跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽你地會揀開刀定順產 我好怕痛所以揀開刀.請問開刀有咩要注意

別墅

hihi...我正想問的問題, 因為我想順產,但身邊好多人都話開刀好,唔痛, 復完都快, 安全.....我而家都三心兩意...因為早d決定好d麻..要book日期...可能11月中麻....你地呢??

別墅

我都好怕痛,所以選擇了開刀,我都想知有冇要注意?

大宅

原文章由 KasARa 於 08-8-5 16:39 發表
我都好怕痛,所以選擇了開刀,我都想知有冇要注意?

順產可以感受做母親的經歷~~

大宅

我都仲15/16緊...開頭我都好肯定係開刀生,但睇過好多資料之後,發現開刀的復原時間好長,因為個肚的傷口好返唔代表子宮個傷口好返...
而順產,其實都好多野要考慮,好似會陰傷口、失禁、陰道太窄會整親bb等等等等,所以都未諗掂...

大宅

亨媽上一胎開刀 , 今胎都係 .
其實無乜特別要注意嘅地方 , 記得帶腰封入院 , 如果唔係 , 第二日無尿袋要自己落床去厠所 , 會好痛 & 行唔倒 .
因個子宮未收細仲好大好重 , 一坐/企起身 , 個肚皮 & 子宮向下墜住個傷口會好辛苦 .
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

亨媽問過e生 , 開刀後子宮個傷口會好快埋口 .
亨媽自己係開刀 , 都係隔咗半年又有咗第2個bb , e生話絕對無問題 , 仲話未聽過未夠一年要落咗佢 .
另外有個朋友都係開刀嘅 , 相隔只4個月就有第2個bb , 都不知幾健康 , 朋友仔有寫開 blog , 有時間可以去睇下 :
http://hk.myblog.yahoo.com/mami-mama/article?mid=61435

原文章由 NANAAU 於 08-8-5 17:24 發表
我都仲15/16緊...開頭我都好肯定係開刀生,但睇過好多資料之後,發現開刀的復原時間好長,因為個肚的傷口好返唔代表子宮個傷口好返...
而順產,其實都好多野要考慮,好似會陰傷口、失禁、陰道太窄會整親bb等等等等,所以都未諗掂 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我揀咗開刀...........

複式洋房

原文章由 亨仔媽咪 於 08-8-5 18:17 發表
亨媽上一胎開刀 , 今胎都係 .
其實無乜特別要注意嘅地方 , 記得帶腰封入院 , 如果唔係 , 第二日無尿袋要自己落床去厠所 , 會好痛 & 行唔倒 .
因個子宮未收細仲好大好重 , 一坐/企起身 , 個肚皮 & 子宮向下墜住個傷口 ...

亨媽腰封在那裡買?ths!

大宅

腰封喺一般孕婦時裝店有賣 , 荷花都有 .
亨媽果個喺吉豬島買 , 六甲村牌子 , 幾好用 .

原文章由 holmanloveki 於 08-8-6 20:00 發表

亨媽腰封在那裡買?ths!
有空請來逛逛喔 !

別墅

我都係開刀生既, 當時醫生係有suggest 最好一年後先再有bb
不過如果好似亨媽果醫生check過無問題咁應該無問題既...

""仲話未聽過未夠一年要落咗佢""------> 我都未聽過...到時小心d 咪得lor~

原文章由 亨仔媽咪 於 08-8-5 18:25 發表
亨媽問過e生 , 開刀後子宮個傷口會好快埋口 .
亨媽自己係開刀 , 都係隔咗半年又有咗第2個bb , e生話絕對無問題 , 仲話未聽過未夠一年要落咗佢 .
另外有個朋友都係開刀嘅 , 相隔只4個月就有第2個bb , 都不知幾健康 , ...

大宅

我上一胎都諗住順產...但36 weeks要urgent 開刀...好驚...
但其實過程完全好舒服, 唔痛, 老公又可以陪我一齊...less than 30 mins 就攪掂...
夜晚做,我第二朝就落牀餵人奶 la...有用腰封, 一D都唔痛..
e生手勢好, 返屋企都冇食過止痛丸, 一路都冇痛過, 雖然有工人, 但餵人奶同BB沖涼都係自己攪掂...我無所謂嘅"坐月"...只食得清淡, 有營飬, 照沖涼洗頭(因覺得成日接觸BB要乾淨), 去街 shopping....ok wor...
隔咗4個月又有第二胎, 都有問e生意見, 佢話 no problem, monitor 住就ok, so far 無咩特別, 傷口冇痛 wor....

[ 本文章最後由 Christyc 於 08-8-7 09:16 編輯 ]

別墅

Christyc,

hello! 我是亮媽!!!
原來你上次係開刀ga...

原文章由 Christyc 於 08-8-7 09:15 發表
我上一胎都諗住順產...但36 weeks要urgent 開刀...好驚...
但其實過程完全好舒服, 唔痛, 老公又可以陪我一齊...less than 30 mins 就攪掂...
夜晚做,我第二朝就落牀餵人奶 la...有用腰封, 一D都唔痛..
e生手勢好, 返 ...

大宅

Morning ah 亮媽!!!
係呀!!! 血壓超高 urgent 開刀lor, lunch 去check up, then afternoon 就去開刀 ah....冇咩準備 ah...

原文章由 ulam 於 08-8-7 09:19 發表
Christyc,

hello! 我是亮媽!!!
原來你上次係開刀ga...

男爵府

原文章由 Christyc 於 08-8-7 10:04 發表
係呀!!! 血壓超高 urgent 開刀lor, lunch 去check up, then afternoon 就去開刀 ah....冇咩準備 ah...

亮媽 & 蝦米媽,

我諗住順產,唔知到最後得唔得呢?
我大嫂都係因血壓高緊急開刀,佢話好驚喎。

大宅

我支持順產 gar!!! 加油...個個都得你一定得!!!
但其實開刀亦都唔駛驚, 好安全, 問題唔大嘅....

原文章由 Kobaby 於 08-8-7 11:56 發表

亮媽 & 蝦米媽,

我諗住順產,唔知到最後得唔得呢?
我大嫂都係因血壓高緊急開刀,佢話好驚喎。

大宅

原文章由 Mrscheung99 於 08-8-5 16:41 發表

順產可以感受做母親的經歷~~

我都係咁諗啊.......人一世, 梗係要試下生既感覺啦嘛......之不過, 我又好驚.....痛(唔係生仔痛) 係生之前既陣痛, 我好驚痛左十幾個鐘之後, 阿醫生話, 馮太, 你要開刀呀 下, 咁咁我咪好蝕底?! 除左錢之外, 蝕左十幾個鐘陣痛啵, 我驚我爆粗口啊
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

大宅

亨媽都支持順產架 !
見隔離床個太太生完bb後幾個鐘就落床 , 行得仲就快過d姑娘...
不過亨媽比較迷信 , 所以選擇擇日開刀 , 好似有預算d , 又唔洗老公半夜做賽車手車亨媽去e院 .
另外 , 亨媽d朋友仔生bb唔剃毛毛 , 但亨媽舊年喺法國e院就要 , 唔知今次仁安洗唔洗呢 ?

原文章由 Christyc 於 08-8-7 12:03 發表
我支持順產 gar!!! 加油...個個都得你一定得!!!
但其實開刀亦都唔駛驚, 好安全, 問題唔大嘅....
有空請來逛逛喔 !

別墅

Christyc,

我都係urgent 開刀, 下午check up, 晚上開刀呢~

原文章由 Christyc 於 08-8-7 10:04 發表

首頁

尾頁

跳至