跳至

首頁

尾頁

洋房

你們煲咩粥比阿b食,我唔識,想煲魚粥,又唔知用咩魚
可否教下我,thanks

大宅

原文章由 fong_fong923 於 08-8-6 12:49 發表
你們煲咩粥比阿b食,我唔識,想煲魚粥,又唔知用咩魚
可否教下我,thanks

可以煲瘦肉粥,但切記不可放油及鹽

大宅

用大魚既魚腩煲, 因為"較"位舊肉又諗又滑, 其他肉都好諗, 而且唔多骨

別墅

我用肉片 + 水滾一陣,肉片連埋米煲成肉片粥,之後蒸魚取魚肉攪爛,撈埋入粥一齊食 !

魚就試過白花、撻沙,都 OK,不過今日試倉魚亞仔好似唔太鍾意

子爵府

我暫時都仲係南瓜, 紅蘿白, 蕃薯咁... 遲D先落肉!! 果日去健康院姑娘教 "攞凍滾水開一茶匙肉碎攪混, 然後倒返入D白粥一齊煲", 佢話咁樣肉碎唔會一粒粒喎...... 而魚~ 我契媽教用大眼雞/紅衫魚, 少骨喎~~~ 不過初初都係用煲魚袋入起, 當煲魚湯咁煲粥!!

[ 本文章最後由 LamCoco 於 08-8-7 02:59 編輯 ]

複式洋房

I use pork + rice as congee base, then add fish and veg (spinach, yin choi, chit gua). For fish I tried "Gui Fa yu" and "wan yu"

別墅

我用瘦肉煲粥,另外會加,紅羅白,菜,南瓜,節瓜或者雞蛋黃

如果煲魚粥,我就會
1) 買鯇魚(得大骨個部份),煲咗魚汁再用嚟煲 粥,
2) 如果要食魚肉,就清蒸,煲好瘦肉煲後,將魚肉拆開加入粥內

禁止發言

別墅

原文章由 陳家大少奶 於 08-8-8 17:56 發表
bb食量咁細,請問係要日日煲,定係煲一煲食幾日架!

要日日煲的,我B女開始每日食兩餐,我都分兩次煲,D粥留太耐,好似無益的

複式洋房

回覆 #1 miumiu1125 的文章

暫時小女還未出牙,我不敢落攪碎肉
類、魚類或有葉之菜,只將瓜類如合掌瓜、節瓜去"囊"、紅蘿蔔...攪碎連粥一起燉,再加切片瘦肉,最後只餵好綿的粥,不吃肉。我都有同樣的煩惱,怎樣餵魚、餵肉及餵菜。曾經第一次煲節瓜瘦肉粥(沒有攪爛節瓜,又沒有去囊),我的B吞野吞到連眼都突埋,好似哽到一樣。請你們賜教。

禁止發言

別墅

我買咗個長柄煲,爭係FOR佢用,其實方法就好似煲大人粥咁,要俾多D水,米我就大概用1/4杯(約煲到一碗粥),
方法如下:
1) 米洗淨後,我用熱水浸住,因為我暫時唔俾BB食肉,所以肉洗乾淨後就好切蒸魚界花咁,係舊肉切幾吓,但唔好分開晒(咁做D肉好似易D出味,但又唔會好開晒,如果唔係餵BB時要揀開好麻煩)
2) 水滾後肉同米一齊落(浸住D米水都落埋),大火滾大約15分鐘,轉細火,煲到棉晒就OK

3)如果你想俾BB食瓜或菜(淨係俾菜葉),一定要切到碎晒,瓜就連米同肉一齊落,如果食菜,就D粥仔OK,你先落去攪雲,再滾你就熄火,

4)如果想煲蛋黃粥,你另外SHARP隻蛋,熟咗後將蛋黃加落煲緊D粥仔度,幾時落都得,煲好後D蛋黃會溶晒係粥入面,變咗黃色,好好味的
(PS第一次俾BB食,試大約1/4隻蛋先,慢慢加上去)

5) 甘荀我會將其中一部份磨汁(兩飲湯湯匙就夠),保粥另外落兩舊,差唔多好就落埋甘荀汁,一樣攪埋,滾番就OK

6) 我無試過落生果容喎,如果得你都話聲我知,等我試吓

最重要,記住要時不時搵鐵SPOON攪攪煲粥,如果唔係好易煲濃

有物唔明,大家再互相參詳,多多指教

[ 本文章最後由 miumiu1125 於 08-8-11 02:43 編輯 ]

子爵府

我都係買煲專for BB用, 不過係瓦煲!! 即時D肉唔要, 只要肉味~~ 我買咗個攪拌機, 會唔會打下D米仲快呢

原文章由 miumiu1125 於 08-8-11 02:31 發表
我買咗個長柄煲,爭係FOR佢用,其實方法就好似煲大人粥咁,要俾多D水,米我就大概用1/4杯(約煲到一碗粥),
方法如下:
1) 米洗淨後,我用熱水浸住,因為我暫時唔俾BB食肉,所以肉洗乾淨後就好切蒸魚界花咁,係舊肉切幾吓,但唔 ...

別墅

嘩~~好PRO啊我只係用電飯煲來煲粥咋! 材料都係魚腩同廋肉, 有時放埋菜心蓉~仲會放小小油同鹽, 咁當然係好淡0個種啦~都係婆婆教既, 佢話以前邊有咁多花款呀, 都唔會有咁多病喎, 我既舅父個個都係佢湊大架....所以咪跟佢既做法囉!

別墅

電飯煲係咪用舊式過隻(唔係西施煲),重會唔會煲濃粥?
大約要煲幾耐?
放小小油同鹽,需然應該好味D,不果D 醫生同姑娘成日都話唔好,怕唔怕?
我而家每次用45分鐘度煲粥,如果用攪拌機打下D米,你用幾耐保好?

[ 本文章最後由 miumiu1125 於 08-8-12 00:44 編輯 ]

子爵府

我試過打碎D米煲, 好快就好似煲糊仔咁..."杰"洒 , 唔知我係唔係用得太多米(平時份量), 唔通打碎D米要用少D 而時間可能真係會快D, 因為"杰"洒, 但我食過, 好似有少少粒粒感覺, 應該係煲得短時間而發生 有人教過我.... 煲粥前浸下D米, 之後仲要楂碎D米先煲~ 我都試過... 可算合格0既~~

原文章由 miumiu1125 於 08-8-12 00:40 發表
大約要煲幾耐?
放小小油同鹽,需然應該好味D,不果D 醫生同姑娘成日都話唔好,怕唔怕?
我而家每次用45分鐘度煲粥,如果用攪拌機打下D米,你用幾耐保好? ...

別墅

原文章由 miumiu1125 於 08-8-12 00:40 發表
大約要煲幾耐?
我而家每次用45分鐘度煲粥,如果用攪拌機打下D米,你用幾耐保好? ...

我係用西施煲架喎~都可以煲到0的粥好綿,又唔會痴底同燶, 久唔久攪下0的粥~水滾落米(0的米之前洗淨, 落小小油鹽同薑佬渾), 我都知醫生建議唔好比BB食油鹽, 但婆婆覺得唔食油鹽好容易有大頸泡同身體缺少佐0的擴物質, 佢係BB, 所以份量好少就OK!
我大佬個仔0的粥仔就係乜都唔會放, 但佢身體差我阿B好多, 個個月都要睇醫生....我係個咩都比阿B食既ma ma, 生果, 腸粉, cheese cake, 雪糕, 就連榴槤我都比佢試過~~攪到佢宜家好為食, 人地食野, 佢望到眼甘甘

子爵府

haha....... 榴槤都試埋, 勁!!!

原文章由 JOESPHINE 於 08-8-12 10:11 發表

我係用西施煲架喎~都可以煲到0的粥好綿,又唔會痴底同燶, 久唔久攪下0的粥~水滾落米(0的米之前洗淨, 落小小油鹽同薑佬渾), 我都知醫生建議唔好比BB食油鹽, 但婆婆覺得唔食油鹽好容易有大頸泡同身體缺少佐0的擴物質, ...

珍珠宮

原文章由 JOESPHINE 於 08-8-12 10:11 發表

我係用西施煲架喎~都可以煲到0的粥好綿,又唔會痴底同燶, 久唔久攪下0的粥~水滾落米(0的米之前洗淨, 落小小油鹽同薑佬渾), 我都知醫生建議唔好比BB食油鹽, 但婆婆覺得唔食油鹽好容易有大頸泡同身體缺少佐0的擴物質, ...

食榴槤都得??

別墅

BB榴連都肯吃,勁!

[ 本文章最後由 miumiu1125 於 08-8-12 20:40 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至