跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你地有無幫BB轉奶粉或者打算幫BB轉? 會轉咩牌子?

食緊日本奶粉既BB會唔會本地奶粉? 還是繼續食日本大仔奶粉呀?

大宅

BB食緊明治, 不過我諗過轉, 要轉都會等佢1歲先再決定, 不過一定轉番明治大仔law..

原文章由 hahachan 於 08-8-5 10:21 發表

食緊日本奶粉既BB會唔會本地奶粉? 還是繼續食日本大仔奶粉呀?

別墅

我轉左美素樂, bb食開明治, 轉左美素樂, bb大隻左, 加上近日報紙話日本奶粉在香港沒有化驗, 都食噃香港奶粉安心d

原文章由 hahachan 於 08-8-5 10:21 發表

大宅

我都有看過篇新聞,其實都冇話有問題, 只不過驚媽咪睇唔明日文標籤, 但又有幾多食香港奶粉的媽咪會看標籤?咁日本的bb都係咁食, 日本咁大的一個國家, 好多野都比香港嚴, 如果有事一定知la.又冇聽過有乜問題, 咁點解要轉 ? 我bb都食明治, 好健康, 我大仔都會食返明治, 有時我會想係咪香港d奶粉商見d人轉食日本奶粉, 驚冇生意, 所以又問下d醫生意見, 跟住記者又斷章取義....

別墅

我都同意shuna嘅講法..
我BB都係食緊明治,我都會到1歲到就轉大仔奶粉

大宅

原來你地都準備1歲先轉大仔, 我頂左個同事一箱細仔,自己又訂左一箱,而家有十幾罐! 哈哈,仲諗緊BB有排食!

我自己一路都覺得D奶粉成分應該差不多, 日本奶粉未必特別好,香港奶粉又未必特別差, 初初選日本奶粉係因為個罐靚D! 哈哈哈哈!!!! BB 食得幾好,咁就無同佢轉過.

不過諗緊,本地奶粉會容易買D咁囉, 同埋D奶粉會成日都送奶粉, 幾so咁囉! 嘻嘻~~

[ 本文章最後由 hahachan 於 08-8-25 17:20 編輯 ]

大宅

有無人會考慮日本公主奶粉?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都諗住比bb食beanstalk細仔到至少食到10個月

複式洋房

我個bb最近先轉咗食beanstalk, 之前佢食母乳加A+, 但係A+加價得實在太貴, 加上個仔對A+隻味唔係咁鐘意, 一路都食得好少, 不過轉咗beanstalk之後, 佢就食得幾好, 我都係買奶粉果時聽個sale講, 話呢隻比雪印更接近母乳, 其實只要個仔肯食, 我覺隻都冇咩所謂

大宅

好媽媽勳章

現時我既存貨仲有4罐細仔奶粉, 仲諗緊食多一箱先至轉定係食淨一罐就轉, 好傷腦筋...

大宅

係咩黎架?

原文章由 okwai 於 08-8-25 17:34 發表
有無人會考慮日本公主奶粉?

別墅

你會選明治大仔or其他牌子. 我b囡都係食明治細仔, 仲有6罐, 食埋就想轉.

原文章由 mandy1014 於 08-8-21 01:07 發表
我都同意shuna嘅講法..
我BB都係食緊明治,我都會到1歲到就轉大仔奶粉

大宅

陪月勳章

我都好煩,我現在細仔森永只餘一罐, 都唔知繼續訂細仔定大仔好...
大家有意見嗎???

男爵府

我個女仲有一個星期到9個月已頂了森永(from 9 months)..

複式洋房

我bb飲緊能恩低敏,依家唔係幾肯飲奶,想轉另外一隻比佢,睇下會唔會飲多d同埋會大隻d...低敏d營養係咪無普通奶粉咁好架?
轉深永大仔好定係a+,美素樂?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 virgko 於 08-9-2 01:38 發表
我都好煩,我現在細仔森永只餘一罐, 都唔知繼續訂細仔定大仔好...
大家有意見嗎???

到琴日為止我仲有2罐半細仔奶粉, 於是今日就訂多4罐細仔咁即係可以食到十月中左右先至轉大仔奶粉囉.

大宅

想問下你地呢食開日本奶粉,D奶粉溶得好唔好架? 我BB食日本雪印,一路都溶得唔係咁好,有D一點點响樽0個度,不過見BB食得OK,就無理佢。用熱水開就好少少..

請問森永同明治係咪咁架?

男爵府

好媽媽勳章

我仔都係食森永..末食粥仔之前d便便都good架..之後就 森永仲有一罐..我買左細罐大仔和光堂..慢慢試下轉

大宅

好媽媽勳章

原文章由 hahachan 於 08-9-3 12:16 發表
想問下你地呢食開日本奶粉,D奶粉溶得好唔好架? 我BB食日本雪印,一路都溶得唔係咁好,有D一點點响樽0個度,不過見BB食得OK,就無理佢。用熱水開就好少少..

請問森永同明治係咪咁架? ...

我個女食森永, 其實當要開140ml以上就發覺啲奶粉好難溶, 有時甚至會有一舊舊沉係樽底添! 我覺得要用訂奶粉網上教既方法開先至ok, 即係先倒60度熱水入樽然後加奶粉, 搖勻後再加凍水, 咁啲奶粉就會溶得好好.

複式洋房

原文章由 hahachan 於 08-9-3 12:16 發表

請問森永同明治係咪咁架? ...

我仔仔食雪印另一條line既beanstalk, 我諗妳話既溶到一點點, 其實係正常嫁, 因為個註釋話係會咁既情況(我睇到有d漢字寫), 因為beanstalk話係接近母乳, 而我見母乳都係有一點點既, 所以我就無理佢

首頁

尾頁

跳至