婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

早兩日星期日奶奶話做節一早叫我地返去食飯,講真,我已經係十萬個唔願意,返去又唔係對我好,老爺想見下個孫之嘛~不過心諗算啦老爺都成個幾月冇見過個孫,佢想見都正常既,咪順下佢地意囉

跟本我諗任何一個BB去到一個唔熟既環境都會怕怕唔慣,要佢係唔熟既地方食奶奶唔容易,我諗除非係果d日日俾人帶出街由朝去到晚既bb就得既,不過我真係未見過一個咁樣食奶奶既bb長肉囉。我已經明知個女食奶奶食得唔好,出門口之前開120ml俾佢,不過佢又大大又沖完涼都係食得果50ml就頂返出來我都冇辦法mouth:。去到坐一陣又試下開啦,已經坐埋一邊睇住電視分佢心,等佢唔好咁留意有咩人望住佢,但係實在太嘈啦,個女食兩啖就冇心機食,點氹都冇用。眼見個女夠晒鐘訓覺,明知個女眼訓仲唔俾奶佢食又係麻煩,唯有再開啦。點知呢個時候d8婆姑奶食飽飯冇野做望住我個女阿支阿jor,大大聲講野好似街市賣菜果d,又話「我就唔會開完又開side奶奶side錢啦,唔食咪由得佢囉,餓佢一兩餐冇野既...」,又話我個女做乜唔自己拎住奶樽食(佢都白痴,我個女已經唔係好鐘意食奶奶,仲叫一個唔鐘意食奶奶既bb自己揸住奶樽食?有冇可能呀?),奶奶就坐係另一邊同大姑奶唱雙黃,又當我咩都唔識咁「教」我點樣教個女自己揸住奶樽食,就係咁佢地你一言我一語,講到我慶慶地,就固奶奶一句「你個孫似你個仔囉,成個大爺咁...」,都未講完,大姑奶就好似上身咁指住我大大聲講「係你就佢佢至成個大爺咁啫,佢唔自己揸住奶樽食咪唔好俾佢食呀!下次來到唔準開奶奶呀,我俾益力多你飲!」

個下我係坐係梳化抱住個女,我真係完完全全感受到個女有幾驚,幾條8婆眼厲厲望住自己大大聲凶神惡殺,就算我係大人我都唔食野啦,更何況我個女只不過得果8個幾月?

我知個女其實會食奶,之後就入房餵,果然佢都食多兩安。見個女已經呆呆滯滯,就拿拿聲催C6走人。

返到屋企見個女咁攰咁辛苦,我又好似俾人圍攻咁,唉,為乜呢?下次我寧願安安靜靜開開心心係自己屋企好喇~要我帶個女返去?No way呀:;pppp:

男爵府

仲好,大有理由以後唔番,你話bb食奶大過天,番到去冇得食咪唔好見,好恨見到你地d8婆咩:;pppp: :;pppp: :;pppp:

複式洋房

妳個處境真係好慘呀!.....
我都好明白妳~
對住d死8婆真係好鬼慘架!!!
快d拉哂佢地去勞改!!!

大宅

你個C6乜嘢反應呀?

個女俾人咁嚇法, BB爹D有無反應呀?
自己個BB都保護唔到, 點做人老豆呀?

大宅

如果我係你...有條友喺自己BB身邊咁大聲講野...
我一定會同佢講"你細聲D得唔得呀?你係咪想嚇死我個BB呀?"

大宅

條女人都痴孖..就算佢覺得你教得唔啱, 都唔駛上身咁鬧o架?

叫佢癲就癲遠d 喇! 8 婆!

別墅

我同你都一樣經歷d死8婆把口唔講野都唔知係咪會死架, 個px都係成日話我個b唔揸奶樽, 佢都痴痴地, 我就呢一個問題去問過兒科dr.+健康院姑娘, 佢地話錦個b曉唔曉揸住佢like既玩具 ? 我就答會, 健康院個姑娘同亞b test下佢攞野(玩具)佢不知幾快手+好好力, 我仲比姑娘串番 : 你睇佢幾快手 ! 你話佢唔正常 ? 你就唔正常, 遲d bb一定會自己飲食, 駛鬼你幫 ! 所以唔好理d無常識既8婆, 加油 !

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實bb可唔可以自己食,係好睇心情ga wor..我個女都係8個幾月,佢一直都唔願飲奶,我特登去睇醫生,醫生話佢唔肯開口係冇辦法ga wor...
咁最近我開始train佢自己飲,佢一日只飲兩餐奶,朝早果餐,佢餓,佢肯自己飲,不過飲到一半,佢已經半飽啦,仲自己飲??真係彩我都傻....到夜晚果餐,佢都唔想飲,一定要我feed佢....

樓主,如果你出街最好帶一餐soild food,in case佢唔飲奶,佢都有得食...

男爵府

原文章由 我愛Corina 於 08-8-6 05:24 發表
其實bb可唔可以自己食,係好睇心情ga wor..我個女都係8個幾月,佢一直都唔願飲奶,我特登去睇醫生,醫生話佢唔肯開口係冇辦法ga wor...
咁最近我開始train佢自己飲,佢一日只飲兩餐奶,朝早果餐,佢餓,佢肯自己飲,不過飲到 ...

我就係知阿女(阿姐)食唔食奶係睇心情,所以跟本唔在意佢會唔會揸奶樽食。咁佢自己拎玩具同反身都勁快勁靈活,即係正常啦,只不過係唔鐘意食奶。我原本都帶咗solid food,係第一次買既和光堂即食包裝粥仔,不過原來唔好食,成包食咗一啖就冇食,奶奶試味一啖即刻話「依~好難食呀,你叫人地點食呀....」,我心諗,十幾蚊包係City'super買,人地日本仔dbb咪又係咁食,好過食你d粥仔啦,又要落salt又要落豉油:;pppp:

男爵府

原文章由 Anntang 於 08-8-5 21:40 發表
個女俾人咁嚇法, BB爹D有無反應呀?
自己個BB都保護唔到, 點做人老豆呀?

佢?果下我都俾人圍緊,係人群中都見唔到佢身影

返到來第二晚我特登問佢,見到我同個女咁樣俾人圍攻有咩感覺,佢冇出聲,仲處處講d維護佢屋企人既說話

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

d 8婆好似一啲愛心都無喎!佢哋唔鍾意bb㗎?咁鬼惡,又咁大聲,係人都怕咗佢哋啦!何況係bb?!:;pppp:

珍珠宮

原文章由 Sharon886 於 08-8-6 16:51 發表

返到來第二晚我特登問佢,見到我同個女咁樣俾人圍攻有咩感覺,佢冇出聲,仲處處講d維護佢屋企人既說話 ...

我c6都係咁樣, 仲話佢屋企人無野, 係我小器. :;pppp:
但我試過99同8婆大姑9大聲講野時, 我就特登拍bb話"唔驚, 唔驚", 話之佢.

男爵府

原文章由 KiuShaBB 於 08-8-7 11:37 發表

我c6都係咁樣, 仲話佢屋企人無野, 係我小器. :;pppp:
但我試過99同8婆大姑9大聲講野時, 我就特登拍bb話"唔驚, 唔驚", 話之佢.

唉~我C6咪又係咁,話我敏感得滯喎:;pppp:
之後我問返佢,知唔知佢地屋企人(除咗嬸嬸,因為佢成日同我msn),冇一個人叫得出個女個名,到而家都係「BB」前,「BB」後,連6299都係時,佢至好似有所覺悟咋

我果晚抱住個女俾人圍時,只知將個女抱得更緊,等佢知道媽媽係度唔洗怕怕(雖然我自己都怕怕,怕咗d8婆

子爵府

我姑9都好搞鬼架, 平時講野已100分貝, 但又用100分貝嘅聲音叫99講野細聲D喎.... (佢地一齊坐係sofa傾計都要用100分貝)

睇電視又要開到勁大聲, 唔知以為佢係聾嘅.

仲有關門, 又係勁大力"bang"埋隻門, 唔理BB係度瞓覺.

由於我係同99 & 姑9 一齊住, 所以係避無可避, 同親C6講叫佢地講野細聲D, 唔好嘈親BB, 佢都叫我忍... 忍忍忍..... 忍忍忍.... 唔知忍到幾時到我唔忍佢,佢就知錯!!!

大宅

原文章由 Sharon886 於 08-8-6 16:51 發表

返到來第二晚我特登問佢,見到我同個女咁樣俾人圍攻有咩感覺,佢冇出聲,仲處處講d維護佢屋企人既說話 ...

係我就唔忍.......痴痴地..........罵c6
唔幫我都話.....個女 敢比人嚇法
下次佢再敢你叫條8細聲d....佢唔理你就起身走

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 Sharon886 於 08-8-6 08:48 發表

我就係知阿女(阿姐)食唔食奶係睇心情,所以跟本唔在意佢會唔會揸奶樽食。咁佢自己拎玩具同反身都勁快勁靈活,即係正常啦,只不過係唔鐘意食奶。我原本都帶咗solid food,係第一次買既和光堂即食包裝粥仔,不過原來唔好食,成包食 ...

唔係呀.....又salt 又豉油...佢玩野呀...

首頁

尾頁

跳至