論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

工人剛剛走左,agent上左黎我屋企,睇住我計晒d人工比佢,咁工人又買左d飲品,零食,仲有公仔送比囡囡,都算係咁,雖然佢做野唔算係太好,但無可否認佢真係好鍚我d仔女,當我送佢落樓下既時候,佢仲喊,話唔捨得我地,特別係囡囡,可能我眼淺啦,我都眼濕濕,個心好唔舒服,話晒佢係我到都工作左2年了,如果唔係佢練精學懶,我老公唔係好鍾意,我都會同佢續約,但無辦法,佢係用我老公個名申請既,無得我話事

我都希望佢係新僱主度開開心心,亦有叫佢要聽新僱主話,我都想佢好,不過佢有留低tel比我,佢話有時間會打tel比囡囡

唔知點解佢平時做野我都有唔滿意既地方,但當佢走個一刻,我竟然有d唔捨得,好心up

不過佢都6點幾先走,因佢今朝8點出去入境處攪手續,差不多4:00先番,所以我無計今日既人工比佢,亦無同我計較,仲幚我收晒3,做咁少少家務先走

複式洋房

我以前果個....我都會咁.
情況都同你一樣.

侯爵府

畀面勳章

原文章由 amysnlee 於 08-8-5 19:53 發表
工人剛剛走左,agent上左黎我屋企,睇住我計晒d人工比佢,咁工人又買左d飲品,零食,仲有公仔送比囡囡,都算係咁,雖然佢做野唔算係太好,但無可否認佢真係好鍚我d仔女,當我送佢落樓下既時候,佢仲喊,話唔捨得我地,特別係囡囡 ...

Yes I did. My previous helper cried a couple of times before she left our home, she stayed with us for 4 years. Though my daughter didn't particularly like her but she did establish a good relationship with us.

daisy17772

禁止訪問

水晶宮

姐姐走果日
我地请巨食午餐
巨话好中意我个FAMILY
系两年中知道自己有D地方做的唔好希望太太我原谅巨
并且多谢我地照顾巨对巨好好
我都听到眼湿湿架
无谂到巨会讲哩D甘感性概说话
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

我都有類似的經驗, 我仲會將舊工人同新工人比較. 始終人是有感情的, 對了兩年, 都有些唔捨得. 我個舊工人都有打電話給我個女.

伯爵府

相信你的的工人都唔錯, 所以你地會唔捨得.

我就真係無le種感覺, 我舊工人做野表面都ok, 但會偷雞唔做某d野和打斧頭, 下畫我個仔午睡佢就傾電話傾足兩個鐘, 態度只係一般過得去. 我同佢續約前, 佢嘅表現都無咁差嘅, 我問清楚佢想唔想幫我做多兩年, 佢話想做, 我先同佢續約, 仲要俾二千幾蚊續約費和二千幾蚊來回機票, 比起請個新工人貴好多... 但點知佢續約後四個月就要辭職唔做, 嘥晒我d錢. 所以我對佢走無咩感覺. 加上佢走左後先發現抽油煙機的載油膠盤原來俾佢整爛左, 但佢又唔講, 自己用晒屋企成支AA膠勉強地黐番住, 我發現後真係覺得佢走得無錯, 早走早著呀!

伯爵府

原文章由 54heima 於 08-8-5 21:13 發表
姐姐走果日
我地请巨食午餐
巨话好中意我个FAMILY
系两年中知道自己有D地方做的唔好希望太太我原谅巨
并且多谢我地照顾巨对巨好好
我都听到眼湿湿架
无谂到巨会讲哩D甘感性概说话
...

佢都有同我講如果佢有咩做錯同做得唔好,亦希望太太同先生原諒佢,同埋多謝我地照顧左佢咁耐,亦希望我個新工人會比佢做得更好,仲祝福我地,希望先生同太太身體健康,我聽到佢咁同我講,都眼濕濕 ,當我送佢落樓下,鎖門之前,佢仲同我講,想睇多一次間屋,個一刻真係好心up,好唔捨得咁,佢都係話好鍾意我地個family,特別係我囡囡,話佢真係好乖,好聽話,我見佢 ,我d淚水係眼度,只係差少少就流出黎

[ 本文章最後由 amysnlee 於 08-8-5 21:41 編輯 ]

伯爵府

唔知點解係6,7月既時候就想佢快d完約走,但而家我自己又咁樣,而家屋企得番我同囡囡,真係有d唔習慣

[ 本文章最後由 amysnlee 於 08-8-5 22:11 編輯 ]

大宅

正所謂"人非草木,誰屬無情"......

如果做得好,突然間少左d野係屋企........總會有d心酸........

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我完全唔敢諗如我Bun姐有一日退休我會點. 佢放一個月假返菲我都唔慣,好似少左個人咁.
哈哈,返黎佢都同我講掛住我地,但無計,佢家人係晒個邊,佢一定要返,依家又話想出年返啦. 係咁氹我,吹脹.

伯爵府

原文章由 wlai888 於 08-8-6 01:10 發表
正所謂"人非草木,誰屬無情"......

如果做得好,突然間少左d野係屋企........總會有d心酸........

真係有d心酸呀,佢6點幾走,到左夜晚我依然會掛住佢,開頭我仲會以為囡囡會 ,但佢無,不過囡囡都鍚左佢一啖同佢講byebye,我老公今朝仲問囡囡姐姐去左邊,囡囡都識講話走左,不過遲d會有新姐姐黎,可能個工人好鍚我囡囡,亦教識囡囡好多野,所以佢走我真係好唔捨得啦,話晒大家都相處左2年,不過佢都仲係hk

別墅

我舊工人做了4年, 好錫我的兒子(4歲), 在她回印尼那天早上, 我兒子攬著工人在廚房哭, 我看見都強忍眼淚, 與她送兒子上學後, 請她吃早餐, 之後在送她走時, 真是忍不著眼淚2個人攬了一下, 她還錫了我一啖, 我祝她一路順風, 到了印尼後她打電話回來, 說好掛住兒子. 遇到好工人都是好彩.

伯爵府

原文章由 622 於 08-8-6 19:02 發表
我舊工人做了4年, 好錫我的兒子(4歲), 在她回印尼那天早上, 我兒子攬著工人在廚房哭, 我看見都強忍眼淚, 與她送兒子上學後, 請她吃早餐, 之後在送她走時, 真是忍不著眼淚2個人攬了一下, 她還錫了我一啖, 我祝她一路 ...

佢都算係一個好工人黎架,雖然平時佢有d野做得唔好,但佢真係好鍚我d仔女,所以我都隻眼開隻眼閉,始終工人無十全十美,起碼我放心比d仔女佢湊
今日佢打tel比我囡囡,佢地傾左半個鍾,佢同囡囡講尋晚聽唔到囡囡同佢講goodnight好唔慣,成晚都訓唔到,我囡囡話好掛住佢,咁我又聽到佢係度 ,個一刻我又想 ,點都好啦,我依然好感激佢可以咁有心機湊我囡囡,佢話放假會番黎探我地喎

珍珠宮

原文章由 amysnlee 於 08-8-6 19:41 發表

佢都算係一個好工人黎架,雖然平時佢有d野做得唔好,但佢真係好鍚我d仔女,所以我都隻眼開隻眼閉,始終工人無十全十美,起碼我放心比d仔女佢湊
今日佢打tel比我囡囡,佢地傾左半個鍾,佢同囡囡講尋晚聽唔到囡囡同佢講goodn ...

睇完你呢個post, 有d 戥你可惜......
你都見到呢度家傭版d工人可以幾差...... 相比之下, 「練精學懶」應該可以改善得到.... 下次試吓用「評核表」啦!
我自己當年都試過一次..... 我都未話唔續約, 只係考慮緊,
因個工人有黑面, 常借錢及每個月重打成5-7百蚊IDD (嗰陣d工人未有手提), 但佢亦有三大優点, 就係英文好, 煑嘢好正同錫我女,
最後我諗通咗:同佢攤牌, 如佢知錯, commit肯改我先續約, 点知佢以為我唔請佢, 已經簽咗新工!
佢知道之後有同新僱主講想幫番我, 但嗰個惡毒女人就唔准!
点解叫做惡毒女人?因三年後佢就爆陰毒炒咗個工人, 重令佢連機票都冇埋!
時至今日, 我成日話我請過7個bun裡面最好嗰個, 就係佢!

洋房

原文章由 622 於 08-8-6 19:02 發表
我舊工人做了4年, 好錫我的兒子(4歲), 在她回印尼那天早上, 我兒子攬著工人在廚房哭, 我看見都強忍眼淚, 與她送兒子上學後, 請她吃早餐, 之後在送她走時, 真是忍不著眼淚2個人攬了一下, 她還錫了我一啖, 我祝她一路 ...

你就好啦,我就唔好彩,第一個偷金、錢....第二個走了後發覺好多日用品同厨房用品唔見咗.......第三個,現左果個,成日整爛嘢,講大話,黑面......

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

見你地 d 工人走唔捨得知佢地應該都 ok

我 2 個工人走反而係開心...因為佢地實在太激氣...
一個未做夠 1 個月比我炒, 一個嚴我惡自己辭職
我都同 agent 講佢做得好就唔洗比我鬧
問佢咩都唔知 & 唔記得...
後尾佢前僱主搵佢返去做, 佢好開心..所以係我屋企冇心機做野

子爵府

TODAY

子爵府

原文章由 FA8866 於 08-8-6 01:48 發表
我完全唔敢諗如我Bun姐有一日退休我會點. 佢放一個月假返菲我都唔慣,好似少左個人咁.
哈哈,返黎佢都同我講掛住我地,但無計,佢家人係晒個邊,佢一定要返,依家又話想出年返啦. 係咁氹我,吹脹.:badfee ...

子爵府

係我大肚請佢到e 家4年, 湊大我個細仔, 係機場ar 仔扯佢衫叫佢番黎 , 跟住個個都 , 佢話好多謝我地, 我都 唔想再請, 怕曾好傷心

首頁

尾頁

跳至