唔係“教”佢,而係要“話”佢!講真就算唔係工人,普通人都應該知道咩係基本禮貌啦。

我以前個印做嘢自動波,但好唔like我呀媽,因我呀媽成日話佢呢樣唔好嗰啲又做得差,所以佢永逺都唔叫我呀媽,仲比個long face“得”佢, ...

我呢個呀姐, 唔係好出聲, 但係我覺得佢面皮薄, 一話完佢, 成個樣黑晒, 更加聲都唔聲... 唔係好話得果隻... 我無嘢驚, 因為唔係廿四小時都有人睇住呀姐湊b... 驚佢記仇唔知點對bb 啫...

或者你都講得啱, 呀姐通常都唔鍾意o的老人家, 又長氣, 又煩, 仲要幾俺尖... (基本上有時99睇我做嘢都唔順眼, 何況我個工人...) 所以我個工人都唔係好理佢地講嘢... 唔係受個工人氣, 都要間接比人話我唔教個工人, 但係人地都成廿幾歲, 好難好似小朋友咁教...

唉....

別墅

原文章由 fanny豬豬 於 08-8-5 13:50 發表
janan, 我舊工人係做家務就麻麻, 其他都好好。e+個新工人做家務就ok, 黎左hk4年一d禮貌無, 唔會自動自覺, 買餸又買d爛, 又唔細心(呀囡碗飯有雞骨) , 又亂咁比野我個囡食(綠豆水沖奶) , 又操老, 行街 ...

真係好難請到個面面俱圓的好工人... 請到真係三生有幸!!

大宅

我都好同情你嘅處境,做咗夹心人,但我好你少少!起碼嗰個係我呀媽唔係我奶奶,唔顶撞得!但嗰陣时真係超劲烦,呀媽成日同我数工人咩唔好咩唔著,有时仲打去我office講一大輪,好彩我呀媽同工人碰面时都無搞六國大風相,但有时我都覺得呀媽都幾挑剔多疑,我都會幫個工人講好說話,咁就死啦,我呀媽就連我都鬧埋,其實我都係想息事寧人,等我耳根清净!但啲呀媽同奶奶就係鍾意数啲工人,以突顯佢地嘅權威同地位。

不過咁,有时老人家看到嘅嘢,我地未必看到,因好多工人都好識係主人面前扮嘢,我地唔係屋企时佢就會拎番個真面目出黎囖,咁啲呀媽同奶奶咪受晒囖!所以我後來都認真去考虑我呀媽啲投诉,個工人臨完约时真係180度大變兼反轉豬肚添!我真係要多谢呀媽點醒我咯!

我而家都係夹心人,但就係“左右逢源”嗰隻囖!好彩我而家個工人都好識分”專卑“,對我呀媽都叫做恭敬,但我呀媽都一樣好多嘢看唔顺眼,我而家唔同佢嘈,反而”称赞“呀媽提點我,满足佢嘅優越感,仲話個工人比较蠢,鬧都無辦法,要慢慢教,佢條氣都顺啲。

而工人嗰邊,我有时會以呀媽嘅名義買咗啲嘢食比佢同小朋友,等佢對我呀媽嘅印象好啲,但我都會吩咐佢要對婆婆有禮,见到婆婆要叫佢。

其實如果唔係你對佢差,佢都唔會報复落你BB度嘅。同埋你話佢嘅語氣唔一定係要”鏟“嘅,好声好氣咁提點佢,面皮點薄都應該受到掛!

試下得唔得!

原文章由 janan 於 08-8-5 14:12 發表

我呢個呀姐, 唔係好出聲, 但係我覺得佢面皮薄, 一話完佢, 成個樣黑晒, 更加聲都唔聲... 唔係好話得果隻... 我無嘢驚, 因為唔係廿四小時都有人睇住呀姐湊b... 驚佢記仇唔知點對bb 啫...

或者你都講得啱, 呀姐通常 ...

別墅

試過幾次, 失敗左, AGENT 仲爆番比我聽, 先生太太好煩, 當佢係小朋友咁

別墅

原文章由 filleul 於 08-8-5 15:48 發表

個工人臨完约时真係180度大變兼反轉豬肚添!我真係要多谢呀媽點醒我咯
...

佢點反轉豬肚法呀??

大宅

agree,我覺得D工人蝦老人家,我奶奶對我上一個工人好好,因為上一個工人都幾口乖,但現在個工人,奶奶就成日投訴

其實,細心D留意,我都見到個工人唔係幾聽我奶奶講野,可能,我老公成日"質"我奶奶,我就每次奶奶講完,我就叫工人那方面要改善,俾個工人覺得,我係信/聽奶奶講的事...如入屋要叫人咁,我無同佢解釋做人道理,我只係講,佢咁做係無禮貌,別人看見,都只會覺得佢做得差,叫佢以後要叫我奶奶一聲(要肯定我奶奶一定聽到那種)

可能我知道奶奶脾氣好,咁佢都忍唔到個工人,就係我出"口"的時候...

原文章由 filleul 於 08-8-5 15:48 發表
我都好同情你嘅處境,做咗夹心人,但我好你少少!起碼嗰個係我呀媽唔係我奶奶,唔顶撞得!但嗰陣时真係超劲烦,呀媽成日同我数工人咩唔好咩唔著,有时仲打去我office講一大輪,好彩我呀媽同工人碰面时都無搞六國大風相,但有时我都覺得 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 filleul 於 08-8-5 12:15 發表
我以前個印做嘢自動波,但好唔like我呀媽,因我呀媽成日話佢呢樣唔好嗰啲又做得差,所以佢永逺都唔叫我呀媽,仲比個long face“得”佢,我呀媽憎到佢死,但我呀爸對工人好好,成日買嘢比我啲仔女食都预埋個工人一份,所以佢次次见到我呀爸都蓮子蓉口面。

講真好多工人都好唔鍾意屋企啲老人家,嫌佢地諸多挑剔多多声氣,而老人家好多时亦看啲工人唔顺眼,所以啲工人係會用selective嘅態度對唔同人,根本唔係佢本身唔識點待人接物囖!
...

我家姐姐都係咁架, 但又唔係好出面
但佢對我媽咪係多d笑容架

你問我幫邊個
我會幫工人, 唔幫針對佢的奶奶
唔識做人果個係我奶奶, 好多無謂的爭拗都係因佢而起
俾佢咁針對法, 我係打工仔, 我都唔順氣啦
記住, 佢d投訴永遠都係雞毛蒜皮....
奶奶當然覺得我幫工人蝦佢
但係, 好多野我自己有眼睇....

大宅

嘩!都幾一言難盡咯!

工作態度其一,以前好多嘢都自動自覺做,我話唔同佢續约之後,叫佢做佢都無做 - 不過呢啲都预咗咯!但佢居然趁我同老公返晒工後係主人房(因無view cam)看VCD,由朝開到晚,因我夜晚放工返来看late news时個电视同DVD機仲係“合合興”,仲要屈我個仔唔記得息电视,好彩我呀媽特激上我屋企,係門口都聽到個电视機声,係播緊啲回教拜神片(因佢散唔切水,赖低咗個盒係我房)你話佢開得幾大声,好似想整爛晒我屋企啲嘢!

我叫佢煮飯,佢又話佢唔舒服,居然叫我出街食wor!

以前我個女發小姐脾氣唔聽佢講,佢就好可憐咁呢埋係個厨房度喊,好委屈咁,搞到我好内疚,等我仲要安慰佢小朋友無心激你嘅,唔好記係心度。反轉豬肚後,我個女動不動就比佢鬧到飛起,我真係要颁個最佳女主角奖佢!

最精彩係咩都同我計到足,好似我夹埋agent“握”佢錢咁,仲有“寸”到飛起,我話同佢出機票,今日話咗幾时走,聽日又話要改,改咗足足4-5次,好彩我未出機票,最顶肺係指明要坐Cathay直航,如果唔係就唔要。

死未!!!所以唔好以为佢地面皮薄,可能係佢嘅演技好渣!

小心!小心!

原文章由 janan 於 08-8-5 16:19 發表

佢點反轉豬肚法呀??

別墅

原文章由 filleul 於 08-8-5 16:55 發表
嘩!都幾一言難盡咯!

工作態度其一,以前好多嘢都自動自覺做,我話唔同佢續约之後,叫佢做佢都無做 - 不過呢啲都预咗咯!但佢居然趁我同老公返晒工後係主人房(因無view cam)看VCD,由朝開到晚,因我夜晚放工返来看late news时個电视 ...

嘩... 我都要小心o的先得!! 希望我個呀姐唔係咁... 如果唔係對住佢果個月都幾難頂...

伯爵府

有呀, 特別係C6,長氣又chum氣,講親道理都成半小時以上,試過最長兩個半鍾,我都差d zzzz左。

我估工人唔多唔少都覺我地長氣,鬼叫佢成日同我地講佢對仔女點教好咩!自己d感情生活又求其兼拖泥,c6都係見佢要照顧我地兩個小朋友才想快快同佢分析完等佢唔再兜圈唸野咋。

洋房

我都好同情你嘅處境,做咗夹心人,但我好你少少!起碼嗰個係我呀媽唔係我奶奶,唔顶撞得!但嗰陣时真係超劲烦,呀媽成日同我数工人咩唔好咩唔著,有时仲打去我office講一大輪,好彩我呀媽同工人碰面时都無搞六國大風相,但有时我都覺得 ...

Hi filleul, your opinion is very good, my工人always black face to my mother if I'm not at home, and if my mother is not here, 工人 "now" my bb and my kid, many bad things done when no other audlt at home, all is my daughter (5y). although she work at my home over 1 yr, but my bb & kid hate her.....I already fired her 1 month ago

首頁

尾頁

跳至